Keskustelu:Hindulaisuus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Krishna tulee kirjoittaa suomenkielisessa translitteraatiossa "krishna". Mikäli käytetään diakriittisiä merkkejä, voidaan sanskritia kirjoittaa siten, että sanojen foneettinen asu voidaan kuvata mahdollisimman oikein.

Nykyisin käytössä oleva unicode merkistö mahdollistaa periaatteessa oikean kirjoitusasun (Kṛṣṇa) tuottamisen web-sivuilla, mutta ongelmaksi muodostuu se, että vanhemmilla web-selaimista tai käyttöympäristöistä toistaiseksi puuttuu fontit, joissa olisi sanskriitin vaatimat diakriittiset merkit. Tämän vuoksi on parempi pitäytyä muissa translitteraation muodoissa.

Kirjoitusasu "krsna" on erittäin väärin, sillä siitä puuttuu r -kirjaimen alapuolelle kuuluva "ri" -äännettä kuvaava piste sekä s-kirjaimen yläpuolelle kuuluva suhuäännettä kuvaava aksenttimerkki. Näinollen asiaa tuntematon ei voi tietää kuinka sana tulisi lausua. Kirjoitusasu "krishna" on huomattavasti lähempänä todellisuutta ja varmistaa oikean ääntämysasun.

Krisna-tietoisuus hindulaisuuden osana[muokkaa wikitekstiä]

Tässä artikkelissa tuntuu ylikorostuvan tuo Krisna-tietoisuus liike joka maailman miljardin hindulaisen joukosa on kuitenkin käsittääkseni marginaalinen (1-2%?), vaikkakin länsimaissa tunnettu.

Ravelre 18:13 heinä 3, 2004 (UTC)

Totta. Hindulaisuus ei itseasiassa ole tarkkaan rajattu uskonto, vaan kasa rykelmä erilaisia oppijärjestelmiä. Shaivismi - eli Shivalaisuus lienee yleisimpiä hindulaisuuden muotoja. --Ossi Viljakainen 09:56 heinä 12, 2004 (UTC)

Jeesus ja Muhammed[muokkaa wikitekstiä]

Krishna-liikkeen mukaan esimerkiksi Jeesus ja Muhammed olivat Krishnan uudelleensyntymiä.

Tätä eivät allekirjoittaisi. Käsittääkseni opettavat, että nämä olivat Krishnan valtuuttamia avataroja (shakti-avesh-avatar). --Madhava 23. huhtikuuta 2005 kello 16:35:34 (UTC)

Brahman, Brahmaa[muokkaa wikitekstiä]

Translitteraatiovirheistä johtuvien sekaannuksien korjailua - Brahman on kaiken kattava kosminen tietoisuus. Luojajumala Brahmaa on puolestaan yksi kolmiyhteisen jumalan (Tripura) persoonallisuus Vishnun ja Shivan ohella. On oleellista kirjoittaa Brahmaan nimi kahdennetulla a-kirjaimella oikean ääntämyksen ja sekaannusten välttämiseksi.

Kannatusluku[muokkaa wikitekstiä]

Viitteen 2 alkuperäislähteestä löytyi tieto, jonka mukaan luotettavimmat kannatusmäärät vaihtelevat 850 miljoonan ja 1 miljardin välillä. Tätä tukevat myös muut näkemäni uskontotilastot.


Sivun englanninkielisen version mukaan kannattajamäärä on 1,2 miljardia. capitoivo (keskustelu) 11. syyskuuta 2019 kello 08.42 (EEST)