Keskustelu:Itämainen tanssi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Itämainen tanssi[muokkaa wikitekstiä]

Olen aikoinaan alan ihmisiltä saanut tiedoksi, että nimitys on *suomeksi* itämainen tanssi. Eri kielissä on erilaisia tapoja ilmaista asiat. Aiemmin suomessakin käytettiin vatsatanssia. Kun katsoo kirjallisuutta, niissä käytetään nykyisin pelkästään nimitystä itämainen tanssi. Jos vihjeeksi katsoo Googlea, siellä on vain häviävän pieni määrä osumia "vatsatanssille". Järjestöt, tanssikoulut ym. käyttävät järjestään itämaista tanssia. --Ulrika 27. huhtikuuta 2007 kello 11.37 (UTC)

Itse "alan ihmisenä" ja artikkelin pääasiallisena kirjoittajana olen tarkoituksellisesti valinnut tähän käytettäväksi termin "vatsatanssi". Perustelut tähän lisäsin itse artikkeliin. Tämä artikkeli voisi toki olla vain yksi osa laajempaa "itämainen tanssi"-käsitettä, mutta tällöin siihen pitäisi lisätä myös laaja valikoima erilaisia aitoja ja näyttämölle kehitettyjä kansantansseja niiden taustahistorian kera. --Kiraze 30. huhtikuuta 2007 kello 05.19 (UTC)
Yksittäisen ihmisen näkemyksen ei pitäisi Wikipediassa määrittää, mikä on artikkelin otsikko. Ohjeissa tämä ilmaistaan selvästi. Kun alalla yleisesti käytetään termiä itämainen tanssi, se on se mitä myös Wikipediassa pitäisi käyttää otsikkona. Perustelusi ovat varmaan jostakin näkökulmasta oikeat, mutta ne eivät oikein voi ohittaa tätä Wikipedian ohjeiden periaatetta. --Ulrika 30. huhtikuuta 2007 kello 05.27 (UTC)
YSA on itämaisen tanssin kannalla [1], ja se on yksi virallisista nimistölähteistämme. --Silvonen 30. huhtikuuta 2007 kello 17.48 (UTC)
Tämä tanssin nimiasia on ollut kiistanalainen vuosikausia niin Suomessa kuin muuallakin länsimaissa: se, että Suomessa alalla yleisesti käytetään termiä itämainen tanssi tarkoittaakin lähinnä sitä, että Suomessa pääosin opetetaan ja esitetään egyptiläisiä tansseja - egyptiläinen tanssi on ehdottomasti itämaista ja se voi toki olla myös vatsatanssia, mutta kaikki egyptiläinen tai itämainen tanssi ei ole vatsatanssia ja kaikki vatsatanssi ei ole itämaista saati sitten egyptiläistä. Mm. Suomessa arvostetut yhdistykset Masrah [2] ja 7ht [3] kertovat itämaisesta tanssista näin "...Itämaista tanssia, siis arabimaiden, lähinnä Lähi–idän ja Pohjois-Afrikan maiden kansantansseja ja naisten soolotanssia..." ja "Itämainen tanssi ei ole vain yksi tanssi vaan siihen liittyy monia erilaisia tanssityylejä sekä joukko kansantansseja eri puolilta Egyptiä ja arabimaailmaa". Kertooko tämä artikkeli jotain kansantansseista tai pelkästään Lähi-Idän tansseista? Ei! Ehkä tämä pitäisi sitten merkitä tyngäksi, mikä kertoo vain soolotanssi-osuudesta (eli vatsatanssista) itämaisen tanssin sisällä tai "ala-lajina" tai sitten koko artikkelin voisi merkitä poistettavaksi koska nykyisessä muodossaan artikkeli on harhaanjohtava. --Kiraze 4. toukokuuta 2007 kello 03.45 (UTC)
Jos tanssin nimestä yhä keskustellaan, on syytä odottaa että ala pääsee asiassa yksimielisyyteen ja käyttää siihen asti Wikipedian nimistölähteen suosittelemaa termiä. Minulla ei henkilökohtaisesti ole tähän sen kummempaa kantaa, enkä oikeastaan voisikaan omia mieltymyksiäni käyttää perusteena, vaan tukeudun näihin tietoihin mitä olen saanut. En pitäisi hyvänä että nimenväännön ollessa kesken käytettäisiin termiä, joka näyttää kuitenkin jääneen vähemmistöön ja tämänhetkisten suositusten ulkopuolelle. --Ulrika 4. toukokuuta 2007 kello 03.58 (UTC)
Kielitoimiston sanakirja 1.0:ssa (jonka vihdoin ostin) hakusanana on vatsatanssi: ”vatsatanssi Itämainen vatsatanssi itämainen (naisten) tanssi” jne. Meidän pitänee käyttää ihan omaa harkintaa, jollei jollakulla ole tietoa tuoreemmista Kielitoimiston suosituksista. --Silvonen 4. toukokuuta 2007 kello 04.35 (UTC)
Jotta artikkeli vastaisi paremmin termiä itämainen tanssi niin olen jättänyt artikkelin täydennyspyynnön emännöimälleni suomalaiselle vatsatanssin/itämaisen tanssin (heh, tuolla kumpikin nimi käy, koska siellä käytyjen keskustelujen sisältö on varsin laaja) keskustelufoorumille [4] - koska tuolla palstalla on mukana niin tanssin harrastajia kuin ammattilaisiakin niin toivottavasti saisimme tästä artikkelista paremman heidän avustuksellaan. -- Kiraze 4. toukokuuta 2007 kello 04.54 (UTC)