Keskustelu:Ilmarinen (jumala)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En ole varsinainen tutkija, vaan enemmänkin "miksei" ihminen. Siksi seuraava ajatuksen tynkä. Kun puhutaan Ilmarisesta taivaankannen takojana, voikin taustalla olla todellinen tapahtuma, joka liittyy Saksasta löydettyyn pyöreään levyyn, jonka on todettu kuvaavan taivasta eräänlaisena alkuperäisenä kalenterina. Löydön ikä on tuhansia vuosia, joten siihen aikaan näitä Kalevalaan liitettyjä sankareita saattoi asustaa nykyisessä Keski-Euroopassa ja joku tietäjistä osasi takoa levyn, joka kuvasi taivaankantta. Taivaankannen takominen saattaa perustua tuon levyn valmistukseen.

- Sasuvius Lahopää

Joo, mutta ihan yhtä uskottavia tai uskottavampia selityksiä on miljoona muutakin.

Olen samaa mieltä, ei ole kovin uskottavaa, eikä viesti ole minun. Siirsin kuitenkin tämän viestin varsinaisesta artikkelista tänne, kun ei kehdannut tuhotakaan. 193.65.112.51 4. helmikuuta 2005 kello 11:05 (UTC)

"Ilmari on sukua erään suomensukuisen kansan Inmar-jumalalle." Lauseen informatiivinen arvo on jokseenkin nolla. --Elo 21. elokuuta 2005 kello 16.31 (UTC)

"Ilmari on sukua etäsukukielisen kansan Inmar-jumalalle." Sama pätee edelleen... Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä omituinen ilmaisu "sukua"? Onko Ilmari Inmarin setä vai kenties isoisän vaimon kummi? Ja mistähän epämääräisestä "etäsukukielisestä kansasta" on kyse? Etäsukukielinen... hmm... Voisiko kirjoittaja hieman täsmentää? --Elo 6. syyskuuta 2005 kello 16.39 (UTC)
Kiitos huomiosta artikkelia kohtaan! Inmar tai vastaava löytyy esimerkiksi votjakeilta ja udmurteilta. Olet oikeassa, sukulaisuus on tässä huono termi, tarkoitus oli tietenkin sanoa, että hahmot vastaavat toisiaan, niillä on luultavasti osin yhteinen alkuperä, kuten käy ilmi jo nimien "ilmarinen" ja "inmar" samankaltaisuudesta. Korjaan puutteen heti. 193.65.112.51 18. lokakuuta 2006 kello 22.42 (UTC)