Keskustelu:Jutan energisoiva dieettikirja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Merkittävyys[muokkaa wikitekstiä]

Poistokäytännön suuntaviivojen mukaan kuuluisat kirjat ovat merkittäviä ja muut luetellaan kirjoittajansa artikkelissa. Se voi olla liian tiukka ja myös epämääräinen vaatimus (miten määritellään kirjan kuuluisuus), mutta kirjasta pitäisi olla vähintään jotain oikeita arvosteluja tai muuta huomattavaa mediahuomiota, jotta artikkelin sisältö olisi muutakin kuin kustantajan markkinointitekstiä. Wikipedia ei ole kirjojen tietokanta, jossa on oma pieni sivu jokaiselle ISBN:n omaavalle teokselle. Tällaiset kirjat voidaan mainita henkilön omassa artikkelissa. -kyykaarme (keskustelu) 22. kesäkuuta 2019 kello 14.22 (EEST)

Kuten yllä. Pois vain jos ei ole käsitelty laajasti riippumattomissa lähteissä; maininta henkilöartkkelissa riittää. ¬Antilope 22. kesäkuuta 2019 kello 18.16 (EEST)
En äkkiseltään nyt ota kantaa tämän yksittäisen kirjan merkittävyyteen vielä, haluan sitä varten tutustua paremmin dataan, mutta huomautettakoon, että tuo suuntaviiva on tosiaan eräs suuntaviivalistauksen heikoimmista ja ongelmallisimmista kohdista: siinä on vedottu yhteensä kolmeen poistoäänestykseen, jotka ovat kaikki tapahtuneet kymmenen vuotta sitten: erääseen maailmankirjallisuuden ehdottomista klassikosta nimensä ammentavaan ja muutenkin hyvin mielenkiintoiseen harha-ajatelmateokseen, joka säilytettiin, peruskoulun biologian oppikirjaan (lienee itsestäänselvää, että sellaiset tuskin ovat juuri koskaan klassikoita tai muuten erityisen huomattavia kirjoja muille kuin juuri sille ikäluokalle, joka on koulussa niitä käyttänyt), joka poistettiiin, ja yhteen vasemmistopoliitikon muistelmateokseen, jonka poistoäänestys keskeytettiin, koska se oli aloitettu menetelmäteknisesti huonosti, poistoehdotus perustui pikemminkin artikkelin silloiseen tilaan ja siihen, että artikkelin alkuperäisen tekijän muokkauskäyttäytymisessä oli ongelmia.
Tuo satunnainen vasemmistopoliitikon muistelmien toinen osakin sai kuitenkin poistoa vastustavia ääniä ihan vain siksi, että se oli tunnetun kustantajan julkaisema varsin tunnetun henkilön kirjoittama kirja. Varsin monet tällä perusteella äänestäneet ovat edelleen muokkausyhteisön jäseniä. Itse asiassa minun on vaikea kaivella wikimuististani tilannetta, että juuri minkään taiteellisena tuotoksena nähtävän kirjan poistoa olisi ehdotettu. Muistamani täältä poistetut kirjat ennen tätä tämän kevätkesän poistorumbaa ovat olleet satunnaisia varsin ohuita tietokirjoja, ja taidan muistaa niitä ehkä kolme. Eli minusta vaikuttaisi, että kirjojen merkittävyys on pääosin koettu varsin olemassaolevaksi.
Jos en olisi maineeltani niin kiistelty muokkaajapersoona kuin olen, ja jos en olisi aikanaan saanut kommenttipyynnössä tuomiota merkittävyyskeskustelujen aloittamisesta pointtaamisena, itse asiassa harkitsisin, että aloittaisin muutamasta varsin järkevästä kirjasta poistokeskustelun ja sen päätteeksi veisin ne poistoäänestykseen, jotta tätä suuntaviivaa voisi koetella, ja tarvittaessa muokata yhteisön näkemyksiä paremmin edustavaksi. Jos tällaista tekisin, todennäköisesti valikoisin poistoehdotuksien kohteet tyyliin palkitun kirjailijan palkittu kirja (vaikka Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi), palkitun kirjailijan ei juuri huomiota saanut kirja (vaikkapa Leena Krohnin Auringon lapsia), vakiintuneen mutta palkinnoitta toistaiseksi jääneen kirjailijan kirja (esimerkiksi Mervi Heikkilän Revonpuro), jonkun vakiintuneen kustantajan esikoiskirjailijan kirja, sekä jokin pitkän linjan underground-kirjailijan kirja (vaikka Juri Nummelinin Viimeinen bjarmialainen). Koska kuitenkin wikimaineeni on mikä on, en tällaista ole nyt tekemässä, mutta minua ei ollenkaan haittaisi, että joku muu jotain vastaavaa toteuttaisi, sillä tuohon suuntaviivaan törmääminen on jotakuinkin aina yhtä ikävä kokemus, ja mielestäni se tosiaan on huonosti perusteltu. Iivarius (keskustelu) 23. kesäkuuta 2019 kello 03.15 (EEST)
Miten tämmöinen voi vielä olla täällä? Pois! --Höyhens (keskustelu) 23. kesäkuuta 2019 kello 23.53 (EEST)
Lisäsin kohtaan Aiheesta muualla juttuja (MTV, Me Naiset ja Seura), joita kirjasta on kirjoitettu. Nämä ovat riippumattomia lähteitä joten äänestän säilyttämisen puolesta.Jjanhone (keskustelu) 24. kesäkuuta 2019 kello 09.24 (EEST)
Vähän rajatapaus mutta päätyisin säilytämään--Superkissan (keskustelu) 24. kesäkuuta 2019 kello 14.17 (EEST)