Keskustelu:INTP

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikähän ero tiedemiehen, professorin, tutkijan, keksijän välillä? Muutakuin professori on virka ?  –Kommentin jätti 89.27.33.56 (keskustelu – muokkaukset)

Yleensä ajatellaan niin, että tiedemies tekee luonnontieteellistä ja kokeellista perustutkimusta (esim. kemian, fysiikan, biologian, maantieteen tai geologian perustutkimusta; esim. kemian ja fysiikan Nobel-palkinnot jaetaan tiedemiehille; myös lääketieteessä ja tähtitieteessä lienee tiedemiehiä). Tiedemies työskentelee ehkä laboratoriossa ja suorittaa mittauksia ja kokeita. Sen sijaan professori on ammattinimeke yliopistossa työskentelevälle "korkealle opettajalle", joka siis tutkimustyön lisäksi opettaa jotain yliopiston opiskelijoille luentosalin edessä. Sitten taas tutkija on sellainen, joka tutkii työkseen jotakin tavallisesti kirjallisista lähteistä, mutta hänellä ei ole professorin arvonimeä tai siis professuuria, tutkijoita on muuallakin kuin yliopistoissa, saattaa olla nimekkeellä asiantuntija tai erikoisasiantuntija, eikä tutkimuskohteen tarvitse olla luonnontieteellinen ja kokeellinen (merkittävä ero tiedemiehen ja tutkijan välillä). Tutkija voi olla ns. tutkijankammiossa luettavan lähdemateriaalin kanssa. Viimeisenä keksijä on käytännössä jonkinlainen propellihattuinen insinööri, joka suunnittelee paperilla ja tekee prototyyppejä jonkinlaisista koneista tai laitteista. Käytännössä nämä kaikki neljä joutuvat tutkimaan asioita menestyäkseen toimissaan, ja käytännössä professorit ovat pääasiallisesti tutkijoita ja luennointi on sivuasia. --Hartz (keskustelu) 8. helmikuuta 2013 kello 21.45 (EET)

No onko keksijä välttämättä tutkija entä tiedemies välttämättä professori...? Nim. INTP  –Kommentin jätti 82.203.165.66 (keskustelu – muokkaukset)

Keksijä ei ole välttämättä ammatiltaan tutkija ja varmasti ei useinkaan ole, mutta keksijä tavallisesti tarvitsee kykyä tutkia asioita. Keksijästä hyvä esimerkki on James Dyson, joka on keksinyt mm. pölypussittoman imurin. Keksijällä ei tarvitse olla mitään tiettyä koulutusta eikä kyseessä ole ammattinimike (yleensä kylläkin jokin insinöörikoulutus taustalla). Keksijät työskentelevät usein joko yksityisyrittäjinä tai yritysten tuotekehitysosastoilla ja heillä on kyky tehdä insinöörityötä tuotekehityksen parissa. Tiedemies on professori vain siinä tapauksessa, että hän työskentelee yliopistolla ja on saanut professuurin. Tiedemiehen ei tarvitse olla professori, mutta varmaan usein he ovat osa akateemista yhteisöä ja työskentelevät professoreina jossain vaiheessa niin halutessaan. Tiedemiehille tuo opetustyö eli luennointi ei ole välttämättä kuitenkaan se mitä he haluavat tehdä, vaan haluavat olla mielummin yksin laboratoriossa labratakki päällä yömyöhään. --Hartz (keskustelu) 8. helmikuuta 2013 kello 21.45 (EET)
Nyt kyllä Hartz puhuu omiaan. Olisi kannattanut käyttää sitä Kielitoimiston sanakirjaa. Tiedemies: miespuolinen tutkija, tieteenharjoittaja. Sana kuuluu jonnekin historian hämärään. Sille kuten muillekin -mies-toimijoille on käytössä nykyaikaisempia ilmauksia. Henk. koht. ei kohdalleni vielä ole osunut ihmistä joka sanoisi minua tiedemieheksi. Professuurikaan ei putoa hakijan käsiin hänen "niin halutessaan". Ja Hartzin kuva tutkijan halusta istua yksin yömyöhään laboratoriossa johtuu liiasta televisionkatselusta. --Käyttäjä:Kielimiliisi 8. helmikuuta 2013 kello 22.12 (EET)
Yritin vain maalata sellaista kuvaa, josta voisi ymmärtää nopeasti mistä on kyse! Tuskin keksijöilläkään on oikeasti niitä propellihattuja päissään! Kuitenkin englannin kielessä on selkeä sana scientist ('tiedemies', 'tieteilijä') mikä on eri asia kuin vain researcher ('tutkija'). Tiedemies on yleensä se ylikompetentti tyyppi, joka kykynee aidosti edistämään tieteitä (esim. kemian ja fysiikan Nobel-palkinnot todisteina). --Hartz (keskustelu) 8. helmikuuta 2013 kello 22.28 (EET)
Suomen kielen sanoja ei selitetä englannin kautta. Tiedemies on miespuolinen tutkija. --Käyttäjä:Kielimiliisi 8. helmikuuta 2013 kello 22.41 (EET)
On kieli mikä tahansa, ympäristössä havaittavien asioiden merkitykset eivät muutu (autosta ei tule koiraa). Englannin kieli on paljon kehittyneempi kieli ilmaisemaan tieteellisiä asioita kun sen käsitteistö on paremmin määritelty ja käytössä laajemmin. Tiedemies on tutkija, kyllä, mutta tietynlainen tutkija eli luonnontieteellisellä tutkimusalueella ja kokeellinen, empiirinen ote tutkimiseen sekä kyse perustutkimuksesta, universumin salaisuuksien ratkaisemisesta. Tähtitieteessä ja lääketieteessä on myös tiedemiehiä. Yhteiskuntatieteissä ja humanistisissa tieteissä ei ole tiedemiehiä, heitä on nolla, he ovat vain tutkijoita. Tiedemiehet ovat pääosin miehiä suunnilleen Marie Curieta lukuun ottamatta, siksi nimitys tiedemies on edelleen pätevä, mutta voidaan sanoa poikkeusten kohdalla tiedenainen tai sitten vain yleisesti tieteilijä. Englannin scientist on tietenkin sukupuolineutraali. On naisiakian "kovissa luonnontieteissä", mutta miehet ovat kylläkin yliedustettuina. --Hartz (keskustelu) 8. helmikuuta 2013 kello 23.15 (EET)
Wikipediamielessä nuo näkemyksesi ovat omaa tutkimusta. Science ja scientist ovat englantia, suomessa on omat sanat, jotka eivät vastaa yksi yhteen englannin sanoja. Jatketaan tutkimuksia. --Käyttäjä:Kielimiliisi 9. helmikuuta 2013 kello 18.20 (EET)
Niin tosiaan on olemassa tutkijan virka. Se ilmeisesti sekoittaa ajatuksiasi. --Käyttäjä:Kielimiliisi 9. helmikuuta 2013 kello 18.22 (EET)