Keskustelu:ISO 9000

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kommentteja SFS:n laadunhallintakomitealta (TK 105)2010-02-05: - lähteet ovat vanhoja ja epäselviä - teksti on virheellistä ja epäselvää - Sertifiointi-otsikon alla oleva 'paikallinen toimija' on täysin tuntematon Kommentin jätti 62.237.80.4 (keskustelu – muokkaukset)

Voisiko "laadunhallintakomitealta" saada hivenen käytännön kannalta hyödyttävämpää kritiikkiä, joka auttaisi artikkelin korjauksissa: mitkä lähteet ovat epäselviä, mitkä tuoreet olisivat parempia, mikä teksti on virheellistä ja epäselvää. Parhaiten asia kyllä järjestyisi jos asiantunteva taho ystävällisesti korjaisi artikkelin oikeaksi itse. Terv. --Riisipuuro 5. helmikuuta 2010 kello 13.19 (EET)--

Laadunhallintakomitea TK 105 laittoi yllä olevan kommentin tavallaan kokeeksi, katsoakseen alkaako keskustelu. Yksi komitean jäsenistä kertoi tehneensä joskus aikaisemmin artikkeliin useita korjauksia, mutta joku oli aina käynyt palauttamassa tekstin ennalleen. Omana mielipiteenäni voin mainita, että artikkelin alkuosa otsikkoon "ISO 9001:2000 sisältö yleisesti" asti on suunnilleen kelvollista. Alkuosassa on vain muutamia pikku virheitä. Artikkelin loppuosa otsikosta "ISO 9001:2000 sisältö yleisesti" eteenpäin vaikuttaa lähinnä käsittämättömältä konekäännökseltä. Loppuosaa ei kannata lähteä korjaamaan, se olisi kirjoitettava kokonaan uusiksi. Tässä muutama linkki luotettaviin tiedonlähteisiin: http://www.tc176.org/ http://isotc.iso.org/livelink/livelink?func=ll&objId=138402&objAction=browse&sort=name http://www.sfs.fi/iso9000/index.html http://www.sfs.fi/iso9000/osallistu_iso9000/

SRy 5. helmikuuta 2010 kello 18.47 (EET) komitean TK 105 rivijäsen

No jos kokeeksi kommentoitte, niin nythän responssia tuli kolmen tunnin ja neljän minuuutin kuluttua, mikä lienee aika hyvin? Kyllähän tuo lista melkoista soopaa on. Ongelmana on asian spesifisyys, ei meillä näitä ISO 9000 -tuntijoita rivissä ole... Mites, olisiko mahdollista että kiinnostuisit itse (tai joku teistä kiinnostuisi) kirjoittamaan tuon loppuosan? Jos wikipedian tyyppinen lähteistys tms. tuntuu vieraalta lupaan kyllä hieroa tekstin wikiformaattiin, pääasia että saataisiin asiantunteva teksti pohjaksi. Lupaan myös kärppänä kytätä ettei epäasianmukaisia poistoja tehdä. Aikataulukin on joustava: mites olisi? Terv. --Riisipuuro 6. helmikuuta 2010 kello 02.02 (EET)--
Kyllähän meillä vaan on varsin paljon ISO 9000 asiantuntijoita, mutta he eivät vain ole tulleet tänne kirjoittamaan. Nyt tuntuu, että kirjoittajina on ollut vain joitakin asiaa tuntemattomia. Wikipedian periaatteeseen kuuluu, että tekstit eivät ole yhden henkilön tekemiä tai edes "hieroamia" tätä pitäisi tehdä kollaboratiivisesti. Haasteena tietysti on, että ISO 9000 -standardeistakaan ei ole olemassa - ei edes niiden tekijöiden piirissä - yhtä yhteistä näkemystä (Tiedän sen kun olen ollut kyseisessä kansainvälisessä standardisointityössä mukana 30 vuotta sen alusta lähtien). Tällaisissa tapauksissa pitäisi tuoda esille niitä erilaisia näkökulmia ja esim. tällaisilla keskustelufoorumeissa keskustella niistä ja niiden perusteluista ja hyödyistä.
Juhani Anttila

Laatujärjestelmäkäsitettä ei pidä enää käyttää, koska siitä luovuttiin ISO 9000 -standardeissa jo parikymmentä vuotta sitten. Se tilalle tuli quality management system, joka tarkoittaa organisaation johtamisjärjestelmää, joka toteuttaa laatuaiheen tarpeet ja odotukset. Laadunhallintajärjestelmäkään ei voi koskaan olla mikään erillinen järjestelmä, vaan se on nivoutuneena saumattomasti organisaation johtamisjärjestelmän toimintoihin. Ehkä paras suomenkielen ilmaisu voisi olla laadunhallinnan järjestelmällisyys. Jotkut ovat ottaneet käyttöön johtamisjärjestelmäilmauksen sijasta toimintajärjestelmän, mutta se ei toteuta ISO 9000 -standardien tarkoitusta - mikä on myös kaikkialla muuallakin tunnustettu asia - että laadunhallinnassa vastuu on organisaation johdolla. --Juhanianttila 10. helmikuuta 2010 kello 09.41 (EET)

Jos sertifiointia halutaan käsitellä, siitä on parasta kirjoittaa kokonaan oma artikkelinsa. Standardisointi ja sertifiointi ovat täysin eri asioita. --Juhanianttila 10. helmikuuta 2010 kello 09.42 (EET)

Poistin tekstistä epäkurantteja osia, mutta edelleenkin olisi paljon korjattavaa. --Juhanianttila 10. helmikuuta 2010 kello 09.52 (EET) –Kommentin jätti 78.27.106.111 (keskustelu)

Olen edelleenkin jatkanut tekstin siistimistä kansallisessa laadunhallinnan standardisoimiskomiteassa (SFS) käydyn keskustelun perusteella. --Juhanianttila 25. maaliskuuta 2012 kello 11.56 –Kommentin jätti 78.27.106.111 (keskustelu)