Keskustelu:Kielilläpuhuminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Karismaattisten uskonnollisten liikkeiden käsityksen mukaan glossolalia ::mainitaan Raamatussa yhtenä kristillisistä armolahjoista."

En ihan ymmärrä tätä "karismaattisten uskonnollisten liikkeiden käsitysten mukaan glossolalia mainitaan raamatussa" -kohtaa? Sanaa glossolalia (eli tarkasti kreik. glossalalein) nimittäin nimenomaan käytetään raamatussa armolahjoja listattaessa, joten kyse ei ole minkään liikkeen käsityksestä. Nykyisten karismaattisten liikkeiden ymmärrys glossolaliasta saattaa tietenkin poiketa siitä merkityksestä joka sille on alkutekstissä annettu, mutta ymmärtääkseni artikkelin tulisi ainoastaan määritellä kyseistä termiä, eli glossolaliaa, eikä ottaa kantaa siihen miten se on ymmärretty.

Teologisessa mielessä ajateltuna niin roomalais-katolinen, kuin evankelis-luterilainen kirkkokin tunnustavat glossolalian armolahjastatuksen, joten lienee epätarkkaa määritellä nämäkin kirkot "karismaattisiksi uskonnollisiksi liikkeiksi"? Glossolalian luomat mielleyhtymät karismaattiseen toimintaan ovatkin nykyajan ilmiö eivätkä liity sinänsä itse termiin.

"Glossolalia ei ole sidoksissa pelkästään kristinuskoon."

Tämä taas mielestäni on hieman harhaanjohtavaa, glossolalian ollessa huomattavasti kristinuskoa vanhempi ilmiö ja tunnetaan useissa luonnonuskonnoissa aina Haitin voodookulteista Lapin shamanismiin saakka. Oma ehdotukseni olisi siis: "Glossolalia on ilmiönä tunnettu useissa eri uskonnoissa."

Mielipiteitä?

SamuliH 09:15 loka 5, 2004 (UTC)

Eivätkö glosso- ja xenolalia ole Uuden Testamentin alkukielen sanoja? Tällöin kristinuskon ja muiden uskontojen kielilläpuhumista ei pitäisi sekoittaa, sillä kielilläpuhumisella on kristinuskossa armolahjaluonne. Muiden uskontojen piirissä ilmenevän, näennäisesti samanlaisen, glossolalian ei katsota kristinukson piirissä johtuvan Pyhän Hengen vaikutuksesta vaan on joko sielullista ja tai pahojen henkien vaikutusta. Markuskala 29. kesäkuuta 2010 kello 02.19 (EEST)[vastaa]

Lääketieteellinen[muokkaa wikitekstiä]

Vastaako tuo tämänhetkinen referointi lähteen sisältöä?--Urjanhai 28. kesäkuuta 2010 kello 23.53 (EEST)[vastaa]

Mielestäni viimeisin muokkaukseni vastaa tähän asti parhaiten. Markuskala 29. kesäkuuta 2010 kello 01.55 (EEST)[vastaa]

Kyseisen osion lähdettä ei enää ainakaan tekemälläni haulla löydy. Pipana22 (keskustelu) 2. lokakuuta 2021 kello 14.13 (EEST)[vastaa]