Keskustelu:Happamuus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa mainitaan happamuutta mitattavan pH-arvolla. pH on suure siinä missä esimerkiksi matka tai aika, kuitekin ilman mittayksikköä kuten metri tai sekunti. Toisin sanoen pH on happamuutta/emäksisyyttä mittaavan suureen nimi, eikä pH:n perässä saa käyttää harhauttavaa "arvo" nimitystä. Arvo sanan näkee usein pH:n yhteydessä. Ehkäpä se lisätään mielellään pH:n perään juuri siksi ettei pH:lla ole erillistä mittaysikköä. Jos pH:n perään lisätään sana "arvo", niin samalla voidaan puhua matka-arvosta, aika-arvosta jne. Vai miltä seuraavat kuulostavat? Helsingin ja Oulun välinen matka-arvo on 600 km. Pikajuoksijan 100 metrin juoksun aika-arvo oli 9 s. Kommentin jätti Fenoli (keskustelu – muokkaukset).

pH on "arvo" siinä mielessä että se on dimensioton suure, toisin kuin matka tai aika. "Arvo" tässä viittaa siihen, että kyseessä on puhdas luku. Tietenkin sana "arvo" on sinänsä tarpeeton ja sen voi saman tien poistaa. --Vuo 2. elokuuta 2008 kello 11.23 (UTC)

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

ehdotan lupaavaksi --Hartz (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 05.59 (EET)

Olen nyt Wikilomalla, joten en ehdi tämän enempää kommentoida, mutta artikkelin ensimmäinen virke on huono ottaen huomioon artikkelin sisällön. Nyt se lukee "Happamuus on perusmaku, jolla ihminen huomaa ravinnossa olevat hapot.", mutta artikkeli käsittelee happamuutta ainoaastaan kemialliselta kannalta, niin kuin sen ensisijaisesti tuleekin. --MiPe (wikinät) 8. marraskuuta 2018 kello 06.44 (EET)
Joo totta, tuo määritelmä on harvinaisen huono ja täytyy fiksata alussa. --Hartz (keskustelu) 8. marraskuuta 2018 kello 06.51 (EET)
Tämä on nyt kovin teoreettinen. Se osuus on käsitelty varmaan ihan hyvin, mutta tässä nyt ei oikein kerrota mitään siitä, mitä happamuus tarkoittaa käytännössä. pH-arvolla ilmoitetaan kuitenkin monia asioita, käsisaippuoista meren happamuuteen (dewikissä on esimerkiksi osio "Bedeutung des pH-Wertes"). --PtG (keskustelu) 10. marraskuuta 2018 kello 09.27 (EET)