Keskustelu:Japanin itsepuolustusvoimat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ei kait Suomenkaan armeijaan sanota itsepuolustusvoimiksi?! //2.11.2011// Kommentin jätti 193.210.53.147 (keskustelu – muokkaukset)

Ei, mutta Japanin asevoimia sanotaan. Historiallisesti monen valtion asevoimia on kutsuttu myös sotavoimiksi puolustusvoimien sijaan, nykyään tämä lienee harvinaisempaa. Asia liittynee toisen maailmansodan jälkeiseen historiaan ja rauhansopimukseen, joka kielsi japanilaissotilaita poistumasta pääsaarilta. En-wikin mukaan itsepuolustusvoimien japaninkielinen nimi ei edes viittaisi puolustusvoimiin, eikä itsepuolustusvoimien jäseniä pidettäisi sotilaina Japanissa. Kohta on kuitenkin lähteetön, joten mitenkään varma tieto ei ole kyseessä. -- Piisamson 2. marraskuuta 2011 kello 11.26 (EET)[vastaa]
Japani ei saanut uuden perustuslainsa mukaan ylläpitää asevoimia, mutta sai kuitenkin pitää puolustuksellisia joukkoja, itsepuolustautumista varten ja sisäisten levottomuuksien torjumiseksi.
"Japanin tappio toisessa maailmansodassa vaikutti merkittävästi Japanin puolustuskysymysten ratkaisuun. Yhdysvaltain toimesta Japanille kirjoitettiin uusi perustuslaki 1946, jonka artiklassa 9 kielletään Japania ylläpitämästä asevoimia." ja "Japanin hallitus omaksui kuitenkin kannan, jonka mukaan artiklan 9 puitteissa Japani pidättäytyy ainoastaan sodasta ja voimankäytöstä tai sillä uhkaamisesta keinona ratkaista kansainvälisiä erimielisyyksiä. Tällä tarkoitettiin sitä, että Japanilla on oikeus itsepuolustukseen, mikä on ominaista kaikille suvereeneille valtioille Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan artiklan 51 mukaisesti (2). Tämä tulkinta johti osaltaan Japanin puolustusvoimien, Self Defence Forces (JSDF), perustamiseen vuonna 1954 (3)."
Suomensotilas lehti: Japanin puolustusvoimat toisen maailmansodan jälkeenAnna O 2. marraskuuta 2011 kello 12.35 (EET)[vastaa]