Keskustelu:Itä-Eurooppa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"hallitsivat sosialistit"? Koska? Ruotsia hallitsivat sosialistit! Kommentin jätti Uusimies (keskustelu – muokkaukset). Vanhentunut kommentti. Uusimies 5. syyskuuta 2006 kello 11.21 (UTC)

Millä perusteella ML tyhjensi koko edeltävän tekstin ja laittoi näkyviin vain oman näkemyksensä Itä-Euroopan merkityksestä? On totta, että on liian yksioikoista sanoa, että aikaisemmin oli sellainen ja nyt se on tällainen, mutta yhtä lailla on mustavalkoista ja siksi väärin määritellä Itä-Eurooppa pelkästään niiksi maiksi, joissa ennen oli sosialistinen järjestelmä. Tämä poliittis-historiallinen määritelmä on vain yksi mahdollisista määritelmistä. Mielestäni englannin- ja saksankielisissä wikipedioissa on termiä esitelty tavalla, joka vastaisi paljon paremmin todellisuutta myös suomen kielessä. --Tero Vilkesalo 7. joulukuuta 2006 kello 20.17 (UTC)

Aiempi teksti Itä-Euroopan "entisistä" ja "nykyisestä" määritelmästä oli omaa tutkimusta, jonka perustelut sisälsivät lisäksi räikeitä asiavirheitä (Romania = Balkanin maa). Poisto oli parasta, mitä sille jo kolme vuotta olleena saattoi tehdä. Nykyinen artikkeli on ilman muuta puutteellinen, pyrinkin esittämään asian niin, että tuo on vain yksi Itä-Euroopan määritelmä (vaikka edelleen se yleisin, luulisin). Artikkelin laajentaminen on ehdottomasti tervetullutta. --ML 7. joulukuuta 2006 kello 20.24 (UTC)

Kartasta ja määritelmästä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa näkyy olevan kiista kartasta johon Itä-Eurooppa on määritelty. Tai oikeammin kiista on Itä-Euroopan määritelmästä. Minusta kumpikaan kartta ei ole kokonaan oikeassa. Tässä [1] ei näy koko Itä-Eurooppa ja eroa poliittisen ja maantieteellisen määritelmän välille ei ole tehty. Tässä [2] taas ei ole näkyvissä tuota vanhaa poliittista määritelmää ja kartta ei ole ehkä visuaalisesti paras mahdollinen, mutta alue tulee paremmin esille. Ehkä molemmat kuvat voisivat olla artikkelissa, koska kumpikaan ei ole väärässä. Lainaan tähän lopuksi Gummeruksen Tietojätti 2000:tta: Itä-Eurooppa Itämeren ja Karpaattien itäpuolinen alanko. Pol. usein aik. kommunistijohtoiset valtiot Euroopassa. Minusta artikkelissa pitäisi tuoda esille sekä maantieteellinen määritelmä että tuo aikaisempi poliittinen määritelmä. --Kyzyl 23. tammikuuta 2007 kello 18.16 (UTC)

Minua on pitkään kiinnostanut Itä-Euroopan ja Keski-Euroopan välinen raja. Omassa 1980-luvulla painetussa maantiedon oppikirjassani Keski-Eurooppaan kuuluivat ainoastaan Itävalta, Liechtenstein, Saksat ja Sveitsi. Joitakin vuosia myöhemmin veljeni koulukirjassa oli ulkoasultaan muuten erittäin samannäköinen kartta, mutta nyt Keski-Eurooppaan kuuluivatkin muistikuvani mukaan Itävalta, Liechtenstein, Puola, Romania (!), (yhdistynyt) Saksa, Unkari, Sveitsi ja Tšekkoslovakia (varmaankin vielä yhtenä valtiona). Painettuja lähteitä varmasti olisi moneen lähtöön, ne täytyy vain jaksaa etsiä. ;) – Jippe 3. helmikuuta 2008 kello 23.17 (UTC)
Joo, itsekin muistan omalta kouluajaltani 1990-luvun loppupuoliskolta, että Keski-Eurooppaan luettiin Saksa, Puola, Tšekki, Slovakia, Unkari, Itävalta, Liechtenstein ja Sveitsi. Romaniaa en kyllä muista siinä mainitun. Baltian maitten asemasta oli mainittu termi Koillis-Eurooppa. Itä-Euroopan maiksi siinä luettiin vain Venäjä, Valko-Venäjä, Ukraina ja Moldova. Pitänee piipahtaa joku päivä kirjastossa katsomassa, mitä uusimmat opukset kertovat. Artikkelin nykyinen asu on joka tapauksessa vanhentunut tai ainakin melko yksipuolinen näkemys. --Kyzyl 4. helmikuuta 2008 kello 08.48 (UTC)
Romanian nykyisen alueen historia on niin rikas, että maan yhdistäminen johonkin tiettyyn kulttuurilliseen alueeseen on vaikeaa. Välimeren piiriin maa ei kuulu, mutta turkkilaisvallan aika yhdistää sen Balkaniin, romanialaisten ortodoksinen perintö Itä-Eurooppaan ja Transilvanian unkarilais-saksalainen historia Keski-Eurooppaan. – Jippe 13. maaliskuuta 2008 kello 14.53 (UTC)

Kartan ja määritelmän erot[muokkaa wikitekstiä]

Tuo kartta näyttää entisen Jugoslavian maat kuuluvaksi Etelä-Euroopaan, mutta määritelmä kertoo niiden olevan osa Itä-Eurooppaa. Rihkoil3 (keskustelu) 9. tammikuuta 2023 kello 17.27 (EET)[vastaa]