Keskustelu:Keski-Maa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitä noiden muiden Keski-Maan ja Kuolemattomien Maiden kansojen esittelysivujen niminä pitäisi olla? Haltioilla on Haltia (Tolkienin kirjoissa), mutta esimerkiksi ihmisillä ei voi käyttää samaa kaavaa, koska Tolkien on kirjoittanut myös toisesta fantasiamaailmasta, jossa esintyy ihmisiä ("Maamies ja lohikäärme" ja vastaavat), ja silloin sen jutut kuuluisivat myös tuolle sivulle. Jos tätä pidetään haitallisena asiana, voisi ottaa käyttöön kaavan, jonka mukaan pelkästään Keski-Maassa elävät kansat kuuluvat sivun Kansa (Keski-Maa) alle, ja pelkästään Kuolemattomilla Mailla tai molemmissa paikoissa asuvat sivun Kansa (Tolkienin kirjoissa) alle. Erikoiset kansojen nimet eivät tarvitse peräänsä tarkennusta.

Näin muodostuisivat sivut Ainur1, Entti, Hobitti, Huorni, Hämähäkki (Keski-Maa), Ihminen (Keski-Maa), Ihmissusi (Keski-Maa), Kotka (Tolkienin kirjoissa), Kääpiö (Keski-Maa), Lohikäärme (Keski-Maa), Maiar, Peikko (Keski-Maa), Sormusaave, Velho (Tolkienin kirjoissa)2, Valar3, Vähäkääpiö, Örkki

1 Erotukseksi ainuista, jotka ovat Japanissa elävä etninen ryhmä
2 Voisi olla myös Velho (Keski-Maa), koska heidät tunnettiin velhoina nimenomaan siellä toimiessaan.
3 Erotukseksi valasta

Havaitseeko joku tässä järjestelmässä ongelmia? Onko parannusehdotuksia tai vaihtoehtoisia ideoita? -Jean d'Arc 11:07 syys 15, 2004 (UTC)

Velho (Keski-Maa) voisi olla myös istari.--Aroba 16. lokakuuta 2010 kello 18.16 (EEST)

Ongelma havaittu. Tolkienin kirjassa "Seppä ja satumaa" esiintyy myös haltioita, jollaisia ei olisi kuitenkaan tarkoitus käsitellä Haltia (Tolkienin kirjoissa) -sivulla. Yritin kiertää tämäntapaista ongelmaa lisäämällä mahdollisimman monen kansan perään määritteeen Keski-Maa. Haltioiden kohdalla tuollainen ei kuitenkaan onnistu, mikä kaataa suunnittelemani järjestelmän. En nyt keksi enää parempaakaan ratkaisua kuin muuuttaa sivujen nimet sellaisiksi, että sulkujen sisällä lukee Arda. Arda ei ole sanana yleisesti tunnettu, mutta loppujen lopuksi ei ole olemassa mitään idioottivarmaa täsmentävää sivun nimeä, jonka jokainen kävijä osaisia arvata oikein. Keski-Maahan viittaavissa sivujen nimissäkin on sen verran valinnanvaraa, että ne voisivat olla yhtä lailla Haltia (Keski-Maa) kuin Keski-Maan haltia. -Jean d'Arc 18:51 syys 23, 2004 (UTC)

Keskimaa[muokkaa wikitekstiä]

Tänne on redirect sanasta Keskimaa. Pitäisiköhän se purkaa. Keskimaa on myös suurehko liikeyritys joka toimii jossain Jyväskylän seudulla...

Hyvä huomio, Keskimaa on todellakin Keski-Suomessa toimiva S-osuuskauppa. --Joonas 21. marraskuuta 2005 kello 12:30:56 (UTC)

Arda[muokkaa wikitekstiä]

Arda ei tarkoita Keski-Maata, vaan koko Tolkienin maailmaa, johon Keski-Maa sijoittuu. Ardassa on myös muitakin maa-alueita, kuten Aman ja Valinor, sekä Belegaer. Poistan sen kohdan, jos sopii? --NordicMonkey96 2. toukokuuta 19:24:00 (UTC)

Ennen Keski-Maata oli Beleriand. Silmarillionissa ei siis seikkailtu Keski-Maassa, vaan Valinorissa, Angbandissa, Beleriandissa ynnämuualla... --NordicMonkey96
Beleriand ja Angband olivat osa Keski-Maata.--Kaikenlaisia (keskustelu) 2. toukokuuta 2012 kello 21.37 (EEST)

Määritelmä??[muokkaa wikitekstiä]

Eikö tämän pitäisi käsitellä vain Tolkienia? Määritelmässä viitataan käsitteeseen, joka suomeksi on Midgård. Midgårdista voisi puhu en-wikin esimerkin mukaan Etymologia-osiossa.--Nedergard (keskustelu) 15. marraskuuta 2012 kello 13.28 (EET)

Kyllä. – Haltiamieli 15. marraskuuta 2012 kello 15.35 (EET)