Keskustelu:Jesuiittojen historia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on suositeltu artikkeli.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Viimeaikainen projektini, jonka erittäin mielelläni näkisin vielä suositeltuna. Olisiko parannusehdotuksia? --Green Bonsai 10. heinäkuuta 2008 kello 09.28 (UTC)

Pikavilkaisulla npov-mielessä otsikko Kritiikkiä, ennakkoluuloja ja valheellisia syytöksiä on syytä jakaa esim. pääotsikkoon Kritiikkiä ja alaotsikoihin. Kritiikki on luonteeltaan hyvä asia kun ennakkuluulot ja valheelliset syytökset eivät ole. Samaan otsikkoon sisällyttäminen antaa mielikuvan, että kaikki jesuiittoja vastaan kohdistettu kritiikki on valheellista ja ennakkoluuloista. Koska jesuiittoja on kritisoitu kovasti olisi ehkä syytä laajentaa kappaletta muutenkin. Tarkemmin ketkä syyttivät, mistä kaikesta, miksi ja mitä seuraamuksia oli. Katolisen kirkon sisäinen valtapeli on ollut kovaa ja jesuiitat ovat siihen myös olemassaolonsa puolesta osallistuneet. Vaikka nykytutkimus esittäisi asiat uudessa valossa, on syytä muistaa että nykytutkimuksellakin on usein muita motiiveja kuin totuuden selvittäminen. --Ukas 10. heinäkuuta 2008 kello 18.55 (UTC)

Toivottavasti et pahastunut en-wikistä kopioidusta ja muokatusta mallineesta. Mielestäni nämä boksit toimivat hyvinä tiekarttoina eri aihealueisiin. --Peltimikko 11. heinäkuuta 2008 kello 16.13 (UTC)

Puoliksi off topic, mutta navigaatiomallineista pitäisi kaikista tehdä piilotettavia ja sivun alalaitaan sijoitettavia. Nuo laidassa roikkuvat alkavat olla vanhentuneita ja ärsyttäviä. Näkisin tuollaisen boxin mieluummin selvästi alempana ja artikkeliin liittyvän kuvan oikeassa ylälaidassa. --Ukas 11. heinäkuuta 2008 kello 21.17 (UTC)

En osaa oikein kommentoida muuta kuin Japania. Nykyinen osio vaikuttaa aika kevyeltä. Pitäisi selittää paremmin, miksi japanilaiset suhtautuivat jesuiittoihin eri tavalla eri aikoina, mistä tämä johtui ja mikä jesuiittojen suhde oli muihin vastaavanlaisiin järjestöihin. Nyt lähinnä luetellaan, miten jesuiittoja vainottiin silloin ja sitten taas vielä uudelleen myöhemmin, muttei kerrota lainkaan, miksi näin tapahtui. Koko osio näyttää olevan Catholic Encyclopediasta, onko se muka luotettava lähde? Japanin historia -artikkelissa kristittyjen suurimmaksi määräksi sanotaan puoli miljoonaa, tämän artikkelin luku on yli kolme kertaa suurempi. Kumpi on oikein? Kappaleen kaksi ensimmäistä lausetta ovat harhaanjohtavia, sillä ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat Japaniin vasta vuonna 1543 ja ensimmäinen jesuiitta vuonna 1549. --Orri 11. heinäkuuta 2008 kello 16.42 (UTC)

Talous ja hallinto[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni artikkeli kaipaisi jonkinlaisen lisäselvityksen järjestön taloudesta ja hallinnosta, ottaen huomioon toiminnan laajuuden. Ei liene niin, että 22000 jäsentä ylläpitäisivät 200 oppilaitosta jäsenmaksuilla? Järjestön yhteydessä on ainakin joskus toiminut myös naisia ( vrt. Eugena sue: vaeltava juutalainen), tästä olisi hyvä olla maininta.Kommentin jätti 79.134.97.149 (keskustelu – muokkaukset).

Hmm... Mielestäni talous ja hallinto kuuluisivat kylläkin enemmän artikkeliin jesuiitat, joka käsittelee sääntökuntaa itseään. --Green Bonsai 30. lokakuuta 2008 kello 18.03 (EET)[vastaa]