Keskustelu:Kognitiotiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Kuvalehti[muokkaa wikitekstiä]

Suomen kuvalehdessä Suomen akatemian tutkija Ilkka Pyysiäinen arvioi artikkelia näin [1]:

Kognitiotiede-teksti on tynkä ja erittäin sekava.

--Harriv 10. marraskuuta 2006 kello 18.19 (UTC)


Esittelykappaleen muokkaukset[muokkaa wikitekstiä]

Josko tämä muutos vähentäisi osaltaan sekavuutta. Kirjoitin ensimmäisten parin kappaleen tekstin Helsingin Yliopiston kognitiotieteen opetusohjelman [2] sivulta löytyvää määritelmää hyödyntäen uudelleen.

D-tour 21. helmikuuta 2007 kello 19.32 (UTC)

Kognitiotieteen sijainti (siirretty sivulta Keskustelu:Luonnontiede)[muokkaa wikitekstiä]

Tässä teille pähkinä purtavaksi: Kognitiotiede sijaitsee mielestäni väärässä luokassa (nyt psykologian alla), kun minusta se kuuluisi pikemminkin luonnontieteiden alle. Perustelujen alkua voitte käydä lukemassa itse sivulta Kognitiotiede. Sivu on tällaisenaan tynkä ja sekava, kuten keskustelusivulla todetaan, mutta parannusten jälkeen sen voisi siirtää pois psykologian alta.

D-tour 21. helmikuuta 2007 kello 19.52 (UTC)

Kognitiotiede on ihmistä tutkiva tiede, vaikka sillä on yhtymäkohtia tietojenkäsittelytieteeseen. --Thi 21. helmikuuta 2007 kello 20.09 (UTC)
Ja tietojenkäsittelytiede ei ole luonnontiede. Kognitiotiede lienee sitten soveltavaa tiedettä. Katsokaa en-wikistä luokitteluun ohjeita. --Uvainio 21. helmikuuta 2007 kello 20.19 (UTC)

Thi: kognitiotiedettä viisi vuotta opiskelleena uskallan olla kanssasi eri mieltä tieteemme tutkimuskohteesta - kognitiotiede tutkii informaationkäsittelyn mekanismeja sinänsä, ne voivat toteutua ihmisessä, koneissa tai eläimissä, näin ajatellaan. Ihmismielen toimintaa tutkiva tiede on nimeltään psykologia. Kognitiotieteen linkki tietojenkäsittelytieteeseen on se, että ihmismielessä tapahtuvaa tiedonkäsittelyä voidaan usein mallintaa tietokoneilla. Toisaalta mallit voivat ymmärrettävästi olla kiinnostavia, vaikkeivat ne toteuttaisi tiettyä funktiota (esim. näköhavainnon muodostaminen) samalla tavalla kuin ihmismieli sen toteuttaa. Näin kognitiotiede voi olla myös tutkimusta koneissa tapahtuvasta informaationkäsittelystä.

Uvainio: jos tarkoitat soveltavalla tieteellä tieteenalaa, jota sovelletaan jonkin käytännöllisen ongelman ratkaisuun, niin ei ole. Kognitiotieteellistä perustutkimusta tehdään puhtaasti sen itsensä takia. Toki kognitiotieteellä on sovelluksensakin, tällöin puhutaan (ainakin Suomessa) kognitiivisesta teknologiasta tai ehkä käytettävyydestä.

en-wikissä kognitiotiede on sinänsä fiksusti sijoitettu

Science:Academic disciplines:Interdisciplinary fields:Cognitive science:Cognitive science

kannattaa huomioida, että psykologia katsotaan en-wikissä yhdeksi kognitiivisista tieteistä, mikä onkin mielestäni järkevää - psykologia on ihmismielen toimintaan erikoistunut kognitiivinen tiede.

D-tour 21. helmikuuta 2007 kello 20.48 (UTC)

Informaationkäsittelyn mekanismeja sinänsä tutkivaa alaa nimitettiin takavuosina kybernetiikaksi. En-wikin pohja sopii varmaankin tämän luokitteluun, monialainen tutkimus on parempi luokka kuin luonnontieteet. --Thi 21. helmikuuta 2007 kello 21.09 (UTC)
Olen luokittelusta samaa mieltä --D-tour 21. helmikuuta 2007 kello 21.51 (UTC)

Soveltava tiede on sitä, että sovelletaan useita eri tieteenaloja jonkin tietyn alan tutkimukseen. Vrt. Materiaalitiede on kemiaa ja fysiikkaa soveltava tiede. Miksi me keskustellaan kognitiotieteen sijainnista luonnontiedeartikkelin keskustelusivulla?--Uvainio 22. helmikuuta 2007 kello 07.23 (UTC)

Niin, en uutena käyttäjänä tiedä vielä wiki-konventioista - esim. missä asioista pitäisi keskustella. Ajattelin, että jos harkitaan jonkin sivun siirtäisi tietyn kategorian alle, tästä pitäisi keskustella kys. kategorian keskustelusivulla. Mutta te kokeneemmat käyttäjät varmasti osaatte neuvoa tässä. Siirränkö tämän keskustelun mieluummin kognitiotieteen keskustelusivulle? D-tour 22. helmikuuta 2007 kello 09.37 (UTC)
Voihan nämä siirtää (kopioimalla ja merkitsemällä mistä siirretty ymmärtääkseni), mutta selvää lienee jo tässä vaiheessa, että se ei kuulu luonnontieteiden luokkaan? --Uvainio 22. helmikuuta 2007 kello 10.03 (UTC)