Keskustelu:Kolme pistettä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän artikkelin termejä pitäisi varmaan pitää sopusoinnussa artikkelin Viivamerkit kanssa. Edellinen editoija korjasi käyttämäni termit ellipsi ja väliviiva Kielitoimiston terminologian mukaisiksi, mutta olin itse asiassa kopsannut ne Viivamerkeistä. --Silvonen 4. helmikuuta 2005 kello 15:44 (UTC)

Artikkeli Viivamerkit pohjautuu uskoakseni jossakin määrin Jukka Korpelan tekstiin [1]. Korvasin väliviivan siksi, että se on epämääräinen sana. Perussanakirja tuntee sanan muttei määrittele sitä. Ainakin minulle väliviivasta tulee ensimmäiseksi mieleen yhdysmerkki. Olisi hyvä, että ajatuksen voisi ymmärtää tarkistamatta määritelmää. Ajatusviivan täsmentäminen lyhyeksi oli lipsahdus, vaikken sitä normiksi väittänytkään. Kolme pistettä vaikuttaa muutaman määritelmän lukaistuani enintään esimerkiltä ellipsistä. Wikipedia ja Korpelan sivusto ovat ainoat paikat, joissa olen nähnyt ellipsin yhtenä merkityksenä kolme pistettä. Korjatkaa, jos merkitys on yleinen. --Tsemii 4. helmikuuta 2005 kello 19:21 (UTC)

Kolme pistettä Unicodessa[muokkaa wikitekstiä]

Korjasin jokin aika sitten artikkelin Unicoden kolmen pisteen merkintää vastaamaan Unicode-standardin sanatarkkaa muotoa. Unicode-standardissa sanotaan, ettei merkkiä tulisi käyttää kuin yhteensopivuus- ja erityissyistä, mutta tämä määrittely on jossain määrin kiistanalainen (Usenet-keskustelu aiheesta (Googlen arkistossa)). Pitäisiköhän artikkelissa sitten esittää standardinmukainen vai käytännönmukainen määritelmä? —Flammie 7. helmikuuta 2006 kello 23.55 (UTC)

Ellipsi on ellipsis[muokkaa wikitekstiä]

En alkanut korjata mitään kun olen laiska ja avuton, mutta olen Markus Itkosen teoksesta Typoteesejä oppinut että typografisen merkin jossa on kolme pistettä peräkkäin nimi on ellipsis. Jos pilkkua (pistettä) haluaa ****ia niin ellipsis-merkissä pisteiden väli on pienempi kuin jos laittaisi kolme tavallista pistettä peräkkäin.

Thefreedictionary.com sanoo

el·lip·sis (-lpss) n. pl. el·lip·ses (-sz) 1. a. The omission of a word or phrase necessary for a complete syntactical construction but not necessary for understanding. b. An example of such omission. 2. A mark or series of marks ( . . . or * * * , for example) used in writing or printing to indicate an omission, especially of letters or words.

Voi olla että suomen kielessä merkkiä joku sanoo ellipsiksi, mutta haluaisin erottaa nimityksen kartioleikkauksesta.

Velpe 31. lokakuuta 2009 kello 11.13 (EET)Velpe[vastaa]

Suomen kielessä kolme pistettä ja ellipsi näyttävät olevan kielenhuoltajien suosittelemia muotoja: Kielitoimiston oikeinkirjoitusopas puhuu kolmesta pisteestä, eurooppalaisen merkistön suommennoksessa [2] merkin U+2026 nimenä on kolme pistettä vaakasuunnassa, huomautuksena myös: ellipsi. Artikkelin nimi on näiden perusteella ihan kunnossa. Pisteiden etäisyyteen vaikuttanee eniten käytetty fontti, joissakin ero on toisin päin, ks. esim. [3]. --Ryhanen 31. lokakuuta 2009 kello 12.44 (EET)[vastaa]