Keskustelu:Fysikaalinen geodesia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stilisoin artikkelia hieman. Seuraavassa muutama kommentti.

Oheinen lause on jokseenkin epäselvä.

"Jos samalla määritetään mittauspisteen korkeus merenpinnalta (sekä sen likimääräinen vaakasijainti), voidaan myös laskea sen normaali- eli vertauspainovoima γ Maan vertausellipsoidin painovoimamallin avulla."

Voisiko tämän sanoa seuraavalla tavalla?

"Jos samalla määritetään mittauspisteen korkeus keskimerenpinnan suhteen, voidaan myös laskea normaali- eli vertauspainovoima γ mittauspisteessä käyttämällä Maan vertausellipsoidin painovoimamallia."

Alkuperäisessä lauseessa on epäselvää, mihin viimeinen se-sana viittaa.

Muokkasin seuraavaa lausetta.

"Yksi erikoinen tasopotentiaalipinta on se pinta, joka keskimäärin on samalla tasolla kuin keskimerenpinta: tätä pintaa kutsutaan geoidiksi."

Eikö geoidipinta ole nimenomaan keskimerenpinta, eikä jokin pinta, joka on keskimäärin samalla tasolla kuin keskimerenpinta?

Geoidipintaa esittävä kuva olisi rautaa.

Juttu geoidimäärityksestä kaipaa lisäinformaatiota. Tässä sanotaan, että painovoima tulee tietää kaikkialla Maan pinnalla ja viitataan vielä johonkin menetelmään. Potentiaalikenttien teoriaa tunteva tietysti ymmärtää miksi painovoima tulee tietää kaikkialla Maan pinnalla, mutta ehkäpä se pitäisi selittää muille. Tämä nimittäin antaa eväät ymmärtää sitä, miksi vajavainen painovoimakentän tuntemus (joka mainitaan myöhemmin) on ongelma. Myös tuo menetelmä pitäisi selittää.

--Oktupooli 25. helmikuuta 2006 kello 03.25 (UTC)