Keskustelu:Kolmas teollinen vallankumous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Enpä ole asiantuntija, mutta eikö yleisemmin käytetty nimi olisi digitaalinen vallankumous, jota käytetään myös muissa kieliversioissa? --Tiiliskivi (keskustelu) 7. maaliskuuta 2015 kello 23.01 (EET)

Olin itse asiasta epävarma, kun annoin nimen. Taloushistorissa käytetään termiä "kolmas teollinen vallankumous" analogisesti kuin toisen teollisen vallankumouksen kanssa. Termi on vakioitunut ja siitä on lähdekin. Se on käsitteenä laajempi ja siihen sisältyy digitaalinen vallankumous. Tuo en-wikin digitaalinen vallankumous keskittyy teknologian muutokseen kolmiportaisella ajattelulla maatalouden, teollinen ja digitaalinen vallankumoukset. Kielilinkitys tästä artikkelista on täsmennyssivulle, josta toinen linkki vie sitten kirjaan, joka käsittelee teollista kehitystä vihreästä näkökulmasta, siirtymisenä vihreään energiaan, mikä sekin luetaan joissakin katsannoissa kolmanteen teolliseen vallankumoukseen. Fi-wikin ohjaussivu digitaalinen vallankumous ohjaa nyt tänne, mutta sen voi purkaa, jos joku kirjoittaa aiheesta artikkelin. Nyt tuo ohjaus auttaa löytämään en-wikin artikkelin. Mitä ilmeisemmin kolmas teollinen vallankumous on yhä käynnissä ja siksi sen ulkopuolinen tarkastelu on hankalaa ja tilanne on hieman sekava. On jo nähty otsikoita "neljäs teollinen vallankumous" eli termillä on mainosarvoa ja sitä halutaan käyttää. Vilkapi (keskustelu) 8. maaliskuuta 2015 kello 12.24 (EET)
Artikkeli on nyt siirretty nimelle Digitaalinen vallankumous. Jos tämä nimi halutaan säilyttää, pitäisi varmaan määritelmälause ja ehkä muukin sisältö muotoilla uusiksi, jotta se vastaisi otsikkoon valittua käsitettä. Tämän jälkeen myös iw-linkki pitäisi kaiketi vaihtaa tuohon artikkeliin en:Digital Revolution. Tai sitten aiheesta "Kolmas teollinen vallankumous" ja "Digitaalinen vallankumous" pitäisi tehdä erilliset artikkelit. --Risukarhi (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 18.03 (EEST)
Minusta siirto tehtiin hätiköiden. Kolmas teollinen vallankumous taloushistorian näkökulmasta tarkoittaa Kiinan teollistumista. Ensimmäisessä teollisessa vallankumouksessa on kyse Englannin teollistumisesta, toisessa Saksan ja Yhdysvaltojen. Kiinan teollistuminen on siten tästä näkökulmasta samankaltainen tapahtuma eli "kolmas vallankumous". Digitaalinen vallankumous on muuttanut teollisia tuotteita, tuotantomenetelmiä ja kulutuskäyttäytymistä. Näistä asioista voi olla erilliset artikkelit. Ilmeisesti aiheena digitaalinen vallankumous on koettu niin laajaksi, että kukaan ei ole uskaltanut sellaista artikkelia edes aloittaa. Vilkapi (keskustelu) 6. lokakuuta 2016 kello 19.46 (EEST)
Tämän artikkelin voisi siirtää takaisin aiemmalle nimelleen, jos kukaan ei aio kirjoittaa sen sisältöä uusiksi. Hakusana Digitaalinen vallankumous voisi mieluummin olla vaikka punainen linkki, joka kannustaisi jonkun joskus kirjoittamaan siitä aiheesta erillisen artikkelin. --Risukarhi (keskustelu) 11. lokakuuta 2016 kello 17.24 (EEST)