Keskustelu:Kartano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarkoittaako Kartano todellakin "suurta taloa"? Tuskinpa, suurta maatilaa pikemminkin. --ML 17. elokuuta 2005 kello 09:08:57 (UTC)

Joo, pitäisi tehdä erikseen artikkeli, jossa kerrotaan mitä talolla tarkoitetaan sosiaalihistoriallisessa melessä erotukseksi rakennuksesta. Mietin kanssa jotain muuta nimeä, mutta maatila on vähän epätarkka kun on teollisuuskartanoita jne. Ongelma on siinä etten tiedä miten tuo "talo" artikkeli tulisi nimetä. --thule 17. elokuuta 2005 kello 09:14:29 (UTC)
Jos tarkoitus on käsitellä taloa, niin miten olisi kartano (rakennus)? --ML 17. elokuuta 2005 kello 09:21:20 (UTC)
En tarkoittanut tuota, vaan että sosiaalihistoriallisena käsitteenä "talo" olisi hyvä tehdä artikkeliksi, koska sitä tarvitaan siellä sun täällä. Nykyinen talo-artikkeli voisi olla nimeltään talo (rakennus), mutta tuohon toiseen en keksi asianmukaista tarkennetta; talo (sosiaalihistoriallisena käsitteenä) ei liene hyvä ajatus. Ja tämän artikklein tarkoitus ei ole käsitellä kartanoa rakennuksena. --thule 17. elokuuta 2005 kello 09:29:27 (UTC)

Kartano ja suurtila ovat kaksi eri asiaa. Kartano on ollut alunperin läänitettyä maata. Aatelismies on rakentanut riittävän näyttävän talon jossa Jutikkala&Nikanderia (Suomen kartanot ja Suurtilat) siteeraten vietettiin "säädynmukaista elämää" (tarkoittaa aatelissäätyä). Se että kartano (rakennuksineen) on myöhemmin siirtynyt aatelittomalle ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että tila menettäisi kartanostatuksen. Teuton 3. tammikuuta 2007 kello 17.40 (UTC)

Sanoisin, että kartano rakennuksena ja kartano suurtilana eivät ole eri asioita vaan pikemminkin tyypillisesti saman asian kaksi puolta siellä missä kirjallisuudessa esitetyt kartanon määritelyn kriteerit täyttyvät. --Urjanhai (keskustelu) 6. heinäkuuta 2012 kello 21.44 (EEST)[vastaa]

Kartanon määrittelystä löytyy tietoa kirjallisuudesta, ainakin Varmaan Eino Jutikkalan väitöskirjasta ja lisäksi esimerkiksi Olle Sirénin Pernajan historiasta tai Leeni Tiirakarin ja Manu Kärjen tuoreesta kirjasta Someron kartanot (Amanita, 2011). Joka tapauksessa kartano on, paitsi rakennus, myös (maa)tila, jonka päärakennuksena kartano on, ja keskeistä määrittelyssä on säätyläisomistus jossakin vaiheessa. (Sen verran muistan ulkoakin, mutta loput yksityiskohdat pitää tarkistaa noista ja muista lähteistä.)--Urjanhai 28. marraskuuta 2011 kello 17.29 (EET)[vastaa]