Keskustelu:Finnet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

FinnetCom ei ole enään osa Finnet-ryhmää. Se on nyk.osa Aina Group-konsernia. Lähteet: www.finnetcom.fi ja www.ainagroup.fi

Poistettu listalta. --Hapo 3. heinäkuuta 2006 kello 17.59 (UTC)

Korjauksia Finnet-ryhmä sivulle:[muokkaa wikitekstiä]

 • Finnet-ryhmään kuuluu 35 puhelinyhtiötä, Finnet Oy (konserni) sekä Finnet-liitto ry.
 • Finnetin historia alkaa vuodesta 1888 eli kuusi vuotta puhelimen keksimisen jälkeen, jolloin perustettiin ensimmäiset Finnetiin nykyisin kuuluvat puhelinyhtiöt.
 • 1921 alueelliset puhelinyhtiöt muodostivat Puhelinlaitosten liiton, nykyisen Finnet-liitto ry:n
 • Koska nimi Finnet otettiin käyttöön vasta vuonna 1996, en käyttäisi sitä ennen tapahtuneista asioista sitä nimeä, vaan että esim. Paikalliset puhelinyhtiöt perustivat Radiolinjan.
 • Mainittu yhteistyöjärjestö, joka sai Finnet-nimen oli Puhelinlaitosten liitto, jonka nimeksi vaihdettiin Finnet-liitto.
 • Huomattava, että Finnet-nimi otettiin käyttöön vasta kun HPY (Helsingin Puhelin) oli eronnut/erotettu Puhelinlaitosten liitosta ja HPY vaihtoi vasta tämän jälkeen nimekseen Elisa.
 • HPY/Elisa osti Finnet-yhtiöistä Tampereen Puhelimen, Jyväskylän Puhelimen ja Joensuun Puhelimen. Tätä ennen Tampereen Puhelin oli jo ostanut Riihimäen Puhelimen. (Lähde: tiedotusvälineet)
 • Nykyinen Tampereen Puhelin on Satakunnan Puhelimen tytäryhtiö, joka otti käyttöönsä vanhan nykyisin osana Elisaa olevan yhtiön entisen nimen, joka oli vapautunut ja jonka Elisa oli nimenmuutosten yhteydessä mahdollisesti unohtanut suojata. (Lähde: Satakunnan Puhelin ja Tampereen Puhelin)
 • Aurajoen Puhelin on Lännen Puhelimen ja Salon Seudun Puhelimen perustama ja sittemmin kokonaan Lännen Puhelimen omistukseen siirtynyt tytäryhtiö. (Lähde: Lännen Puhelin)
 • Enfo Oyj tarjoaa palveluita nimellä KPY ja on aiemmin tunnettu nimillä Kuopio Puhelin ja Kuopion puhelinyhdistys

(Lähde: Enfo Oyj)

 • Telepohja on kokonaan Oulun Puhelin Oyj:n omistama tytäryritys. (Lähde: Telepohja Oy)
 • Loimaan Puhelin omisti Turun Puhelimen yhdessä Lännen Puhelimen kanssa, ostettuaan sen Turun kaupungilta vuonna 1997. Soneran hankittua määräysvallan Loimaan Puhelimesta ja sitä kautta myös Turun Puhelimesta, myi Lännen Puhelin oman omistusosuutensa Loimaan Puhelimelle vuonna 2003. Tällöin Turun Puhelin siirtyi kokonaan Loimaan Puhelimen omistukseen. Jo tätä ennen Loimaan Puhelimen ja Turun Puhelimen markkinointinimeksi oli vaihdettu Auria, jolla nimellä se toimii edelleen Soneran omistamana. (Lähde: Lännen Puhelin, www.lannenpuhelin.fi)
 • Finnet-yhtiöiden osuus Radiolinjasta myytiin, kun valtioneuvosto myönsi Finnet-leiriin kuuluvalle Suomen 2G Oy:lle GSM-verkon toimiluvan. Suomen 2G Oy tunnetaan nykyisin nimellä DNA Verkot Oy.
 • 18 Finnet-yhtiötä ja tanskalainen TDC Song solmivat helmikuussa 2006 strategisen yhteistyösopimuksen, tarjotakseen yhdessä kansainvälisiä viestintä- ja tietoliikennepalveluita. Finnet-yhtiöstä mukana ovat: Alajärven Puhelinosuuskunta, Härkätien Puhelin Oy, Ikaalisten-Parkanon Puhelin Oy, Kajaanin Puhelinosuuskunta, Karis Telefon Ab, Kimito Telefonaktiebolag, Kokkolan Puhelin Oy, Kymen Puhelin Oy, Laitilan Puhelinosuuskunta, Loviisan Puhelin Oy, Mikkelin Puhelin Oyj, Pargas Telefon Ab, Pohjanmaan PPO Oy, Pohjois-Hämeen Puhelin Oy, Salon Seudun Puhelin Oy, Savonlinnan Puhelin Oy, Vaasan Läänin Puhelin Oy ja Vakka-Suomen Puhelin Oy.
 • Finnet Oy:n tytäryhtiöihin kuuluva Suomen 3KTV Oy vastaa myös Finnetin valtakunnallisten Internet-palveluiden tuotteistuksesta. Näitä ovat mm. dna Internet -palvelut. (Lähde: Suomen 3KTV Oy)
 • Finnet-yhtiöiden omistusrakenne: Yhtiöt ovat pääosin paikallisten kuntien ja yritysten omistamia. Lisäksi omistusrakenteessa on merkittävää ristiinomistusta. Ristiinomistuksen tarkoituksena on vaikeuttaa ns. nurkanvaltausta eli estää kilpailevia operaattoreita ostamasta Finnet-yhtiöitä yksi kerrallaan omaan leiriinsä. Ristiinomistusrakennetta on muodostettu sen jälkeen, kun Elisa ja Sonera ostivat merkittäviä maakunnallisia yhtiöitä ja tekivät sillä tavalla Finnet-yhtiöiden valtakunnalliseen toimialue karttaa suuria ns. valkoisia alueita. (Lähteet: Finnet-ryhmään kuuluvat yhtiöt)

Lähde, jos ei toisin mainittu: www.finnet.fi  –Kommentin jätti Penguin (keskustelu – muokkaukset)

-Lukematta asiaa sen tarkemmin vinkkaan aiheesta, että mitenkäs tämä voisi liittyä Puhelinyhdistysten liiton asianajajan kuolemaan moottorisahalla Sipoossa kansainvälisten urheilukilpailujen yhteydessä... useisiin muihin henkirikoksii n ja onnettomuuksiin, Afghanistaniin, Irak-keisiin, Sonera-keisiin yms yms yms... Kirjoittakaas joku kunnollinen historia Puhelinyhdistysten liitosta, niin katsotaan sitten eteenpäin...  –Kommentin jätti 83.150.82.226 (keskustelu)

Enfo[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on Finnetin ja Enfon välinen yhteys? Uudelleenohjaus Enfo-sivulta vie Finnet-sivulle, mutta missään ei selitetä näiden kahden yhteyttä. Enfon suurin omistaja on KPY, mutta eikö Enfolle silti olisi järkevää tehdä oma sivunsa? Ossiman 12. toukokuuta 2009 kello 12.03 (EEST)