Keskustelu:Insesti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Endo- ja eksogamia poistettu artikkelista[muokkaa wikitekstiä]

Eksogamian sääntö koskee 'ulkoryhmäavioliittoja'. Eksogamian säännöt määrittelevät sen ryhmän, jonka ulkopuolelta aviopuoliso olisi löydettävä. Eksogamia koskee tyypillisesti sukuryhmiä.

Endogamia on 'sisäryhmäavioliitto'. Endogamian sääntö määrittelee sen ryhmän, jonka joukosta aviopuoliso olisi löydettävä. Tämä ryhmä voi olla sukuryhmä, ammattiryhmä', kasti tai yhteiskuntaluokka.

Alkuliite 'ekso', viitatessaan 'ulkopuoliseen', on tietysti hyvin suhteellinen. Keitä sitten ovat sisäpuoliset? Osa 'sisäpuolisista' voi olla hyvinkin kaukaisia sukulaisia. Esimerkiksi nuereilla asia on näin, ja lisäksi eksogaamisuus mielletään insestisääntöjen kautta. Vastaavasti osa 'ulkopuolisista' voi olla hyvinkin läheisiä sukulaisia meidän biogeneettisen laskentatapamme mukaan. Esimerkiksi serkusavioliittojen kohdalla suomenkielinen käsite 'serkku' on samanaikaisesti liian suppea ja liian laaja käsite. Tämän logiikan tavoittamiseksi on tarkasteltava lähemmin sukulaisuuden sosiaalisia kategorioita.

Lähde: http://www.avoin.helsinki.fi/Kurssit/sosAntr/materiaali/luku5.html#a3 --Jsu 5. maaliskuuta 2006 kello 23.57 (UTC)

Kehitysvammaisuuden esiintyvyydestä[muokkaa wikitekstiä]

Väite "Puolet sisarusten kesken saaduista lapsista ovat kehitysvammaisia." kuulosta uskomattomalta. 50 % on hurja luku, jos vertaa sitä kehitysvammaisten osuuteen koko Suomen väestöstä (sivun http://fi.wikipedia.org/wiki/Kehitysvammaisuus mukaan heitä on 30 000 eli 0.6 %). Onko mitään viitettä tähän?

"Puolet sisarusten kesken saaduista lapsista on kehitysvammaisia"[muokkaa wikitekstiä]

Mistä tämä on peräisin?

eipä varmaan mistään. --Joonasl (kerro) 11. syyskuuta 2007 kello 20.41 (UTC)