Keskustelu:Herodes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korjailin nimet niihin muotoihin joita käytetään Josefuksen "Juutalaissodan historiassa". Minua häiritsee kuitenkin kirjassa käytetyt muodot "Antipater" (minusta pitäisi olla "Antipatros") ja Aleksander (Aleksanteri tai Aleksandros). -- Jniemenmaa 2. heinäkuuta 2006 kello 09.59 (UTC)

Artikkelissa vaimon nimestä sekä muoto Mariamne että Mariamme. Valitse jompikumpi. --Ulrika 12. syyskuuta 2006 kello 06.39 (UTC)

Mariamme sen olla pitäisi. Täytyy vielä tarkastaa nimet kertaalleen Juutalaissodan historiasta -- Jniemenmaa 12. syyskuuta 2006 kello 06.54 (UTC)

Nipottelen nyt lisää: Jos/Kun teosta "Juutalaisten muinaisajat" ei ole suomennettu, ainakaan Fennican mukaan, laita teos alkuperäisellä nimellä ja tarvittaessa sulkuihin suomeksi ('Juutalaisten muinaisajat'). Hieno artikkeli, eihän se heti voi valmis olla. --Ulrika 12. syyskuuta 2006 kello 06.57 (UTC)

Ja sitten vielä: Ovatko käskynhaltija ja strategi sama asia, kun alussa on käskynhaltija ja myöhemmin strategi? - Yritän päivän mittaan välitöinä tehdä artikkeliin kielenhuoltoa, jos ei haittaa. --Ulrika 12. syyskuuta 2006 kello 07.14 (UTC)

Vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä tiernapojista tuttu vekkuli on ollut oma viimeaikainen projektini ja artikkeli alkaa olemaan melkein valmis. Tällä hetkellä se kaipaisi ainakin lisää ja parempia kuvia. Aikomukseni on tehdä jonkinlaisen kartan Herodeksen aikaisesta Juudeasta. Jonkinlaista analyysiäkin Herodeksen hallituskaudesta olisi kai lisättävä. Ja jos joku vielä kirjoittaisi lisää Herodeksen roolista raamatussa niin olisin kiitollinen! -- Jniemenmaa 11. syyskuuta 2006 kello 10.53 (UTC)

Hiukan erikoista, että johdannossa mainitaan muoto Marcus Antonius, mutta kuvatekstissä puhutaan Markus Antoniuksesta. --Green Bonsai 11. syyskuuta 2006 kello 16.22 (UTC)
Minusta olet tehnyt mainiota työtä. En minä ainakaan kaipaa enempää kuvia, nyt näet teksti ja kuvat ovat melkoisesti tasapainossa. Muuten, miten mielenkiintoinen henkilökuva muodotuukaan melkein aina pahana pidetystä henkilöstä. Olet tehnyt hyvää työtä ja melkoisen hankalasta aiheesta. --Alexius Manfelt 11. syyskuuta 2006 kello 19.28 (UTC)
Artikkelin toinen kuva ja teksti ovat osittain päällekkäin. Herodes taivutetaan Herodeksen ei Herodesin (yhdessä kohdassa oli tuo muoto). Pikkujuttuja, kokonaisuus vaikuttaa hyvältä. --Juha Kämäräinen 12. syyskuuta 2006 kello 06.17 (UTC)
Markus ja Herodesin korjattu. -- Jniemenmaa 12. syyskuuta 2006 kello 06.46 (UTC)

Juutalaisuuden muinaisaikoja ei ole suomennettu, siksi lähteenäkään ei voi olla suomenkielinen otsikko (kuten siellä keskustelussakin huomautin). Muuten hieno artikkeli. Tein kielenhuolollisia töitä, mutta nimissä saattaa olla vielä jotakin tarkennettavaa. --Ulrika 13. syyskuuta 2006 kello 16.09 (UTC)

Kiitos kielenhuollosta. Käyn tämän vielä läpi ja tarkastan kaikki nimet. Pistin muinaisaikojen nimen englanniksi "Antiquities of the Jews", niin kuin se on tuolla verkkosivulla jonne olen linkannut. -- Jniemenmaa 14. syyskuuta 2006 kello 07.58 (UTC)

Tämä nyt ei ole korjausehdotus, mutta kommentoin vähän... Juutalaissodan historian suomennos jaksaa ihmetyttää. Osa noista ilmeisesti sieltä peräisin olevista nimimuodoista edustaa oletettavasti jotain suomentajan omaa näkemystä, niin kuin juuri Aleksander ja nämä. Varmaan kuitenkin on parasta käyttää niitä niiltä osin kuin muita suomenkielisiä lähteitä ei ole olemassa (lukuun ottamatta esim. kirjailijan nimeä, josta on otettu eri muoto käyttöön jo aiemmin). Mutta ihmettelemään pistää. --Hasdrubal 19. syyskuuta 2006 kello 15.54 (UTC)

Juuri tuo Aleksander näyttää tosi ihmeelliseltä suomeksi... Olen kuitenkin käyttänyt Juutalaissodan historiassa käytettyjä muotoja. Paremman lähteen puutteessa ei kai ole muuta tehtävissä. -- Jniemenmaa 20. syyskuuta 2006 kello 09.18 (UTC)

Hautalöytö[muokkaa wikitekstiä]

Hautalöydöstä [1] [2] voisi muutaman lauseen verran kirjoittaa. —Ppntori (jutskaa / muokkaukset) 8. toukokuuta 2007 kello 18.02 (UTC)

Minusta kuningas Herodeksen kuolinaikaa koskeva kohta pitäisi päivittää. Artikkeli sanoo Herodeksen kuolinvuodeksi v.4eaa. Nykykäsityksen mukaan Herodes kuoli v.1eaa. Olisiko korjaus mahdollista tehdä? Lehi 1. syyskuuta 2011 kello 21.34 (EEST)[vastaa]

Herodeksen kuolema[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin osa "Herodeksen kuolema" tarvitsisi mielestäni päivityksen. Nykyisin Herodeksen kuolinvuosi on 4eaa, mutta nykyisen käsityksen mukaan Herodes kuoli v.1eaa. Olisiko mahdollista tehdä kyseinen muutos? Lehi 1. syyskuuta 2011 kello 21.48 (EEST)[vastaa]

Mikä lähde sinulla on tuolle kuolinvuodelle? -Ochs 1. syyskuuta 2011 kello 22.08 (EEST)[vastaa]

Sain gloomalla kaksi lähdetä:

http://www.netikka.net/mpeltonen/tietajat.htm.

http://www.kuutarha.fi/juttuarkisto/kosmoksen_kuulumisia/#anchor-112139

Tosin näiden linkien todistusarvoa toitensa vahvistajina näyttäisi heikentävän se, että sama henkilö olisi kirjoittanut molemmat sivut.

Ne mainitsevat kuitenkin Kreikasta löytyneestä piirtokirjoituksesta, jossa mainitaan Varuksen sodan syttyneen v.1eaa. Itse Veruksen sota on minulle uusi asia, mutta varmaan historiassa on paljon sellaista, mistä tavallinen maalikko ei tiedä mitään.

Jos kyse on taas pseudetieteestä, niin silloin ymmärrän sen, että Herodeksen kuolinaikaa ei ole korjattu. Mutta jos on todella löytynyt argeologinen todiste jonkin sodan syttymisestä, jonka on tiedetty syttyneen samana vuonna, jolloin kuningas kuoli ja se taas vaatisi korjaamista, niin silloin se pitäisi ottaa vakavasti.Lehi 2. syyskuuta 2011 kello 17.41 (EEST)[vastaa]

En ole perehtynyt asiaan sen tarkemmin, mutta Herodeksen kuolinvuodesta on todella käyty vilkasta keskustelua ja tämä pitäisi varmaan mainita artikkelissa. Esim. Harold W. Hoehner: Herod Antipas, s. 10 ja [3]. On totta, että joidenkin tutkijoiden mielestä Herodes kuoli tammikuussa 1 eaa., mutta tämän kirjan mukaan suurin osa tutkijoista pitää kuitenkin vuotta 4 eaa. todennäköisimpänä kuolinvuotena. Artikkelissa pitäisi kuitenkin varmaan mainita, että myös vuotta 1 eaa. on esitetty Herodeksen kuolinvuodeksi. --Barosaurus Lentus 3. syyskuuta 2011 kello 15.53 (EEST)[vastaa]
Googlaamalla Herodeksen kuolinvuotta, saadaan mm. Helsingin yliopiston sivulta vastaukseksi 4 eKr (”Jeesus lienee syntynyt ennen Jeesuksen syntymää”). USKON, että moni muukin lukija kuin minä USKOO tuohon webissä olevaan oppimateriaaliin (tai perinteiseen tietosanakirjaan) huomattavan paljon enemmän kuin johonkin Wikipedia-artikkeliin. Wikipedian ”vertaisarvioitu” uudistieto hämmentänee tavan lukijaa. Kyllähän tuon mielestäni voi esittää artikkelissa, mutta ei ingressissä (yllä olevasta korostetusta tiedosta poikkeavasti) ennen kuin tieto on etabloitunut Yliopistonkin oppimateriaaleihin. --ACFCjne Kuopio (keskustelu) 13. joulukuuta 2015 kello 11.00 (EET)[vastaa]

Paljon korjattavaa[muokkaa wikitekstiä]

Kun artikkeli on laadukkaaksi merkitty niin mielellään se saisi olla edes kohtuullisen huolellisesti tehty. Nyt sama henkilö on tekstissä välillä Aleksanteri, Alexander ja Aleksander (jos samaa henkilöä edes tarkoitetaan). Nettilinkit eivät ole kunnossa. Yleisenä havaintona vielä se, että Herodeksesta on varsin vähän varmoja tietoja ja silti pystytään näin tarkkaan selostamaan hänen toimintaansa. Olisiko varovaisuutta lisättävä? --Kospo75 (keskustelu) 17. syyskuuta 2020 kello 10.23 (EEST)[vastaa]