Keskustelu:Kahuzi-Biegan kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ovatko "kunnanetsijät" kullanetsijöitä? Entä mitä ovat "Contanin etsijät"? Eläinlajien suomenkieliset ja tieteelliset nimet eivät ole ihan synkassa eläinartikkeliemme kanssa, mutta en uskaltanut remontoida, kun en ole biologi. --Silvonen 16. elokuuta 2006 kello 02.33 (UTC)

Korjasin typoja ja muutamia ilmeisiä virheitä tieteellisissä nimissä. Lisäsin muutamiin tieteellisiin nimiin (ilmeisesti) rinnakkaisesti käytetyn muodon, jolla laji näyttää esiintyvän suomenkielisessä ja englanninkielisessä Wikipediassa. Gorillakohtaa en muuttanut vaikka näyttää selvältä että vuoristogorilla ei ole Gorilla gorilla graueri vaan Gorilla beringei beringei. Virhe on alkuperäisessä ranskankielisessä tekstissä, josta Alexius on tuon ilmeisesti kopioinut, eikä ainakaan minulla ole tietoa kumpaako gorillalajia siellä puistossa todella asustelee. Poistin Korjattava-mallineen. --AB 19. elokuuta 2006 kello 17.58 (UTC)
Gorilloista selvinnyt seuraavaa: Unescon alkuperäisen arvioinnin (http://whc.unesco.org/archive/advisory_body_evaluation/137.pdf) mukaan alueella on 200-300 vuoristogorillaa (mountain gorilla), mutta ei ole selvää ovatko ne alalajia Gorilla gorilla ssp. beringei vai Gorilla gorilla ssp. graueri. Unescon maailmanperintösivulla (http://whc.unesco.org/pg.cfm?cid=31&id_site=137) puhutaan 250 vuoristogorillasta ilman tieteellistä nimeä (sieltä ilmeisesti on peräisin tässä artikkelissa oleva tieto vuoristogorilloista). Noin vuodesta 2000 aiempi Gorilla gorilla ssp. beringei on ollut Gorilla beringei ssp. beringei (englanniksi MOUNTAIN GORILLA eli vuoristogorilla) ja aiempi Gorilla gorilla ssp. graueri on ollut Gorilla beringei ssp. graueri (englanniksi EASTERN LOWLAND GORILLA tai GRAUER'S GORILLA, suomeksi ilmeisesti itäinen tasankogorilla). Tämä liittyy siihen, että gorillat on jaettu kahdeksi lajiksi Gorilla gorilla (englanniksi WESTERN GORILLA tai pelkkä GORILLA, läntinen gorilla), ja Gorilla beringei (englanniksi EASTERN GORILLA tai MOUNTAIN GORILLA, itäinen gorilla tai vuoristogorilla) (http://www.iucnredlist.org/search/details.php/39994/summ http://www.iucnredlist.org/search/details.php/39999/all http://www.iucnredlist.org/search/details.php/39995/all). Uudemmissa lähteissä, jotka käsittelevät asiaa vähänkään perusteellisemmin Kahuzi-Biegan gorillojen sanotaan olevan alalajia graueri eli itäinen tasankogorilla, ja niiden määräksi kansallispuistossa arvioidaan noin 2000-3000 (joista 200-300 puiston vanhassa itäosassa vuorilla) (esim. http://www.berggorilla.org/english/gjournal/kahuzi.html). Gorilloita on siis löytynyt huomattavasti lisää 1990-luvun tutkimuksissa (http://www.berggorilla.org/english/gjournal/texte/16grauer.html). Kahuzi-Biegan gorillat ovat siis lajina itäisiä eli vuoristogorilloja, mutta sen alalajina itäisiä tasankogorilloja (eivät harvinaisempaa alalajia Gorilla beringei ssp. beringei, jonka nimenä on myöskin vuoristogorilla, ja jota elää vain 300-400 yksilöä Virunga-vuorten kansallispuistoissa Kongon, Ruandan ja Ugandan rajalla ja noin 300 yksilöä Ugandan Bwindin kansallispuistossa (Bwindin gorilloja jotkut pitävät vielä erillisenä alalajina). Artikkelia muutettu tämän mukaisesti. --AB 21. elokuuta 2006 kello 20.20 (UTC)