Keskustelu:Itsehallinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ovatko autonomia ja itsehallinto synonyymejä? Se pitäisi mainita artikkelissa selvästi. Lisäksi: jos ne ovat synonyymeja, sivu pitäisi siirtää uudelleenohjauksen päälle sivulle itsehallinto, koska se on:

  1. yleisempi nimitys
  2. oikeampaa suomea

- Zeal 1. toukokuuta 2005 kello 18:00:42 (UTC)

Ovat synonyymeja ainakin sanakirjan mukaan (autonomy = autonomia, itsehallinto, itsemääräämisoikeus, riippumattomuus). Olen samaa mieltä tuon siirtämisen suhteen. –Kooma 15. toukokuuta 2005 kello 12:15:37 (UTC)

Artikkelissa on eräs ristiriita: ensin todetaan, että itsehallinto ei tarkoita itsenäisyyttä, mutta heti perään sanotaan, että se tarkoittaakin sitä maista puhuttaessa. "Maa" voinee kuitenkin tässä tarkoittaa myös epäitsenäistä itsehallinnollista aluetta. Myöskään tuo "ulkoisten viittausten puute" ei ainakaan minulle selitä kovin hyvin itsehallinnon olemusta. Joku kyseisiin termeihin tutustunut voisi ehkä selventää asiaa artikkelissa. – vzb83 6. heinäkuuta 2005 kello 11:31:14 (UTC)

Artikkelin alussa sanotaan/tarkoitetaan että Kreikan kielestä suoraan käännettynä autonomia on "ulkoisten viittausten puute". Eikä siinä siis väitetä että sillä tarkoitettaisiin Suomen kielessä sitä. FinSpectre (keskustelu) 11. tammikuuta 2018 kello 19.52 (EET)[vastaa]


Tämä 'Autonomia' -tekstin siirto 'Itsehallinto' -otsikon alle on seuraavassa kappaleessa erittäin ongelmallinen:

--

"Ortodoksisessa kirkossa itsehallinto tarkoittaa tietyn valtiollisen tai maantieteellisesti yhtenäisen alueen kirkon oikeutta päättää sisäisistä hallinnollisista ja osin kanonisista asioistaan. Itsehallinnollinen kirkko on aina jonkin autokefaalisen kirkon hengellisen hallinnon alainen. Suomen ortodoksinen kirkko toimii itsehallinnollisena kirkkona Ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa."

--

Suomen ortodoksisen kirkon käyttämä virallinen termi on autonominen (ja toisissa tapauksissa autokefalinen). Suomessa ei ole tekstiin 'suomenkielelle' muutettua "itsehallinnollista ortodoksista kirkkoa" vaan Suomen autonominen arkkipiispakunta.

Ko. tekstin pitää siis kuulua (ja mielestäni sen pitäisi olla muualla kuin 'Itsehallinnon' alla):

--

Ortodoksisessa kirkossa autonomia tarkoittaa tietyn valtiollisen tai maantieteellisesti yhtenäisen alueen kirkon oikeutta päättää sisäisistä hallinnollisista ja osin kanonisista asioistaan. Autonominen kirkko on aina jonkin autokefaalisen kirkon hengellisen hallinnon alainen. Suomen ortodoksinen kirkko toimii autonomisena arkkipiispakuntana Ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa (jurisdiktiossa). --HAnnuP 4. tammikuuta 2006 kello 08:18:18 (UTC)
Koko artikkelin siirtäminen "autonomia" termin alle vain siksi, että Suomen ortodoksinen kirkko jostain (käsittämättömästä) syystä sitä preferoi minusta vielä kyseenalaisempaa. Tosin oikea termi lienee sisäinen itsehallinto eikä pelkkä itsehallinto. Autonomiset alueet siinä missä kirkotkin saavat sisäisesti järjestää asioitaan haluamallaan tavalla kuitekin niin, että jokin muu entiteetti (itsenäinen valtio tai autokefalinen kirkko) hoitaa/päättää ulkosuhteista yms.
Artikkelista pitäisi mielestäni tehdä vähemmän luettelo eri yhteyksistä missä termiä käytetään ja enemmän ihan oikea artikkeli, jossa nämä eri yhteydet esitetään esimerkkeinä autonomiasta. --Joonas (kerro) 4. tammikuuta 2006 kello 08:47:47 (UTC)
Puollan artikkelin siirtämistä autonomia-nimelle, koska sitä kerran käytetään useammissa yhteyksissä kuin suppeampaa itsehallinto-termiä, joka liittyy nimenomaan maantieteellisiin alueisiin. Toinen vaihtoehto olisi tehdä tästä täsmennyssivu (jollaista se nykyisellään muistuttaakin) ja erillisartikkelit autonomia- ja itsehallinto-termien käytöstä eri yhteyksissä. Joka tapauksessa Joonas on oikeassa, oikeaa artikkelia tarvitaan. --LemonKing 30. toukokuuta 2010 kello 16.35 (EEST)[vastaa]