Keskustelu:Kivääri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tästä kiväärin määritelmästä puuttuu patruunakäyttöisyys. Onhan olemassa myös rihlattuja musketteja, ja musketin erottaa kivääristä se, että kiväärissä on patruuna, jossa ruuti, nalli ja luoti ovat hylsyn sisällä. En kuitenkaan tunne aseita niin hyvin, että osaisin itse parannella artikkelia. Tuohirulla 12:16 marras 9, 2004 (UTC)

II-maailmansodan kiväärit omalle sivulleen?[muokkaa wikitekstiä]

Näyttää olevan, että ainakin Mauserit ja Mosin-Nagant-kiväärit alkavat saada tilaa. Pitäisikö harkita, että niille kullekin tehtäisin oma sivunsa?

--Pale 7. toukokuuta 2005 kello 14:59:01 (UTC)

Kun en aiheesta mitään tiedä, niin en tiedä myöskään paljonko noista tulee olemaan tekstiä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole liikaa. --Samulili 7. toukokuuta 2005 kello 15:26:35 (UTC)

Sotilaskiväärit[muokkaa wikitekstiä]

Nuo tullevat laajentumaan paljon, sillä näistä aseista on kirjoitettu hyvin runsaasti ja ne ovat edelleenkin aselehtien mielenkiinnossa - ja siten myös yleisön.

Toki nämä mahtuvat vielä tällaisenaan kivääri-otsikon alle ja kuuluvatkin kiistatta tuohon lajiin.

--Pale 8. toukokuuta 2005 kello 11:13:45 (UTC)

Toinen kysymys: "Mosin-Nagant-sukuun kuuluu myös suomalainen M39 "Ukko-Pekka", kaliiberiltaan ja lipaskapasiteetiltaan täysin esikuvansa mukainen mutta mm. tähtäinlaitteeltaan ja tukiltaan alkuperäisestä muunneltu, aseen teho oli myös suurempi kuin esikuvansa." Eli jos vain aseen tähtäinlaite ja tukki on muutettu, niin mikä tekee aseesta tehokkaamman...?

--PV 8. toukokuuta 2005 kello 18:13:00 (UTC)

Aseessa muunneltiin myös monta muuta osaa kuin pelkkä tukki ja hahlo, ja suurempi teho tuli siitä uudesta ja tehokkaammasta ruudista, niinkuin alempana sanotaan.

Kivääri[muokkaa wikitekstiä]

Pitänee muuttaa määrietelmää sikäli, että tarkoite "on nykyisin patruunakäyttöinen" käy ilmi selvemmin.

Mitä suomalaisten rakentelemien Mosin-Nagant -aseiden muka parempaan tehoon tulee, olen PV:n kanssa samaa mieltä. Itseasiassa kun piippuja on lyhennetty, noilla ruutimäärillä on hyvin todennäköistä, että lähtönopeudet ovat laskeneet ainakin hieman. Eli teho on ollut matalampi. (Tämä ilman, että olisin nyt vertaillakseni "laskenut" venakolla ja Pystykorvalla Cronyn läpi, mutta näin asiat yleensä ovat.)

Tarkennus riittänee hyvin. En ole vanhojen aseiden harrastaja, mutta jostain muistan lukeneeni, että tuo tehon lisäys saattaisi liittyä 30-luvulla kehitettyyn parempaan ja tehokkaampaan ruutiin. Kyseessä siis vain muistikuva. --PV 8. toukokuuta 2005 kello 20:39:49 (UTC)

Artikkelin ensimmäinen kuva[muokkaa wikitekstiä]

Tuo kuvassa oleva mauser ei ole mielestäni Mauser Kar 98k vaan tuo ensimmäsessä maailmansodassa palvellut 8mm mauser kivääri. Lyhyemmässä mallissa eli tuossa Mauser Kar 98k:ssa olevan lukkokammen alla on sille suunniteltu rako eli siitä on otettu puuta pois, jotta se mahtuisis siihen. Toiseksi etutukissa ei ole tuollaista "syvennystä" mistä voi pitää kiinni ampuessa.

Näin se muuten on, kuvan nimikinhän sen sanoo. Vaihdoin kuvan oikeaan aseeseen. --Oke26 11. toukokuuta 2008 kello 17.21 (UTC)

Ainakin oma alaotsikko metsästyskivääreille[muokkaa wikitekstiä]

Tähän artikkeliin olisi hyvä saada oma alaotsikkonsa ja käsittelynsä metsästyskivääreille koska niiden käyttötarkoitus ja sen sanelema muotoilu ja käyttötavat ovat toiset. Lisäksi metsästysaseina käytetään aivan toisentyyppisiä kivääreitä kuin sotilaskiväärit ovat esimerkkinä haulikon tapaan taittuvat luodikot tai suurriista-aseetKorina 30. tammikuuta 2009 kello 13.41 (EET)

Suomalaisia huippuja[muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisia huippuja ovat Juha Hirvi, Marjo Yli-Kiikka ja Mira Nevansuu

Käsittääkseni kyseiset olennot ovat ampumaurheilijoita, eivät kivääreitä. Mitä maininta heistä sitten tekee artikkelissa, jossa muuten puhutaan yksinomaan kivääreistä, ei niillä ampuvista ihmisistä? 194.100.223.164 30. tammikuuta 2009 kello 14.00 (EET)

Eivät ne kai mitään tee. Poistettu. Samulili 30. tammikuuta 2009 kello 14.10 (EET)

Artikkelin kaliperit[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa mainitut kaliperit ovat tuuman sadasosia, eivät tuhannesosia. (2,54/100) x 308 = 7,8232 millimetriä. Vastaavasti kerroin 222 = 5,6388 millimetriä. Korjasin Korina (keskustelu) 13. maaliskuuta 2015 kello 15.17 (EET)