Keskustelu:Hämärä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Tietyillä alueilla napojen läheisyydessä on jonkin aikaa juuri syyspäiväntasauksen jälkeen ja juuri ennen kevätpäiväntasausta hämärää ympäri vuorokauden."

Yllä mainittu lause pitää paikkansa vain pohjoisnavan osalta. Etelänavalla nuo ennen/jälkeen ovat päinvastoin.

Matias-Myyrä 14. helmikuuta 2011 kello 17.39 (EET)

Porvarillisen hämärän määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Porvarillinen hämärä (engl. civil twilight): Aurinko on auringonlaskun jälkeen ja ennen auringon nousua enintään 6 astetta taivaanrannan alapuolella. Kulma mitataan auringon kiekon keskipisteestä. Nimi tulee siitä että käsityöläiset eli porvarit näkivät vielä työskennellä ulkona. Kirkkaimmat tähdet ovat esillä. Auringon nousu ja lasku määritetään hetkestä, jolloin auringon yläreuna on horisontin tasalla. Tällöin kiekon keskipiste on noin 50 minuutin verran horisontin alapuolella.

Määritelmästä saattaa löytyä virhe. Määritelmän mukaan porvarillisen hämärän nimi tulee "käsityöläiset eli porvarit näkivät vielä työskennellä ulkona", joka ei välttämättä pidä paikkaansa. Porvarit olivat pääasiassa kauppiaita, vaikka varmasti käsityöläisiäkin heistä löytyi. Sana porvari on tarkoittanut muistaakseni alkujaan kaupunkilaista.

Artikkeli kaivannee mahdollisesti hieman tarkennusta.

Alkuperäisessä lähteessa lukee "käsityöläiset ja porvarit" eli korjaan. ---Jaimo (keskustelumuokkaukset) 23. huhtikuuta 2011 kello 14.12 (EEST)