Keskustelu:Happamuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa mainitaan happamuutta mitattavan pH-arvolla. pH on suure siinä missä esimerkiksi matka tai aika, kuitekin ilman mittayksikköä kuten metri tai sekunti. Toisin sanoen pH on happamuutta/emäksisyyttä mittaavan suureen nimi, eikä pH:n perässä saa käyttää harhauttavaa "arvo" nimitystä. Arvo sanan näkee usein pH:n yhteydessä. Ehkäpä se lisätään mielellään pH:n perään juuri siksi ettei pH:lla ole erillistä mittaysikköä. Jos pH:n perään lisätään sana "arvo", niin samalla voidaan puhua matka-arvosta, aika-arvosta jne. Vai miltä seuraavat kuulostavat? Helsingin ja Oulun välinen matka-arvo on 600 km. Pikajuoksijan 100 metrin juoksun aika-arvo oli 9 s. Kommentin jätti Fenoli (keskustelu – muokkaukset).

pH on "arvo" siinä mielessä että se on dimensioton suure, toisin kuin matka tai aika. "Arvo" tässä viittaa siihen, että kyseessä on puhdas luku. Tietenkin sana "arvo" on sinänsä tarpeeton ja sen voi saman tien poistaa. --Vuo 2. elokuuta 2008 kello 11.23 (UTC)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

ehdotan lupaavaksi --Hartz (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 05.59 (EET)

Olen nyt Wikilomalla, joten en ehdi tämän enempää kommentoida, mutta artikkelin ensimmäinen virke on huono ottaen huomioon artikkelin sisällön. Nyt se lukee "Happamuus on perusmaku, jolla ihminen huomaa ravinnossa olevat hapot.", mutta artikkeli käsittelee happamuutta ainoaastaan kemialliselta kannalta, niin kuin sen ensisijaisesti tuleekin. --MiPe (wikinät) 8. marraskuuta 2018 kello 06.44 (EET)
Joo totta, tuo määritelmä on harvinaisen huono ja täytyy fiksata alussa. --Hartz (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 06.51 (EET)
Tämä on nyt kovin teoreettinen. Se osuus on käsitelty varmaan ihan hyvin, mutta tässä nyt ei oikein kerrota mitään siitä, mitä happamuus tarkoittaa käytännössä. pH-arvolla ilmoitetaan kuitenkin monia asioita, käsisaippuoista meren happamuuteen (dewikissä on esimerkiksi osio "Bedeutung des pH-Wertes"). --PtG (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 09.27 (EET)

Kukaan ei ole sattunut katsomaan ph-mittarin kuvaa. Siinä on jotain luonnonvastaista. --Omxhpy (keskustelu) 28. marraskuuta 2018 kello 03.44 (EET)

Ai niin kuin mitä? --MiPe (wikinät) 28. marraskuuta 2018 kello 09.09 (EET)
Kuva-arvoitus, joka ei auennut minulle. Hyvältä näyttää toistaiseksi!--J Hokkanen (keskustelu) 28. marraskuuta 2018 kello 18.08 (EET)
Itse asiassa ehkä selvitin arvoituksen ratkaisun. Kuvassa mitataan veden pH:ta, mutta mittari näyttää 4,95 eikä 7. Tässä ei kuitenkaan ole mitään luonnonvastaista. Veden pH on 7 ainoastaan silloin kuin se on täysin puhdasta eli tislattu tai ionivaihdettu. Muulloin vedessä on aina liuenneena aineita, jotka muuttavat sen pH:ta tyypillisesti hieman happaman puolelle. --MiPe (wikinät) 29. marraskuuta 2018 kello 21.32 (EET)
Esimerkiksi etikka voi laskea pH:n arvon alas eikä se kirkkaana nesteenä näy valokuvassa.--J Hokkanen (keskustelu) 29. marraskuuta 2018 kello 22.27 (EET)
Kuva on väärinpäin 90 astetta. Veden pitäisi valua astiasta pois mutta ei vain valu. --Omxhpy (keskustelu) 7. joulukuuta 2018 kello 06.21 (EET)

Ei kannatusta. --PtG (keskustelu) 11. joulukuuta 2018 kello 20.08 (EET)

Artikkelin matka hyväksi artikkeliksi[muokkaa wikitekstiä]

voisi saada vauhtia, kun kemistit valoittaisivat oksoniumionin aktivisuuden teoriaa. Asia on mainittu tekstissä, mutta kirjoittajan kädet olivat varmaan valmiiksi ylhäällä.--J Hokkanen (keskustelu) 27. marraskuuta 2018 kello 22.15 (EET)