Keskustelu:Keskittävä aurinkovoima

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"154 MW PV Solar power station in Victoria, Australia (Solar Systems)"

Tuohan nimenomaan ei ole aurinkolämpövoimaa, vaan perustuu lähdeviitteidenkin mukaan valosaähkö (photovoltaeic)-kennoihin? Kommentin jätti 145.247.7.36 (keskustelu – muokkaukset).

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Usp, siirsit sivun Keskittävä aurinkovoima uudelle nimelle Aurinkolämpövoima 13.9.2007, koska se oli mielestäsi loogisempi.[1] Mielestäni keskittävä aurinkovoima (CPV) oli parempi ja ehdotan nimen palautusta siihen. Muussa tapauksessa pyydän parempia perusteluja nimen vaihtoon. Keskittävä aurinkovoima on mielestäni parempi nimi, koska: Aurinkolämpö on yleisnimi, jota käytetään useissa sovellutuksissa. Keskittävä aurinkovoima kuvaa tiettyä tekniikkaa. Keskittävässä aurinkovoimassa aurinkolämmöstä kerätään sähköä. Nimi on yleisesti käytössä uusissa julkaisuissa:[1][2] Sille on selkeä lyhenne CSP. Aurinkolämpö viittaa vain lämmön keräämiseen, joten nimi voi antaa väärän käsityksen. Esimerkiksi aurinkolämmitys ja aurinkojäähdytys hyödyntävät aurinkolämpöenergiaa.[3] Näillä perusteilla suosittelen siis nimeä keskittävä aurinkovoima, jota IPCC:kin käyttää.

  1. The AR4 Synthesis Report, Summary for Policymakers IPCC 17.11.2007, Valencia, Spain, s.15
  2. Renewables 2007 Global Status Report, REN21 sihteeristö (Pariisi) ja Worldwatch instituutti (Washington, DC), 2008
  3. Solar thermal barometer , Systèmes Solaires - Le Journal des Énergies Renouvelables n° 180, 63-82, heinäkuu 2007 (s.71 kartta)

Watti 9. maaliskuuta 2008 kello 13.40 (UTC)

Täytyy sanoa, että olen nimestä Watin kanssa samaa mieltä. Jopas nyt.--Riisipuuro 9. maaliskuuta 2008 kello 14.19 (UTC)--
Vanha perustelu voimassa. Kyseessähän on sähköntuotantomuoto, kuten hiilivoima ja ydinvoima, käsittääkseni. Nimentausta on sama, tässä aurinkolämpö kuvaa energialähdettä ja voima sähköntuotantoa. Eli aurinkolämpö voima on piirun verran laajempi termi. Auringonvalon keskitys -tekniikkaa taas käytetään myös pelkkään lämmöntuotantoon. -- Usp 9. maaliskuuta 2008 kello 16.38 (UTC)
Tuolla perustelulla itse hyväksyn kyllä uudenkin nimen loogisena. Vaikea sanoa paremmuutta, aihe ei ole ydinosaamistani (sikäli kun sitä onkaan). --Riisipuuro 9. maaliskuuta 2008 kello 18.53 (UTC)--

Usp ja Riisipuuro artikkelin nimeämiseen on ohjeet: Ohje:Tyyliopas/Artikkelin nimi. Koska hyväksytyt sanastot eivät sisällä tekniikan sanastoa, viittaan alan julkaisuihin. Keskittävä aurinkovoima on nimenä tarkempi. Se tuottaa aurinkosähköä ja/tai aurinkolämpöä. Aurinkolämpö on yleisnimi ja keskittävä aurinkovoima spesifinen menetelmä. Aurinkokeräimillä aurinkolämmitys tuottaa aurinkolämpöä eli rakennuksiin lämmintä vettä ja lämmittää tilaa. K. Hennecke kuvaa keskittävän aurinkovoiman eri tekniikoita.Technologies for Solar Thermal Power and Process Heat Generation. Solarexpo 2007 Myös Euroopan komissio käyttää julkaisuissaan nimeä Concentrating Solar Power. Wikissä on oma artikkeli auringolämmöstä. Tämä artikkeli kuvaa tiettyä tekniikkaa: Concentrating Solar Power eli keskittävä aurinkovoimaa. Watti 20. maaliskuuta 2008 kello 13.44 (UTC)

Vaihdoin ensisijaiseksi nimeksi ja siten artikkelin nimeksi "Keskittävä aurinkovoima" koska se on ilmeisesti täsmällisempi ja tarkemmin rajattu nimi. Siten se lienee varmennin ymmärrettävissä oikein.
Toki kaikki vaihetoehtoiset jotenkin yleisessä käytössä olevat nimet asialle pitää esitellä artikkelissa. (Vaihdoin ensisijaisen ja toissijaisen nimen paikkoja.) --Aulis Eskola 12. toukokuuta 2008 kello 17.43 (UTC)