Keskustelu:Kim Il-sung

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Kim Il-Sungia pidetään nykyään tiukkana stalinistisena diktaattorina, joka loi valtion, jossa ei juurikaan ole kansalais- eikä ihmisoikeuksia. Turvallisuuspoliisi valvoo kansalaisia tarkasti ja maassa on tuhansia poliittisia vankeja. Pohjois-Koreaa on kuvattu 'stalinistiseksi ulkomuseoksi' ja 'erakkovaltioksi'."

Tuskin Pohjois-Koreaa voidaan millään tavalla perustellusti luokitella "stalinistiseksi". Kimin juche-aatteella kun ei ole mitään tekemistä stalinismin kanssa, eikä Kim tainnut edes olla väleissä Josef-sedän kanssa. Kyse on lähinnä USA:n halventavasta retoriikasta. Pohjois-Korean kommunistivallankumous lähti liikkeelle täysin Stalinista riippumatta, eikä stalinismilla ja juchelaisuudella ole mitään aatteellista yhteyttä.

Noista kansalais- ja ihmisoikeuksista - olisi hyvä, jos mukaan liitettäisiin joitain puolueettomia lähteitä todisteiksi, esim. Amnestyn ja YK:n ihmisoikeusneuvoston raportteja. Kovasti on puhuttu Pohjois-Korean surkeasta ihmisoikeustilanteesta, mutta kyllä tiedonsaannin pitäisi perustua johonkin muuhun kuin yleisiin uskomuksiin ja kuulopuheisiin. Arafat 19. syyskuuta 2007 kello 16.27 (UTC)

Pohjois-Koreassa, kuten Koreassa muutenkin, oli toki sijaa vallankumoukselle. Japanin miehitys ja sorto olivat tehneet maasta rutiköyhän takapajula. Stalin huomasi tilaisuuden, aivan kuten Euroopassakin, ja asetti paikallisten kommunistiveteraanien sijaan lähes tuntemattoman, mutta kuuliaisen Kim Il-Sungin.

Pohjois-Korea on stalinistinen- eli vahva johtaja päättää lähes kaikesta ja johtajaa palvotaan. Vai oletko sitä mieltä, että johtajan nimen on oltava Stalin, jotta voidaan puhua stalinismista.

Etsipä Arafat itsellesi vaikka artikkelissa mainittu "Under the fatherly loving care..." ja nyt en juuri muista oikeaa nimeä, mutta oliko se jotain "Tiikerin maa- Korean historia" niin näet että ennen Korean sotaa Kim oli hyvinkin hyvä Josefin ystävä. Se aloittiko hän sodan Stalinin luvalla vai ilman, vaatii tutkimista.

Lisäksi- debatti olkoon tervetullutta.--C.Colérus 24. lokakuuta 2007 kello 11.11 (UTC)

"Kim Il-sungin pojan, joulukuussa 2011 kuolleen valtionpäämiehen Kim Jong-ilin jälkeen vallan uskotaan siirtyvän Kim Jong-ilin pojalle Kim Jong-unille ilman, että kansa saa esittää mielipidettään." Tuon voisi päivittää nykytilanteeseen. 212.226.42.64 26. syyskuuta 2012 kello 11.42 (EEST)[vastaa]

Syntymäpaikka mallineessa[muokkaa wikitekstiä]

Mitenkäs tuo Suuren johtajan syntymäpaikka – mitään itsenäistä Korean valtiota ei tuolloin ollut olemassa, eikä ainakaan Pohjois-Koreaa, jonka lippu mallineessa on. En-Wikissä syntymäpaikka on ”Japanin Korea”, joka mielestäni olisi osuvampi – tai sitten vain Japani, jonka alueeseen Korean niemimaa tuolloin kuului. Kommentteja? --Louhikärmes 14. toukokuuta 2009 kello 03.26 (EEST)[vastaa]