Keskustelu:Käyttöoikeuksien hallinta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Käyttöoikeuksien hallinta[muokkaa wikitekstiä]

"Käyttöoikeuksien hallinta" artikkelin nimenä vastaisi paremmin alkuperäistä termiä (Digital Rights Management).88.85.129.250 26. huhtikuuta 2007 kello 12.07 (UTC)

Minunkin mielestäni artikkeli on väärällä nimellä. Lisäsin artikkeliin nimen "Käyttöestojen hallinta" alkuperän, ja olisin siirtänyt artikkelin uudelle nimelle, mutta koska linkkejä nykyiselle nimelle nimelle näkyy olevan aika paljon, haluan kysyä muiden mielipiteitä asiaan. "Käyttöoikeuksien hallintaa" tukevat ainakin Google sekä suomeksi että englanniksi ja suurin osa muista Wikipedioista. Molemmat nimet ovat tietenkin enemmän tai vähemmän epäneutraaleja, mutta mielestäni Wikipedian tehtävä ei valita sitä oikeaa vaan käyttää yleisesti käytössä olevaa nimeä. Jos ei kommentteja kuulu, siirrän artikkelin uudelle nimelle muutaman päivän kuluttua. --Herra Maka 14. heinäkuuta 2007 kello 09.53 (UTC)
Ehdotan äänestysä onko nimi "Käyttöestojen hallinta" vai "Käyttöoikeuksien hallintaa". Myös "vaihtoehtoiset hoitomuodot" antaa Googlessa paljon enemmn osumia kuin "uskomuslääkintä", mutta silti artikkelin nimi on "uskomuslääkintä". Myös muiden kielisten Wikipedioden arikkelin nimi on "vaihtoehtoiset hoitomuodot", joten Google osumat tai muun kielisten Wikipedioiden artikkelien nimet ei nimeä ratkaise vaan äänestys.

Artikkelissa on osio DRM:n arvostelusta, mutta ei osiota tekniikan hyödyistä (Esim. elokuvien vuokraus). Jaksaisikohan joku kirjoittaa tällaisen osion? Nyt artikkelissa ei ole kovinkan neutraali näkökulma. Pafcu 19. lokakuuta 2007 kello 13.06 (UTC)

Terminologia[muokkaa wikitekstiä]

Käyttöoikeuksien hallinta ei kyllä ihan vastaa englanninkielistä käsitettä tai ainakin sitä mitä minä sillä ymmärrän eli kyseessähän on nimenomaan tekijän oikeuksien hallinta vaikka se käytännössä rajoittaakin käyttöä, mutta ensisijaisesti kopiointia vastaanhan DRM toimii. Noh, suomen kielessä termit yleensäkin ovat mitä sattuu. :-) Menee vähän asian sivu, mutta termin voi kääntää täysin väärinkin kuten Nokian ohjekirjassa: "digitaalisten oikeuksien hallinta". :D --77.109.213.122 20. toukokuuta 2010 kello 23.22 (EEST)[vastaa]

"Digitaalinen käyttöoikeuksien hallinta" ohjaa tähän ja voisi olla täsmällisempi. "Käyttöoikeuksien hallinta" menee ristiin laajemman käsitteen "access control" kanssa. Ipr1 (keskustelu) 23. maaliskuuta 2021 kello 12.38 (EET)[vastaa]