Keskustelu:Klusteri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onpas taas kirjoitettu runsaasti vain yhdestä klusteri-käsitteen vähäisimmästä merkityksestä. Joku asiantunteva voisi tarkentaa, lisäilen itse jotakin.--PV 11. maaliskuuta 2005 kello 11:55:49 (UTC)

Oikea ratkaisu ei kuitenkaan ole kirjoittaa sanan kahdesta eri merkityksestä samaan artikkeliin. Tämä artikkeli pitäisi nyt jakaa kahtia artikkeleihin Klusteri (talous) ja Klusteri (tietotekniikka). --Samulili 17. maaliskuuta 2005 kello 18:22:36 (UTC)
Eikä koko artikkelin luokittelua voida pistää talouden puolelle. Erilliset artikkelit ehdottomasti. Aihe ei toki vähäisempi kuin metsä-klusterit. Ilman supertietokoneita olisi sääennusteet entistäkin epätarkempia ja supertietokoneiden ansiosta ollaan voitu vähentää oikeiden ydinkokeiden määrää, kun ne voidaan simuloida nykyään tietokoneilla. --sorsis 17. maaliskuuta 2005 kello 18:41:18 (UTC)

Luokittelu viittaa edelleen pelkkään talouteen. Tämä on mielestäni häiritsevää vaikka termi olisikin saanut alkunsa taloudesta. Supertietokoneet rakennetaan nykyään klustereista. Näitä artikkeleita voisi yhdistää ja tietokoneklusterin osuutta vähentää artikkelissa.

--sorsis 20. maaliskuuta 2005 kello 15:41:00 (UTC)

Klusterin perusteista...[muokkaa wikitekstiä]

Pitää huomioida että "klusteri" käsitteenä ja teoriana on melko varman käsitykseni mukaan puhtaasti talousteorian synnyttämä käsite. Siitä se on omaksuttu laajemmin muualle. Tästä johtui muotoiluni artikkeeliin.

Mielestäni siis klusteri teorian ja käsitteen alle voisi kuulua luontevasti esimerkkejä mitä klustereilla käsitetään. En näe syytä kahteen erilliseen artikkeliin, sillä muuten pitäisi kirjoittaa esim. markkinointi (kulutustavarat), markkinointi (B&B) jne. Paremman kuvan saakin kun artikkelissa on useita esimerkkejä käsitteestä.

--PV 17. maaliskuuta 2005 kello 19:33:47 (UTC)

Mielestäni tietotekniikan klusteri ei ole talousklusterin alakäsite. Tämä riippumatta siitä, mikä sanan etymologia on. Tämän näkee mielestäni selvästi artikkelistakin: jos klusteri määritellään "yritysten muodostamaksi osaamiskeskittymäksi", ei ATK-klusteri kuulu tämän alle, koska se ei ole yritysten muodostama osaamiskeskittymä. Mitä sitten sanan etymologiaan tulee, siitä en tiedä itse muuta kuin mitä englannin sanakirjani kertoo: englannin sana cluster tulee muinaisenglannin(?) sanasta clyster.
Supertietokoneita tehdään varmasti klustereista, mutta ne eivät ole klustereiden ainoa sovellustapa, siten kuin itse hahmotan klusterit. Suunnittelen lisääväni joskus lyhyehkön johdannon nykyisen ATK-klustereiden luvun alkuun (siis lyhyen verrattuna sen nykyiseen pituuteen) seuraavan kirjoitelmani hengessä. Tietokoneklusterien hyödyntäminen
Näin ollen kannatan ehdotusta, että tietotekniikan klusterit erotetaan omaksi artikkelikseen.
Ryväs on vaikea sana, ja sitä olen itsekin taivutellut miten milloinkin, saaden siitä huomautuksia. Seuraavan lähteen mukaan oikein olisi ryväs – rypään – rypääseen. Oikeinkirjoitusohjeita news-kirjoittajille ja web-sivujen ylläpitäjille
--Jmerlin 14. huhtikuuta 2005 kello 06:29:49 (UTC)
Kuuluisiko metsäklusteri klusteri (talous) osioon? Klusteriteoria ilmeisesti ainakin kuuluisi sinne. Klusteri ja verkkoteoria tietokoneosiolle, kuten myös jmerlinin tuleva osio. Kolmatta sivua tästä ei näillä näkymin tarvinne ellei metsistä sitten tule sitä kolmatta. Jos tästä ehdotuksesta ei tule vastaanväittämistä, niin työstän muutokset. Toki Jmerlin voisi sen tehdä samalla kun tekee sen oman osionsa, mutta nyt kaipaisin muilta vahdistusta tälle asialle ennen kuin menen sählämään.
  • --sorsis 24. huhtikuuta 2005 kello 20:22:20 (UTC)
Olisiko Ryväs oikeampi nimitys koko artikkelille? Klusterihan taitaa olla vain anglismi, mikä ei varmaankaan ole suositeltava sana käytettäväksi tietosanakirjan artikkelin nimenä. --sorsis 20. marraskuuta 2006 kello 08.28 (UTC)
Klusteri on kyllä aika vakiintunut sana tieteellisessä kirjoituksessa, joten hakusanana uskoisin sen toimivan paremmin kuin ryväs. Sivistyssanakirjakin tuntee sanan "klusteri" ja suurin osa siinä olevista sanoista ovat "tämän hetken sivistynyttä yleiskieltä", mutta se ei kai tarkoita mitään. 62.142.196.129 20. marraskuuta 2006 kello 14.16 (UTC)

Minun mielestä otsikot klusteriteoria ja suomalainen metsäklusteri voisi sijoittaa klusterit (taloustieteissä) pääotsikon alle (siis luoda semmonen), koska ne selvästi viittaavat taloustieteiden teorioihin. Otsikko "esimerkkejä erilaisista klustereista", joka koskettaa kaikkia klusteriin liittyviä teorioita on minusta huono ns. iso otsikko, koska kaikista eri alojen klusteriteorioista lyötyy esimerkkejä ilman että niillä on mitään yhteistä ja olisi selkeämpää esittää esimerkit eri alojen teorioiden jälkeen erikseen. Jos joku osaava wikipedisti tekisi nämä muutokset, tietysti sillä oletuksella, että ne ovat teidänkin mielestä hyviä, niin voisin lähteä laajentamaan hyvinkin mielelläni klusterit (taloustieteissä)-osiota. Itse olen viellä sen verta amatööri etten vielä viitsi lähteä pääotsikko tason muokkauksiin. 62.142.196.129 27. marraskuuta 2006 kello 20.59 (UTC)

Klusteri[muokkaa wikitekstiä]

Eikö täältä saa tietoa mitä klusteri tarkoittaa - mikä tämä tämmöinen tietosanakirja on ? Voisiko joku musiikin tietäjä täydentää sanan "klusteri" alkuperän, koska äänimaailmasta se on eri kieliin tuotu !!!

Musiikissa klusterilla (Cluster) tarkoitetaan usean sävelen rypästä tai kimppua, jotka soitetaan yhtäaikaa. Toisin sanoen, kun laajennetun soinnun sävelet on aseteltu yhden oktaavin sisälle eli ns. ahdasasettelu kutsutaan tätä sountuatyyppiä klusteriksi. - sähkö - 21. huhtikuuta 2006 kello 12.37 (UTC)

Taloustieteissä yksinkertaisimmillaan klusteri on yritysten ja toimialojen muodostama kehitysblokki, joka syntyy kysyntäolojen, lähi- ja tukialojen, tuotannontekijäolojen sekä yrityksen strategian, rakenteen ja kilpailutilanteen muodostamista tekijöistä. Lisäksi sen toimintaan vaikuttavat sattuma ja valtiovalta. Ainekin näin Michael Porterin timanttimallissa. Hieman artikkelin sisällössä mietityttää toi "Kun useat tahot kehittävät yhteistyötään voidaan saavutaa yhdessä suuruuden ekonomian etuja ilman usein sen tuomaa raskautta."-kohta, koska ei klusterissa ole pelkästään kyse yhteistyöstä, vaan myös kovan kilpailun aiheuttamasta pakosta yrityksille aktiivisesti kehittää omaa toimintaa. Klusterin tarkkaa määritelmäähän ei taloustieteissä viellä ole, mutta yleisesti ajatellaan sen olevan useiden eri yritysverkostojen muodostama kehitysblokki, jotka toimivat noiden Porterin timanttimallin tekijöiden ympärillä. Klusterirakennetta kartoittaessa olennaista on siis löytää avain toimiala, jonka ympärille klusteri rakentuu. Koska tarkkaa määritelmää klustereille ei ole, sen voi rakentaa minkä tahansa toimialan/yritysten ympärille. Toki "kansallisille klustereille" tutkimuksista riippuen on määritelmät, mutta ne eivät ole "klusterin"-määritelmiä.62.142.196.129 17. marraskuuta 2006 kello 16.45 (UTC)

Voidaanko yksissä tuumin todeta, että klusteri, on ryväs, yhdessä toimivia asioita, jotka muodostavat suuremman kokonaisuuden ja tätä sanaa voidaan käyttää monenlaisissa yhteyksissä? Eli jos artikkelin alussa antaisi mahdollisimman laajakäsitteisesti klusterin tarkoituksen ja lisäisi klusterin esiintymismuotoja eri aloilla, niin artikkeli olisi kelpo? Tarpeen vaatiessa, eli kun artikkeli kasvaa suuremmaksi, voitaisiin pitää klusteri-artikkelissa tämä laajakäsitteinen selitys klusterista ja eri alojen, kuten musiikin, markkinatalouden ja tietotekniikan käyttömuodot laitettaisiin omiin artikkeleihinsa. Miltä kuulostaa? --sorsis 16. marraskuuta 2006 kello 06.14 (UTC)
Joo, tuo ehdottomasti selkeyttäisi artikkelia. Ainekin itse koen, että olisi helpompaa tehdä lisäyksiä selvästi eriteltuihin klusterin esiintymismuotoihin.62.142.196.129 17. marraskuuta 2006 kello 16.45 (UTC)

Esimerkkejä erilaisista klustereista (taloustiede)[muokkaa wikitekstiä]

Suomessa on tehty ainekin kaksi maan kattavaa klusterikartoitusta (taloustiede), joissa on nimetty tiettyjen lähtökohtien perusteella Suomen klusterit. Mietin vain, että voisiko nuo tällä hetkellä olevat esimerkit korvata näiden kartoitusten klustereilla, ettei lista kasva liian pitkäksi. Lähteet kyllä löytyvät ja näiden tutkimusten klusterit on todettu merkittäviksi suomen kansantalouden kannalta (joko nyt merkittäviä, tai tulevaisuudessa). Ystävällisin terveisin Tumu 30. marraskuuta 2006 kello 19.49 (UTC)

Pistä ihmeessä näkyviin. Virallisesti niitä ei tosin taideta kutsua klusterikartoituksiksi. (Helsingin yliopiston kirjaston luettelo ei tunne sanaa.)--Juha Kämäräinen 30. marraskuuta 2006 kello 20.03 (UTC)
Lisäsin tuon "kansallinen teollisuusstrategian"-teoksen kartoittamat klusterit, mikä on muuten tärkein teos Suomen talouspolitiikassa näin lähihistoriassa ;). 2001 julkaistu avainklusterit-listan tulen lisäämään myöhemmin, kun tuo netti linkki ei enään toimi ja mun pitää tarkistaa, että tuo paperiversio on sama, mikä siitä on julkaistu. Siinä on paljon samoja ja joitai uutuuksia, joten ehkä lisäilen sitten vain ne uudet ilmenneet klusterit joskus. Ystävällisin terveisin Tumu 1. joulukuuta 2006 kello 00.02 (UTC)