Keskustelu:Hiilihappo
Haluaisin varmistuksen seuraavien artikkelien väitteisiin.
Artikkeli: Coca-Cola
"Coca-Cola on hiilihapotettu kasviuutejuoma eli kolajuoma ja maailman myydyin virvoitusjuoma."
Hiilihapotetaanko virvoitusjuomat todella? Mielestäni niihin lisätään ainoastaan hiilidioksidia, joka saa aikaan kuplivan seoksen. Lisäksi hiilidioksi muodostaa veden kanssa hiilihappoa, mutta sen pitoisuus on mitätön (tarkka maksimipitoisuus löytyy jostakin kemian julkaisusta, jota minulla ei valitettavasti ole). Seuraava artikkeli on vielä ristiriidassa hiilihapon ja hiilihapotuksen järkevyyden kanssa:
Artikkeli: Hiilihappo
"Hiilihappoa käytetään teollisuudessa mm. virvoitusjuomien valmistuksessa. Hiilihappo on melko pysymätön yhdiste ja vedessä se protolysoituu vetykarbonaatiksi."
Eli vaikka sitä hiilihappoa jostain syystä lisättäisiinkin, niin ostetussa tuotteessa sitä ei pitäisi siis olla juuri lainkaan. Entä onko muodostuva vetykarbonaatti toivottu tuote limonadin maun ym. kannalta, jos sitä hiilihappoa lisätään?
Artikkeli: Coca-Cola
"Coca-Colan hampaita kellastuttava vaikutus on tieteellisesti todistettu ilmiö,[5] joka johtuu hammaskiillettä tuhoavasta fosforisesta haposta."
Fosforia on hammastahnassakin. Onko tuota happoa varmasti Coca-Colassa? Lähde.
"Coca-Colan pH-arvo on 2,56, eli hyvin hapan."
Tuohon lähde! Vaikka onkin tarkka lukuarvo, on sitä vaikea uskoa.
Hiilihappo vs. hiilidioksidi
[muokkaa wikitekstiä]Lisäsin (lähteellisen) maininnan, että myös hiilidioksidia on joskus kutsuttu yleiskielessä hiilihapoksi. Itse asiassa vielä nykyinenkin MOT Kielitoimiston sanakirja väittää, että hiilihappo ... yleisk. = hiilidioksidi. Sen mukaan tämä olisi edelleen käypää yleiskieltä. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että tuo käyttötapa on jokseenkin vanhahtava ja että Kielitoimiston sanakirja on siis tässä jäänyt ajastaan jälkeen. Yleisesti ottaenhan Kielitoimiston sanakirjaa pidetään fi-wikissä luotettavana nyky-yleiskielen auktoriteettina... --Jmk 5. heinäkuuta 2010 kello 11.56 (EEST)