Keskustelu:Flamingot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Joo, näin siinä käy kun merkataan lajien nimiä pelkillä suvun etukirjaimella. Sekasotkua. Jos noita flamingo-sukuja on kaksi eri niin niistä pitäisi tehdä omat artikkelit ja tämä vaan heimon sivuksi. Pistin tummenenetulla lahkon, heimon ja suvun kun luulin että on vaan yksi suku. Olisi myös hyvä, että jos joku jaksaisi kirjoittaa kenen mukaan mitenkin luokitellaan. Ei vaan että lähteenä on käytetty näitä. En-wikistä nopeasti katsoen nuo kaikki kuuluisivat heidän mukaan samaan sukuun. – linnea 25. kesäkuuta 2006 kello 15.58 (UTC)

Jep, minäkin katsoin nopeasti en-wikistä, siksi P.-jotakin. Itse asiassa Birdlifellä (Maailman lintujen suomenkieliset nimet 2., uudistettu painos (2006) sukuja on kolme Phoeniconaias, Phoenicoparrus, Phoenicopterus. Birdlife muutti luokistustaan 2003 kun lähteenä mainittu kirja ilmestyi, sitä ennen se oli samankaltainen kuin en-wikissä. Tämä artikkeli alunperin kertookin heimosta. --Tappinen 25. kesäkuuta 2006 kello 17.49 (UTC)

Ehkä tämän artikkelin voisi muuttaa BirdLifen mukaiseksi, eli viittaus haikaralintuihin pois? Nämä luokituksethan elävät jatkuvasti... shyrkko 5. syyskuuta 2006 kello 17.31 (UTC)

Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Flamingot-heimo (TSN 174974) itis.gov. (englanniksi) Integrated Taxonomy Information Systemin mukaan heimo kuuluu kuitenkin haikaralintuihin, eikä omaan lahkoonsa. Sen mukaan tuo flamingolinnut on väärä luokittelu Integrated Taxonomic Information System (ITIS): flamingolinnut (TSN 553433) itis.gov. (englanniksi)Tosin tietysti birdlife saattaa tässä ehkä ajaa ohi. Mutmut.. Onko sulla linkki tuohon mistä löytää suoraan, miten BirdLife tämän ajattelee? – linnea 5. syyskuuta 2006 kello 17.45 (UTC)
Birdlife paras käyttää "etsi tältä sivulta"-toimintoa. --Tappinen 5. syyskuuta 2006 kello 19.24 (UTC)
Tuolla sivulla ei ole mitään mainintaa flamingolinnuista tai lahkon tieteellisestä nimestä. Eli BirdLife ei tunnusta sitä? – linnea 5. syyskuuta 2006 kello 19.37 (UTC)

Totta. BirdLifen sivut eivät tosiaan ota kantaa lahkotason luokitteluun. Täältä (http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/nimisto/index.shtml) löytyvät kaikki lajit listattuna peräkkäin ( -> systemaattinen osa) sekä hakukone ( -> nimistöhaku). YSA (http://vesa.lib.helsinki.fi/ysa/ -> Liitetaulukot -> Eläinsystematiikka) puolestaan niputtaa flamingot haikaralintujen lahkoon. Tämä on käsittääkseni melko luotettava lähde. shyrkko 6. syyskuuta 2006 kello 08.24 (UTC)

YSA ei vaan ole mikään Taksonomian tutkimuspaikka tai mitenkään muutenkaan oikeen pysyisi aktiivisesti uusien päätösten perässä.. Lähinnä se on kirjastojen asiasanastojen luettelo. Mutta siis, kaikki lähteet ovat sitä mieltä että flamingot kuuluvat haikaralintuihin.. Eli onko tässä nyt vielä jotain epäselvää? – linnea 6. syyskuuta 2006 kello 10.39 (UTC)
Jos ITIS:iä pidetään luotettavimpana taksonomia-auktoriteettina, niin sitä lienee uskominen. (Itselläni tosin jostain syystä tökkii niiden hakukone eivätkä nuo kaksi yllämainittua linkkiäkään aukea.) Aivan kaikki lähteet eivät suinkaan ole samaa mieltä flamingoista, mutta that's life. shyrkko 6. syyskuuta 2006 kello 13.25 (UTC)
Jatkoa vanhaan keskusteluun: kun sekä YSA, BirdLifen vanha lahko- ja heimolista että ITIS luokittelevat flamingot haikaralintuihin, niin mistä ylipäänsä on peräisin se väite, että olisi olemassa flamingolinnut -niminen lahko? --Compance 5. huhtikuuta 2011 kello 21.52 (EEST)[vastaa]
Vastaus omaan kysymykseeni: ainakin IUCN on luokitellut flamingot Phoenicopteriformes-lahkoon ([1][2]). Samaa mieltä on myös Rariteettikomitea, joka mainitsee lahkon suomenkielisenkin nimen. --Compance 9. huhtikuuta 2011 kello 14.20 (EEST)[vastaa]