Keskustelu:Gnevnyi-luokka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutama kommentti oheiseen artikkeliin. Artikkelissa on useita virheitä:

Kaikiaan tilattiin 53 laivaa.

Italialaiset todella auttoivat Projekti 7:n suunnittelussa. Rungon heikkoutta ei kuitenkaan voida lukea heidän syykseen, se oli venäläisten itse aiheuttama. Projekti 7 vastasi mitoiltaan italialaista Maestralea.

Verrattaessa näitä kahta laivatyyppiä voidaan todeta että venäläiset halusivat rakentaa aseistukseltaan yhtä voimakkaan mutta huomattavasti nopeamman hävittäjän. Standardiuppouman tuli olla kuitenkin noin 400 t pienempi kuin Maestralessa. Tämä painonsäästö otettiin rungon rakenteista. (Tilaaja piti tiukasti kiinni 1300 tonnin standardiuppoumasta, Maestralen vastaava uppouma oli noin 1700 tonnia).

Voimansiirto-ongelmia todella oli, mutta koeajoja ei suoritettu vuosina 36 ja 37. Ensimmäinen koeajo alkoi Mustallamerellä 4.2.1938, laiva oli Bodrij. Projekti 7:n keskeytykseen johtanut kokous oli elokuun alussa 1937, tuolloin oli 14 laivaa laskettu vesille, yhtään ei ollut valmiina. Keskeytyksen syynä eivät olleet teknilliset ongelmat koska niistä ei vielä tiedetty.

Syy oli englantilaisen hävittäjä HMS Hunterin miinaanajo toukokuussa 1937. Räjähdyksen takia Hunter mentetti liikuntakykynsä. Projekti 7:ssä oli samanlainen koneistojärjestely kuin Hunterissa, perästä katsoen ensin oli kaksi turbiinihuonetta, niiden kaulapuolella kolme kattilahuonetta, yksi korsteeni. Mainitussa elokuun kokuksessa Stalin ilmaisi huolensa laivojen kyvystä selviytyä taistelussa johtuen koneistojärjestelyn haavoittuvuudesta. Kokous piti tärkeänä muuttaa koneisto ns. ”en echelon” systeemiksi. Tämä merkitsi koneistojärjestelyn radikaalia muutosta. Propulsiokoneisto jaettiin kahteen ”echeloniin” joissa kummassakin oli turbiinihuone ja kaksi kattilahuonetta peräkkäin, nyt tarvittiin kaksi korsteenia. Uusi tyyppi sai merkinnän 7U (parannettu).

Alkuperäisen projekti 7:n mukaisia laivoja rakennettiin 29, kuitenkin laivasto sai vain 28 laivaa. Reshitelnij, jonka runkotyöt oli tehty Komsomolsk-na-Amurissa ja jota oltiin hinaamassa Vladivostokiin varusteltavaksi, pääsi irti hinauksesta ja laiva menetettiin. 18 laivaa modifioitiin 7U:ksi. (JuutikkaK (keskustelu) 24. syyskuuta 2014 kello 16.55 (EEST))[vastaa]

Saahan sitä tehdä korjauksia artikkeliin eikä lähteittä kirjoittaa keskustelusivulle. Perusteet tulee toki ilmoittaa tämän tyyppisille väitteille aina. Tässä artikkelissa ei ole otettu kantaa projekti 7U:n aluksiin mainintaa lukuun ottamatta eli siltä osin kommentit aiheettomia.--Phiitola (keskustelu) 24. syyskuuta 2014 kello 18.48 (EEST)[vastaa]
Olet osittain oikeassa. Olen katsellut Wikipedian sotalaiva-artikkeleja huomannut miten tärkeinä lähteitä pidetään. Kuitenkin oheinen artikkeli sai minut kirjoittamaan nimenomaan keskusteluosioon koska artikkeli jota olet modifioinut ja poistanut virheet viittaa lähteisiin. Lähteisiin viittaaminen ei siis välttämättä tee artikkelista luotettavaa. Onko virhe lähteessä vai lähteen väärässä tulkinnassa? Korjatussa versiossa tilattujen laivojen määrä on muutettu ja virheet poistettu, lähdeluettelo on edelleen sama. Mikä lähteissä siis on muuttunut?
Wikipedia on tehokas tapa jakaa tietoa ja tiedon tulee olla luotettavaa.
En kirjoita tätä häiriköidäkseni vaan kiinnittäkseni huomiota myös lähdekritiikkiin.
Alla luettelen lähteet joihin perustan tuon ylläolevan kirjoitelman.
А.В. Платонов «СОВЕТСКИЕ МИНОНОСЦЫ Часть 1, Галея Принт, 2003 Санкт Петербуг, ISBN 5-8172-0078-3»
А.Б. Морин «ЭСКАДРЕННЫЕ МИРОНОСЦЫ ТИПА ГНЕВНЫЙ, Издатеьство Гангут 1994, Санкт Петербург, ISBN ei ole»
Сергей Балакин «ЛЕГЕНДАРНЫЕ ”СЕМЕРКИ”, Издательство Коллекция, Яуза, ЭКСМО, 2007 Москва, ISBN 978-5-699-23784-5»
В.Н. Буров « ОТЕЧЕСТВЕННОЕ ВОЕННОЕ ЛЩРАБЛЕСТРОЕНИЕ В ТРЕТЬЕМ СТОЛЕТИИ СВОЕЙ ИСТОРИИ, Судостроение 1995, Санкт Петербург, ISBN 5-7355-0508-4»
Ред. акад. И.Д. Спасский «ИСТОРИЯ ОТЕЧЕСТВЕННОГО СУДОСТРОЕНИЯ Том IV, Судостроение 1996, Санкт Петербург, ISBN 5-7355-0517-3»(JuutikkaK (keskustelu) 25. syyskuuta 2014 kello 09.34 (EEST))[vastaa]