Keskustelu:Geometria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä ML vaihtoi sanan postulaatti tilalle sanan aksiooma. Mielestäni postulaatti olisi kuitenkin ollut parempi siksi, että lähde, johon artikkelissa viitataan, käyttää sitä. Toki aksiooma ja postulaatti tarkoittavat oleellisesti samaa asiaa, joten mistään asiavirheestä ei ole kyse. Haluaako ML kommentoida? Sml 4. kesäkuuta 2007 kello 07.30 (UTC)

Aksioomaa käytetään, myös Euklideen olettamuksista puhuttaessa, suomen kielessä paljon enemmän kuin vanhahtavaa postulaattia, kuten google toteaa vertailtaessa paralleeliaksioomaa ja -postulaattia. Englannin kielessä postulaattia ilmeisesti käytetään vähän yleisemmin kuin suomen kielessä, siksi varmaan tuossa englanninkielestä käännetyssä kirjassakin. Ei kai lähteen käyttö vaadi, että pitäisi käyttää samaa sanastoa kuin lähde. --ML 4. kesäkuuta 2007 kello 07.49 (UTC)
Minustakin tuntuu siltä, että paralleeliaksiooma on (ainakin matematiikan yleistajuisissa teoksissa) yleisemmässä käytössä. Silti kaikissa näkemissäni matematiikan historiaa käsittelevissä teksteissä, joissa Eukleideesta puhutaan, on käytetty termiä postulaatti (vaikka sitten olisi myös puhuttu aksioomista). Eli ei se sanana mikään kuriositeetti ole. Lisään pienen maininnan itse artikkeliin, niin eiköhän asia ole sillä selvä. Mitä tulee lähteenmukaisen termistön käyttämiseen, niin yleensä kannatan sitä: siten on väitteen oikeellisuus helpompi käyttäjän tarkistaa. --Sml 4. kesäkuuta 2007 kello 08.09 (UTC)
Eukleides itse luetteli erikseen postulaatit ja aksioomat. Postulaatit, kuten paralleelipostulaatti, kuvasivat geometriaa, kun taas aksioomat olivat yleispätevämpiä, kuten esimerkiksi aksiooma että lisättäessä yhtäsuuriin yhtäsuuret saadaan yhtäsuuret.