Keskustelu:Kapellimestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa esitelty kapellimestarin toimenkuva ei vastaa todellisuutta Suomessa tai yleensäkään vanhalla mantereella. Jenkeissä kapellimestari joutuu usein muihinkin kuin johtamishommiin, mutta Euroopassa se on musiikin kanssa työskentelyä. Jos puhutaan kapellimestarista klassisen musiikin ammattinimikkeenä kuten kuuluu, niin äärimmäisen harvoin joutuu mitään sovittamaan. Toinen asia on tietysti, että nykyään minkä tahansa humppabändin pianistia on ruvettu tituleeraamaan kapellimestariksi... Kommentin jätti 212.54.8.227 (keskustelu – muokkaukset).

Jaaha... tunnen henkilökohtaisesti kaksi suomalaista (kohtuullisen arvostettua) klassisen musiikin kapellimestaria, jotka sattuvat olemaan kanssasi melkoisen eri mieltä... Lukuunottamatta aivan muutamaa huippunimeä, useimmat muut tekevät sovituksia, joko "henkensä pitimiksi" tai ihan ammatillisesta mielenkiinnosta. Sovituksia tehdään jatkuvasti uusiksi eri teoksille ja kokoonpanoille. --PV 25. heinäkuuta 2005 kello 01:48:55 (UTC)

ps. Ole hyvä allekirjoita tekstisi.

Jos nyt on pakko etsiä jotain auktoriteettia sanojen taakse, niin itse tunnen kymmeniä kapellimestareita, enkä vain Suomesta. Suurin osa heistä ei ole tipan tippaa kiinnostunut sovitushommista eikä niitä tekisi vaikka maksettaisiin. Tunnen myös henkilöitä jotka työskentelevät isojen (ei suomalaisten) orkesterien administraatiossa, ja silloin kun jotain joudutaan sovittamaan, niin homma yleensä lankeaa ammattisovittajalle, säveltäjälle tai musiikkitieteilijälle. Päin vastoin voisi sanoa, että vain harvat huippunimet ovat sekä hyviä kapellimestareita että hyviä säveltäjiä/sovittajia... Kommentin jätti 212.54.10.199 (keskustelu – muokkaukset).

Tämä kapellimestariartikkeli vaatisi kyllä muokkausta. En ymmärrä tuota kommenttia kapellimestareiden sovitustöistä. Jos nyt puhutaan päätoimisista kapellimestareista (esimerkiksi Akatemian kapuluokalta valmistuneista), työnkuva on kyllä suurimmilta osin sitä ilmaan huitomista eli orkesterin edessä huitomista. Tietysti voi olla, että työn puutteessa jotkut voivat joutua tekemään sovituksia (itse en ole tuosta ilmiöstä kuullut, vaikka työskentelen orkesterialalla), mutta en lähtisi sitä kapellimestarin toimenkuvaan sotkemaan. --Jacofin 29. maaliskuuta 2006 kello 16.24 (UTC)
En ole ennen kuullut, että kapellimestariksi voi kutsua taiteellista johtajaa joka ei johda esityksiä! Asiaan pitäisi saada lisävalaistusta. Päinvastoin kyllä, taiteellinen johtaja voi joskus olla johtamaton... Kommentin jätti 80.221.14.247 (keskustelu – muokkaukset).
Kapellimestariartikkeli pitäisi jakaa ainakin kahteen alaryhmään: Kapellimestari (klassinen musiikki) ja Kapellimestari (viihdemusiikki). Osastossa "Suomalaisia kapellimestareita" melkein puolet nimistä on jo noita yllämainittuja humppapianisteja! Jako selventäisi toimenkuvia ja poistaisi sovittamisdebatin. Ehkä pitäisi laittaa vielä oma osasto sotilaskapellimestareille? Kommentin jätti 80.221.15.212 (keskustelu – muokkaukset).
Jullienia ei tunne edes Otavan Iso Musiikkitietosanakirja, ja suurelle yleisölle nimi ei varmasti sano mitään, siksi ei mielestäni hyvä esimerkki 80.221.8.55 11. syyskuuta 2006 kello 22.03 (UTC)