Keskustelu:Henkilöpalvonta (sosiologia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joonas kirjoittaa yhteenvedossa: Jean d'arc on kanonisoitu pyhä. Kenelle se on kanonisoitu pyhä? Ei ainakaan minulle. Käsittääkseni katolisella kirkolla on pyhimysjärjestelmä, johon Jean d'Arc on liitetty, mutta koko muu maailma voi olla pitämättä häntä sen pyhempänä kuin muitakin ihmisiä. Ei taida olla ortodokseillekaan erityisen pyhä. --Ulrika 21. huhtikuuta 2008 kello 19.34 (UTC)

Indeed, toki näin on. Ihmettelin vain mikä yllä olevan listan tarkoitus on ja miten se rajataan erityisesti kun lähteitäkin on niin vähän, ettei artikkelia saa edes amerikkalaisesti vinoutuneeksi. Onko Buddhan ympärillä henkilöpalvontaa? Jeesuksen? Dalai Laman? Sauli Niinistön? ("Sauli Niinistön vaikutus Kokoomuksen menestykseen oli ratkaiseva...Hänen ympärilleen kehitetty henkilökultti kyllä oudoksuttaa..") --Joonasl (kerro) 21. huhtikuuta 2008 kello 19.42 (UTC)

Joidenkin luterilaisten tai pohjoisessa luterilaisessa kulttuurissa eläneiden on tosi vaikea ymmärtää tällaista kanonisointia. Paula Holmila kirjoitti vastikään US blogissaan: "Viimeksi Italiassa oleskellessani siellä väännettiin peistä Äiti Teresan pyhimykseksi julistamisesta. Ihmetekoja todisteltiin polveilevissa studiokeskusteluissa, jopa arvostetun Bruno Vespan Porta a portassa, mikä luterilaisesta näkökulmasta tuntui yksinkertaisesti takapajuiselta." [1]

Niin, ei kai noita joille Jean d'Arc on kanonisoitu pyhä ole kuin vain muutamia satoja miljoonia maailmassa. Henkilöpalvontaa, kuten montaa muutakaan maailman asiaa ei voi käsittää pelkästään katsomalla omaan itseensä. Maolla ja Elviksellä, Äiti Teresalla ja Sauli Niinistöllä on kaikilla jotain yhteistä, he ovat joillekin sankareita ja jotkut ihmiset ovat valmita kunnioittamaan heitä palvellen eli harjoittamaan jonkinasteista kulttia heidän suhteensa. Sitä sanotaan henkilökultiksi. Tällainen ominaisuus lienee ominaista jokaiselle jossain määrin. Poliittista henkilökulttia pidetään kielteisenä instituutiona, koska se suunnataan ylhäältä alas. Demokratiassa jopa ulkoministerin asema saattaa horjua kritiikin takia ja vaikka kulttuurin eri alueilla markkinointi ohjaa kultin harjoittamista, ihmiset liittyvät siihen varmaankin omasta halustaan, vapaaehtoisesti. Joonas ilkkuu artikkelille joka on muutaman tunnin vanha. Poliittinen henkilökulttihan on helppo määritellä, onhan aihetta on pyöritelty fiWikissäkin vuositolkulla. Toivottavasti tämäkin juttu laajenee. --Kulttuurinavigaattori 21. huhtikuuta 2008 kello 20.30 (UTC)

Hmm, katolisia lienee lähemmäs miljardi ja tuskinpa Jean d'Arcin ympärillä suurta palvontaa on katolisen maailman (ja nimenomaisesti Ranskan) ulkopuolella. Tällaisissa asioissa kannattaa kyllä olla varovainen, kukaan katolinen kun ei tule myöntämään palvovansa Jean d'Arcia tai muitakaan pyhimyksiä vaan heitä kunnioitetaan --Joonasl (kerro) 21. huhtikuuta 2008 kello 20.34 (UTC)

Tuoreessa artikkelikokoelmassa Uskonto ja ihmismieli (Gaudeamus) "Tuomo Hämäläinen pohtii idoleja ja rockjumalia uskonnollisina ilmiöinä. Monet kansanuskon jumalat ovat lähempänä rokkitähteä tai idolia kuin maailmanuskontojen jumalia. Elviksessä on selvästi ainesta tulevaisuuden jumalolennoksi. Jim Morrisonin kulttipalvonnassa on tutkijan mukaan samanlaisia piirteitä" (Turun sanomat). --Thi 21. huhtikuuta 2008 kello 20.39 (UTC)

... John Coltranen ympärille on jo perustettu uskonnollinen liike Saint John Will-I-Am Coltrane African Orthodox Church.--Joonasl (kerro) 21. huhtikuuta 2008 kello 20.41 (UTC)