Keskustelu:Feeniks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli pitää nimetä uudelleen joko feeniks tai feniks, koska ne ovat tämän olion oikeita kirjoitusasuja suomeksi. Viiteteokseni suosittaa muotoa feniks, mutta ajattelin kysyä ensin onko jonkun mielestä vakiintunut suomenkielinen muoto feeniks, ts. onko perusteita siirtää se tuolle nimelle. --Hasdrubal 27. huhtikuuta 2005 kello 08:07:49 (UTC)

Kas, juuri ehdin siirtää artikkelin feeniks-nimelle ennen kuin huomasin keskustelun :) Joka tapauksessa feeniksiä käyttää ainakin Helsingin yliopiston teologinen sanakirja. Feeniks tuntuu olevan myös siinä määrin vakiintunut, että on perusteltua siirtää se kyseiselle nimelle. – vzb83 27. huhtikuuta 2005 kello 08:13:56 (UTC)
Hyvä näin. Uudelleenohjaus feniksistä riittää. --Hasdrubal 27. huhtikuuta 2005 kello 08:20:32 (UTC)

Tuosta kirjoitusasusta, ajattelin että se kirjoitetaan isolla mutta näyttää siltä että pienellähän se kuuluukin kirjoittaa, kuten esimerkiksi iibis-lintu. Tosin jos feeniksejä on vain yksi kerrallaan (kuten artikkelissa sanotaan), niin eikö niitä silloin ole vain yksi, joten Feeniks olisi erisnimi? Artikkelissa puhutaankin linnusta, ei linnuista, joten se ei ole laji. En halua kuitenkaan kiistellä asiasta, kysynpähän vain kun alkoi asia mietityttämään. --Alphaios 6. marraskuuta 2006 kello 12.04 (UTC)

Samaa mietin minäkin, enkä osaa sanoa varmaa syytä. Katselinpahan vain, että noin se näemmä yleensä kirjoitetaan. Veikkaisin, että tuo kuitenkin mielletään lajiksi. Samoin esimerkiksi kokko näytetään kirjoitettavan pienellä, vaikka niitäkin on kerrallaan vain yksi... --Hasdrubal 6. marraskuuta 2006 kello 12.32 (UTC)

Feenikslinnut eivät koskaan kuole, vaan joka 500. vuosi ne lentävät tulivuoren kraatteriin ja sitten syntyvät uudestaan. Olisikohan suoraan vedetty Muumeista? En näe mitään syytä pitää tätä tekstiä, koska artikkelissa esitellään feeniksin kuoleminen ja uudelleensyntyminen erilaisella tavalla, joka perustuu mytologiaan ja on täten vahvempi kuin Lars Janssonin tai Dennis Livsonin näkemys. --Alagion | Keskustelusivu 10. elokuuta 2009 kello 15.15 (EEST)