Keskustelu:Högsar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Törmäsin tähän artikkeliin, koska se oli mainittu Wikimedia Suomen blogitekstissä esimerkkiartikkelina ilmeisesti automaagisesti luodusta saariartikkelista. Aavistin heti pahinta, ja vain vilkaisu maastokarttaan osoitti sen, että artikkelissa on useita virheellisiä tietoja.

Artikkelissa väitetään saaren korkeimmaksi kohdaksi 34 metriä. Maastokartan perusteella saarella on kuitenkin yli 40 metrin korkeuteen kohovia kohtia kuusi. Kaksi kohtaa on yli 45 metrin korkeudella. Saaren korkein kohta on korkeuskäyrien perusteella korkeusvälillä 45–49,9 metriä. Jos kartasta on jätetty tilanpuutteen vuoksi apukäyrä pois, on korkeus 47,5–49,9 metriä. Tarkastin korkeuden Maanmittauslaitoksen Paikkatietoikkunan maastoprofiili-työkalulla, joka antoi korkeimmaksi kohdaksi 48,6 metriä. Tämä laserkeilaukseen perustuva aineisto on tarkin tieto jonka korkeudesta voi saada menemättä fyysisesti paikalle tekemään mittauksia. Katsoin vielä vanhoista peruskartoista ja sieltä löytyikin kolmiopisteen korkeusluku 47,9. Se on kuitenkin vanhassa N60-korkeusjärjestelmässä ja kun se muutetaan nykyiseen N2000-korkeusjärjestelmään lisätään 29 senttimetriä jolloin korkeus on 48,19 metriä. Kaikki nämä lukemat osuvat virhemarginaalin sisään, eli korkeus on noin 48,5 metriä. Se ettei Maanmittauslaitoksen paikannimirekisterin virheellisiä korkeustietoja tule käyttää lähteenä olen ottanut aikaisemmin esille täällä.

Saaren pinta-alaksi väitetään 12,12 neliökilometriä. Maastokartan perusteella saaren pinta-ala on kuitenkin vain 7,19 km² (mittaustarkkuus noin 0,03 km²). Högsarista on kiinteä tieyhteys kolmeen saareen. Sen eteläpuolella sijaitsevaan Storkvivasiin 1,47 km². Saarten välillä on kapeimmassa kohdassa vain kymmenmetrinen salmi, jonka ylittää silta. Sillan alitse kulkee veneväylä. Toinen saari on pohjoispuolella sijaitseva Ängholm 0,74 km². Saarten välillä on ruovikon keskellä 110 metrinen pengertie, jonka keskellä on rumpu. Kolmas saari on pohjoispuolella Kaulot 0,05 km², joka on yhteydessä runsaan 80 metrin pengertiellä. Kaikki neljä on merkitty maastokartassa saariksi. Vaikka näiden neljän saaren pinta-alan laskee yhteen on se vain 9,5 neliökilometriä, ei 12,12. Luettelo Suomen merialueen suurimmista saarista Högsarin pinta-alaksi on merkitty 7,2 km² eli sama kuin mittaamani. Luettelossa yleislähteenä on käytetty Suomen kuvalehden artikkelia. Mihin tuo 12,12 neliökilometriä voi edes perustua?

Sivuhuomiona, että artikkelin tietolaatikon kartassa saari on kyllä rajattu oikein, niin hyvin kuin tuollaiselle ei maastokartalle sen pystyy. Toinen sivuhuomio, tietolaatikossa ei ole varmaan tarpeellista mainita sijaintitietona läänejä, jotka on lakkautettu jo 14 vuotta sitten. Riittää entinen kunta, kunta, maakunta. ping Käyttäjä:Robertsilen. –Makele-90 (keskustelu) 11. syyskuuta 2023 kello 00.11 (EEST)[vastaa]

Kiitos perinpohjaisesta selvityksestä. Kyllä, Högsar luotiin helposti saatavilla olevan strukturoidun datan perusteella. Noita datapointteja voisi korjata mitä mainitset:
  • Miten korkeuden lähde kuuluu merkitä, jos sen katsoo kartasta käsin? Riittääkö linkki MML:n karttapaikkaan näin, vai voiko lähteeseen lisätä joku kommentti?
  • Mikä olisi luotettava lähde pinta-alalle ja miten sen kuuluu merkitä lähteenä? Miten siis sait sen 7,19 km² luvun laskettu? Kokeilin piirtää alueen MML:n karttapaikalla, mutta siihen piirokseen ei ymmärtääkseni voi linkittää.
  • Poistin läänin Högsarin tietoikkunasta.
Suuremmassa mittakaavassa olisi hienoa, jos MML tai joku muu voisi tarjota tarkempaa laskettua tietoa - sekä uusille, että olemassa oleville saariartikkeleille monella kielellä, että Wikidatassa. Kuten mainitsin blogissa. Käyttäjä:Makele-90. Robertsilen (keskustelu) 11. syyskuuta 2023 kello 13.35 (EEST)[vastaa]