Keskustelu:Fonologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esimerkiksi suomen sanoja pussi ja bussi osa puhujista käsittelee ns. minimipareina, toisistaan eroavina, koska he sanovat ja kuulevat sanojen ensimmäiset äänteet kuuluvina eri foneemeihin. Jotkut taas sanovat molemmat sanat samalla tavalla ja saattavat kuullakin [b]-äänteen kuuluvan /p/-foneemiin, jolloin sanat ovat heille homofoneja.

  • Siirtäisin tämän tänne toistaiseksi. Ensinnäkin tyyli ei mielestäni sovi tietosanakirjaan. Lisäksi en ole varma tuosta homofonia- jutusta: fonologiahan tutkii kieltä järjestelmänä, ei yksilöiden välisiä eroja (se on ymmärtääkseni fonetiikan heiniä).. /p/ ja /b/ omaavat kuitenkin ainakin kirjakielessä merkitystä erottavan funktion, joten en ainakaan näillä perusteluilla väittäisi niitä homofooneiksi. --Helka 24. huhtikuuta 2005 kello 19:17:04 (UTC)

Merkinnässä on kuitenkin tapana kunnioittaa kulloinkin kyseessä olevan kielen tutkimustraditioita, ja usein foneemin merkiksi valitaan merkki, jolla merkitään jotakin äännettä, jona foneemi usein äännetään. Siten on kohtuullisempaa merkitä esim. suomen sanaa kyykkä fonologisesti /kyykkä/ kuin /!<<!!@/, vaikka periaatteessa molempikin käy.

  • Tämän voi siirtää takaisin vähän muokattuna ehkä siinä vaiheessa kun tynkä- makro on poistettu ja perustermit jne. hallussa--Helka 24. huhtikuuta 2005 kello 19:31:00 (UTC)