Keskustelu:Järjestelymestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Järjestelymestarit eivät toimi pääsääntöisesti liikenteen hoitajina. --Vesteri 26. tammikuuta 2008 kello 14.24 (UTC)

Loviisan rautatie onkin poikkeus; siellä järjestelymestari Helin toimi aktiivisesti ratapihalla ja vähemmän puhelimen ääressä. -Kertoja: entinen asemakirjuri Pentti Kähärä.

-Kippari10 9. syyskuuta 2008 kello 18.32 (EEST)

Artikkeli tarkistettava[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan tämä ammatti menneisyyttä? Artikkelissa lukee, että tämä on olemassa. Artikkelissa kerrotaan olemassaolevina useista muistakin ammattinimikkeistä, joita kuvaavissa artikkeleissa kuitenkin kerrotaan, että ne olivat olemassa.

Artikkelissa kerrotaan, että kyseessä on VR:n ammattinimike. Ovatko nämä kapearaiteiset rautatiet sun muut VR:n omistuksessa? Ovatko nämä artikkelissa mainitut työntekijät joskus olleet VR:n palkkalistoilla, vai käyttääkö samaa ammattinimikettä joku muukin porukka kuin VR? Onko kyseessä suojattu ammattinimike? Jos on, ei kai silloin muualla voi olla samalla nimellä työntekijöitä. --Juha.ebt (keskustelu) 15. kesäkuuta 2012 kello 07.08 (EEST)[vastaa]

Kapearaiteisista rautateistä vain Loviisan Rautatiellä oli erikseen järjestelymestari, mutta yhtiö olikin koko olemassa olonsa ajan eräänlainen mini-VR; sillä oli noin vuoteen 1930 asti omat hattuembleemit mutta hihalaatat, punokset, tähdet ja univormut yleisesti olivat täysin SVR:n ja vuodesta -22 VR:n mallia. Niihin oli anottu ja saatu lupa. Tehtävää hoiti suurimman osan ajasta järjestelymestari Helin. Yhtiö siirtyikin aivan toimintansa lopuksi toimimaan VR:n omistuksessa eräänlaisena tytäryhtiönä: koko osakepääoma siirtyi VR:n omistukseen.
Tiedot saatu kirjasta Kapeat kiskot ja osin ent. asemakirjuri Pentti Kähärältä.
Minkiön festivaaleilla 2005 toiminut järjestelymestari oli nimenomaan tätä tapahtumaa varten käyttöön otettu erityistehtävä: vaihdemiehiä oli yhteensä neljä, joten heistä korkeimman pätevyyden ja pisimmän kokemuksen omannut toimi ratapihan esimiehenä, näin erityisesti siksi että joukkoon mahtui vaihdemieskokelas joka antoi festivaalin yhteydessä pätevyysnäytteensä.
Muuten tehtävää ei juuri esiintynyt kapearaiteisilla; ainakaan seuraavaksi suurimpien eli HKR:n ja Jokioisten rautatien historiassa sitä ei mainita. --193.166.190.220 11. heinäkuuta 2012 kello 16.34 (EEST)[vastaa]
En muista nähneeni Minkiöllä miehityslistassa koskaan ainuttakaan järjestelymestaria, joten siltä osin väitteesi on pätemätön. Normaalikäytännön mukaan liikenteestä vastaa asemapäällikkö sekä hänen alaisuudessaan toimivat vaihdemiehet. Se, että siellä joku kulkee tituleeraten itseään järjestelymestariksi ei tarkoita että sellainen olisi ollut olemassa. --85.23.71.98 11. heinäkuuta 2012 kello 16.37 (EEST)[vastaa]

Virkapuvun käyttö oli pitkälti käytännön kysymys; näin saatiin festivaaleille lisää näkyvyyttä. Palaute oli varsin kiittävää. Jatkossa lakki on ollut käytössä etupäässä vaihtotöiden johtajana toimittaessa: se erottuu selvästi eikä opasteiden antajasta tule epäselvyyttä. --11. heinäkuuta 2012 kello 20.58 (EEST)