Keskustelu:Gyroskooppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hiukan ihmettelen muotoilua että polkupyörä ja moottoripyörä pysyisi pystyssä hyrräliikkeensä ansiosta. Hitailla vauhdeilla tämä hyrräliikenne on hyvin olematon, mutta silti pystyssä pysyvät. Hyrräliike vakauttaa kyllä suurilla nopeuksilla, mutta tämä vaikutus on hyvin hyvin suhteellinen... Tärkeämpää on pyöreäpoikkileikkkauksisen renkaan vaihtuva ympärysmitta eri renkaan ympäryksen kohdissa. En tiedä miten ilmaisisin tämän selkeämmin, mutta varmaan tämä yleinen harhaluulo on jossain muuallakin populaaritieteilijöiden toimesta kumottu paremmilla sanamuodoilla kuin minulla on esittää. -- Cimon Avaro, hiljainen seiväshyppääjä 20. helmikuuta 2007 kello 19.53 (UTC)

Ohjausgeometria[muokkaa wikitekstiä]

Luin aiheesta taannoin artikkelin. Hyrrävoimilla ei juurikaan ole merkitystä pyörän pystyssä pysymiseen, vaan jippo piilee etuhaarukan ja pyörän muodostamassa geometriassa. Mitä pystympi etuhaarukka, sitä kiikkerämpi pyörä jne.  –Kommentin jätti Fin-jiikoo (keskustelu – muokkaukset)

Helpoiten tuon toteaa, kun vääntää ohjauslaakerin tiukalle ja koittaa pysyä pystyssä. Ei onnistu. Englanninkielisessä Wikipediassa on hyvä artikkeli aiheesta. Koko juttu olisi siis syytä poistaa tästä artikkelista. 178.75.128.166 1. maaliskuuta 2011 kello 22.11 (EET)[vastaa]