Keskustelu:Haupitsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Määritelmäkysymys

Mikä on haupitsi? Voiko haupitsi olla tykki, jonka maksimikoro on yli 45 astetta? -Tuskin, vrt. esim. lähestulkoon kaikki nykyiset kanuunat(maksimikoro lähes poikkeuksetta yli 50 astetta). Voidaanko haupitsi määritellä tykiksi, jonka putken pituus on alle 30 kaliiperia? Enpä usko, vrt. esim USA:n M198, Panzerhaubitze 2000, AS 90, FH-70 (näistä jokaisessa on vähintään 39-kaliiperinen putki). Voidaanko haupitsi määritellä tykiksi, joka ampuu vain yläkulmilla? Tuskin, sillä kaikilla haupitseilla voidaan ampua myös alakulmilla? Omituista on myös se että Suomen PV on nimennyt 155 K 83:n kanuunaksi, sillä sen maksimikoro on n. 70 astetta ja putken pituus n.39 kaliiperia. Ulkomailla terminologia on ehkä hieman järkiperäisempää. Esimerkiksi muistan nähneeni Jane'sin sivuilla 155 K 83:sta otetun kuvan kuvatekstissä käytetyn nimeä M-83 howitzer. Tuskin osaan itsekään haupitsia aukottomasti määritellä; siitä näyttää kehkeytyvän lähestulkoon filosofinen kysymys. Voin kuitenkin yrittää antaa oman määritelmäni, joka voisi kuulua esimerkiksi seuraavasti: tykki, joka kykenee ampumaan suurilla, vähintään 60 asteen, korotuskulmilla. On mielestäni ilmeistä, että putken pituuteen perustuvat määritelmät kuuluvat historiaan, joskin ne aikoinaan olivatkin osuvia. On vain yksinkertaisesti niin, että alle 30 pituuskaliiperin putkilla varustettuja kenttätykkejä ei enää valmisteta. Kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä asiasta. 128.214.69.46 (keskustelu · muokkaukset)

Edes se vanha tuttu 122 H 63 ei noudata tuota 30 kaliberin sääntöä, onhan se 35-kaliberinen, ja siitäkin puhutaan aina haupitsina. Entisaikoina sattui olemaan poikkeuksellista jos yläkulmilla pystyttiin ampumaan ja siksi oli jossain määrin perusteltua käyttä sanaa haupitsi, mutta nykyään erottelu ei ole samalla lailla perusteltua, varsinkin kun aseen valmistaja näyttäisi määrittelevän sen, milloin tykki on haupitsi ja milloin kanuuna. 62.237.62.1 (keskustelu · muokkaukset)

Kirjoitin tästä juuri pitkän jutun englanninkieliseen Wikipediaan [1], jossa selitän miten nämä määritelmät taitavat englannin kielessä olla eri laiset kuin muissa maailman kielissä. Ja kyllä kolmenkymmenen kaliiberin sääntö on ainakin [2] mukaan yhä voimassa. Ehkä tuo 122 H 63 on luokiteltu haupitsiksi lyhyen kantaman takia. Taitaa olla niin, että englanninkielessä howitzer-sanalla on suurempi positiivinen arvolataus, kun taas Suomessa haupitsit ovat perustykkejä ja kunnon aseet kanuunoita. SGJ 9. toukokuuta 2006 kello 12.26 (UTC)

Järjetön luokittelu?

[muokkaa wikitekstiä]

Kolmeen kertaan järeyden mukaan? --Hartz (keskustelu) 9. heinäkuuta 2014 kello 11.05 (EEST)[vastaa]

Joo ei ainakakaan näin. Haupitsien luokittelusta on näköjään keskusteltu jo 2010. --Jmk (keskustelu) 9. heinäkuuta 2014 kello 11.37 (EEST)[vastaa]