Keskustelu:Kaksikielisyys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asukastiheys[muokkaa wikitekstiä]

"Suomen ruotsinkieliset asuvat kaiken kaikkiaan hyvin tiheästi keskittyneinä tietyille alueille." Tämä väite ja sitä seuraavat laskelmat ovat hyvin eriskummallisia. Ruotsinkieliset asuvat pääosin etelärannikolla, jossa myös suomenkielisten asukastiheys on erittäin suuri. Mitä esitetyllä "tiedolla" yritetään sanoa? Samulili 15. joulukuuta 2004 kello 13:45 (UTC)

Tiedolla yritetään perustella ruotsin kielen merkityksettömyyttä sisämaassa. cAP5
Eli yrität perustella sillä POV-asioita. Voisitko myös kertoa, miksi poistit tekstistä totuudenmukaisemmat viittaukset peruskoulu-uudistukseen ja pakkoruotsiin?Samulili 15. joulukuuta 2004 kello 20:35 (UTC)
Peruskoulu-uudistuksen todellinen merkitys oli sen vaikutus suomenkielisen väestön ruotsinopetukseen. On viisastelua väittää, että merkitys olisi ollut molempiin suuntiin sama, sillä ruotsinkielisillä on jo pitkään selkeänä vähemmistönä ollut käytännön pakko opetella vapaaehtoisestikin suomea vähintään sen verran, mitä sitä peruskoulussakaan oppii. cAP5
Siis jos haluaa sanoa, että suurin osa maantieteellisesti suurin osa suomea on aluetta, jossa ei ole kaksikielisiä kuntia, niin asian voi myös sanoa niin. Tähän voi myös lisätä, että kyseisellä alueella ihmiset harvoin tarvitsevat työssään molempia kotimaisia. Se, että ruotsia (tai suomea) väitetään merkityksettömäksi on kova väite, jonka itseasiassa artikkelikin kumoaa. Prosenttien esitteleminen ilman mielekäst tulkintaa ei kuitenkaan ole mistään kotoisin. Samulili 15. joulukuuta 2004 kello 21:03 (UTC)
Noo, tuo on hyvä nyt. :-) cAP5

Kolmasosa suomenruotsalaisista asuvat länsirannikolla Pohjanmaan maakunnassa. Se on Suomen ainoa maakunta (Ahvenanmaata lukuunottamatta) jolla on ruotsinkielinen enemmistö, vaikka kielisuhde onkin lähes fifty-fifty. Christian B 13. joulukuuta 2006 kello 13.44 (UTC)

Luettelo kaksikielisistä maista[muokkaa wikitekstiä]

Minusta tämä ei ole hyvä lisäys [1], koska artikkeli kertoo muuten kaksikielisyydestä yksiön, ei valtion kannalta. Toi luettelo sopisi ehkä paremmin artikkeliin virallinen kieli.--Tanár 14. maaliskuuta 2011 kello 22.42 (EET)

Olen täsmälleen samaa mieltä, ja kumosin lisäyksen. --Ryhanen 14. maaliskuuta 2011 kello 23.03 (EET)

Kaksikielisyys kuntatasolla[muokkaa wikitekstiä]

Koska "kaksikielinen"-nimitystä käytetään myös puhuttaessa kunnista, joissa on merkittävä määrä kahta kieltä äidinkielenään puhuvia, voisi artikkelissa viitata tähän jollain tapaa. Veikk0.ma 30. lokakuuta 2011 kello 21.59 (EET)