Keskustelu:Jacobus Pauli Raumannus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jacobus Pauli Raumannuksen isäksi on eri lähteissä arveltu Raumalaista porvaria Påvel Mathiassonia. Tämä näyttäisi perustuvan pelkästään siihen, että on ajateltu Jacobus Paulin syntyneen Raumalla ja, että hänen lisänimensä Pauli tulisi olla patronyymi, jolloin isän pitäisi olla joku Pauli-niminen raumalainen henkilö. Tämä vaikuttaisi olevan hataralla pohjalla, koska Jacob Paulin syntymäpaikka ei ole tiedossa, eikä Pauli Mathiasson käyttänyt Raumannus sukunimeä.

Todennäköisemmältä vaikuttaa se, että Jacobus Paulin isä oli Tukholman pääkirkkoherra Johannes Svenonis Raumannus. Tämän tueksi ei ole yksittäistä selvää todistetta, mutta eri tekijät yhdessä muodostavat kokonaisuuden, joka vankasti tukee tällaista päätelmää. Näitä tekijöitä ovat:

1. Kronologia sopii. Johannes Svenonis meni naimisiin 14.7.1605 ja kuoli 11.3.1614. Ensimmäinen maininta Jacob Paulista on opettajana Turussa v. 1632.

2. Sukunimi on sama.

3. Jacob Paulin syntymäpaikkaa ei suomalaisissa lähteissä tunneta. Se on ymmärrettävää, jos paikka oli Tukholma, jossa Johannes Svenonis tuolloin toimi. Tämä myös selittäisi sen, miksi Jacob Paulista ei löydy opiskelutietoja Suomessa.

4. Lähteessä 1) mainitaan, että Johannes Svenoniksella oli poika sukunimeltä Raumannus, joka oli kirkkoherra.

5. Lähteessä 2) todetaan Johannes Svenoniksella olleen ainakin neljä lasta.

6. Luonnollista olisi, että Tukholman pääkirkkoherran poika on suunnattu pappisuralle. Uppsalan yliopistoon tulikin kirjoille v. 1625 Johannes Johan. Raumannus, kotoisin Tukholmasta. Hän oli selvästikin Johannes Svenoniksen poika.

7. Uppsalan yliopistossa opiskeli myöhemmin v. 1646 Johannes Jacobi Raumannus, jonka nimi viittaa siihen, että hän oli Jacobus Paulin poika ja Johannes Svenoniuksen pojanpoika.

8. Johannes Svenoniksen isäpuolen eli kasvatti-isän etunimi oli Jacob (Hansson Silvferpatron) ja hänen vaimonsa nimi oli Margareta (Eriksdotter). Siten olisi luonnollista, että Johannes Svenoniksen pojan nimeksi on annettu Jacob, ja että Jacob Pauli puolestaan on antanut ainoalle tyttärelleen nimen Margareta ja pojalleen nimen Johannes.

9. Jacobin toinen nimi Pauli mainitaan usein muodossa Paavalinpoika tai Påvelsson, mutta se ei ilmeisesti esiinny sellaisena alkuperäislähteissä. Siten Pauli ei ehkä ole patronyymi, vaan lisänimi. Seuraavat Raumannus-sukupolvetkaan eivät enää käyttäneet patronyymia. Patronyymit eivät myöskään olleet käytössä Keski-Euroopassa, jossa Jacob ilmeisesti opiskeli.

10. Nimen Pauli patronyymityyppiseen käyttöön voi myös olla toinen selitys: Jacob Pauli, joka vanhempiensa avioliiton perusteella syntyi aikaisintaan v. 1606, menetti isänsä pikkulapsena, kun Johannes Svenonis kuoli v. 1614. Hänen äitinsä, joka oli lähteen 2) mukaan Margareta Abelsdotter, oli tuolloin vähän yli 30-vuotias leski, ja on saattanut löytää lapsilleen kasvatti-isän. Tämä on voinut olla Laurentius Paulinus Gothus (1565-1646), koska hän ja Johannes Svenonis Raumannus olivat tuttavia ja kolleegoja – molemmat toimivat Uppsalassa yliopiston professoreina samaan aikaan ja laativat yhdessä mm. yliopiston johtosäännöt. Jos Jacobus on kasvanut Laurentius Paulinus Gothusin perheessä, olisi luonnollista, että hänestä on käytetty nimeä Jacobus Paulin, koska Laurentius Paulinus Gothus käytti myös pelkästään nimeä Paulinus ja hänen omat poikansa käyttivät nimiä Lars Paulin ja Johan Paulin.

11. Jacob Pauli oli Pappissäädyn valtiopäivämiehenä Tukholmassa jo 1642. Voidaan kysyä, miksi tällaiseen tehtävään olisi valittu tavallinen nuori pappismies. Selitys olisi hänen merkittävä isänsä sekä kontaktinsa hoviin. Kuningas Kaarle IX perheineen oli esimerkiksi ollut läsnä Johannes Svenoniksen häissä (viite 2). Johannes Svenonis oli myös ollut 1642 sijaishallitsijana toimineen Axel Oxenstiernan opiskelutoveri ja ystävä (viite 2). Vielä merkittävämpi syy valtiopäivämieheksi valitsemiseen olisi ollut se, että Jacob Paulin kasvatti-isäksi edellä arveltu Paulinus oli 1642 Ruotsin arkkipiispa.

Viitteet

1)https://books.google.com.co/books?id=6YldAAAAcAAJ&pg=RA2-PA37&lpg=RA2-PA37&dq=johannes+svenonis+raumannus&source=bl&ots=CezgmXDvXH&sig=Q160i-QEarPIoxJJSJmloy0BjYA&hl=fi&sa=X&ved=0ahUKEwiC4oewzdLLAhVIApoKHaGyA7kQ6AEIRDAH#v=onepage&q=johannes%20svenonis%20raumannus&f=false 2)Salminen, S. J. 1970: Johannes Raumannus. Suomen Kirkkohistoriallisen Seuran Toimituksia 81, 198 s. 3)https://sv.wikipedia.org/wiki/Laurentius_Paulinus_Gothus LasseMakkonen (keskustelu) 24. huhtikuuta 2016 kello 17.03 (EEST) editoinut: LasseMakkonen (keskustelu) 21. huhtikuuta 2018 kello 17.14 (EEST)[vastaa]

Artikkeliin ei pidä kirjoittaa omia teorioita. Artikkelit kirjoitetaan selkeiden lähteiden perusteella, siksi poistin lisäämäsi oletukset. --Abc10 (keskustelu) 30. syyskuuta 2016 kello 14.54 (EEST)[vastaa]
Samasta syystä poistin oletuksen raumalaisuudesta. LasseMakkonen (keskustelu) 3. lokakuuta 2016 kello 19.50 (EEST)[vastaa]
Poistit lähteessä olevan tiedon. Palautin sen uudelleen muotoiltuna. Toivottavasti et lähde muokkaussotimaan. --Abc10 (keskustelu) 4. lokakuuta 2016 kello 08.25 (EEST)[vastaa]