Keskustelu:Gamma-Hydroksibutaanihappo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutin arikkelista lakiteknisen sanan "huume" yleissanaksi "päihde". Kohdassa lainsäädäntö puhutaan aineen laillisuusstatuksesta. --Ossi Viljakainen 06:56 huhti 4, 2004 (UTC)

Artikkelin nimi

[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin oudossa nimessä ”gamma-Hydroksibutaanihappo” ainakin tuo iso H keskellä sanaa näyttää virheelliseltä, mutta kuuluuko sanassa olla yhdysmerkkiä? --Silvonen 8. huhtikuuta 2008 kello 04.59 (UTC)

"gamma" yhdisteen nimen edessä tarkoittaa kreikkalasta kirjaina γ (OH-ryhmä on 4-hiilessä eli γ-asemassa) ja se pitäisi kirjoittaa aina pienellä. Yhdiste voidaan nimetä monella eri tavalla: γ-hydroksibutaanihapoksi tai 4-hydroksibutaanihapoksi (esiintyivät artikkelin aikaisemmassa versiossa). Butaanihapon (IUPAC-nimi) triviaalinimi on voihappo, jota käytetään edelleen yleisesti. Yhdiste voidaan siis nimetä myös gamma-hydroksivoihapoksi, joka kirjoitetaan usein ilman yhdysmerkkiä, siis gammahydroksivoihappo. Google antaa gammahydroksivoihapolle 461 osumaa ja gamma-hydroksibutaanihapolle vain 25 osumaa, joten gammahydroksivoihappo näyttäisi olevan vakiintunut yhdisteen nimi suomenkielessä. Ehdotan, että artikkelin nimi olisi gammahydroksivoihappo ja nimestä gamma-hydroksibutaanihappo tehdään uudelleenohjaus tänne; myös yhdisteen muut nimet olisi syytä mainita ja tehdä niistä uudelleenojaus.--tjn 10. huhtikuuta 2008 kello 10.18 (UTC)