Keskustelu:Héloïse

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaniikki Fulbert

[muokkaa wikitekstiä]

"Kuohitseminen oli varattu rangaistuksena vain raiskaajille eikä Abélard ollut raiskaaja. Fulbertilla ei ollut oikeutta yksityiseen kostoon, tuomiovalta oli hallitsijalla. Miehet jäivät kiinni, heidät sokaistiin ja kuohittiin ja Fulbert teon teettäjänä hirtettiin."


- Kirjoitetaanko Grimbergin maailman historiassa (joka on tässä mainittu lähteenä) tosiaan noin?

Kaniikki Fulbertia ei sentään hirtetty, mutta hänen omaisuutensa takavarikoitiin, minkä lisäksi hän joutui luopumaan kirkollisesta virastaan. Takavarikoidusta omaisuudesta maksettiin ilmeisesti korvauksia kovia kokeneelle Abélardille.

Vain yksi "Fulbertin miehistä" sekä palvelija, joka oli päästänyt miehet sisään, kastroitiin ja sokaistiin, muita ei rangaistu.

(vrt. esim. tämän saman wikipedia-artikkelin ranskankielinen versio:

Aussi le tribunal épiscopal condamne-t-il, selon la loi du talion, le valet et l'un des exécutants à la castration, mais aussi à l'énucléation. Les autres complices n'ont pu être arrêtés. Fulbert est démis de son canonicat, ses biens sont confisqués)


Ylläolevassa lähteenä L. Stouffin "Héloïse et Abel Ars - Lettres, 10/18" (Paris, 1964), mutta kirjeistä on saatavilla useita laitoksia myös englanniksi. Pierre Abélardin latinaksi kirjoittama omaelämäkerta "Historia Calamitatum" on niin ikään käännetty englanniksi.


Aika moni nykytutkija on muuten sitä mieltä, että ihan alun perin Abélard raiskasi kuin raiskasikin Heloisen; näkemys perustuu pariskunnan säilyneeseen kirjeenvaihtoon. Useita asiaa käsitteleviä artikkeleita löytyy verkosta, hakusanaksi riittää pelkkä Heloise!




84.250.173.46 17. huhtikuuta 2024 kello 01.24 (EEST)[vastaa]