Keskustelu:Falanukki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi Norr nimeää fanalokin fanalukiksi, vaikka esim. WSOY:n Suuri eläintieto tuntee eläimen nimellä fanalokki. Ja jos googlesta katsoo, fanalokkeja löytyy paljon enemmän kuin fanalukkeja. – Vinksu 9. maaliskuuta 2008 kello 06.42 (UTC)

Tässä tarvitaan tarkkaa lukemista. "Fanalokki"-artikkelia ei toki siirretty nimelle "fanalukki" vaan nimelle falanukki. Sekä fanalokki että fanalukki lienevät kuvitteellisia; kaikki google-osumat niihin näyttäisivät itse asiassa juontuvan joko tähän wikiin tai Vinksun kotisivulle. Sekaannuksen takana lienee se, että on olemassa kaksi lähisukuista madagaskarilaista lajia, joilla on hyvin samantapaiset nimet: falanukki (Eupleres goudotii, en:falanouc, de:Falanuk) sekä fanaloka (Fossa fossana, en:fanaloka tai Malagasy civet, de:Fanaloka), joista jälkimmäisestä ei vielä ole kirjoitettu fi-wikiin. Tässä artikkelissahan on ensi versiosta lähtien viitattu juuri Eupleres goudotiin. En tiedä WSOY:sta, mutta Tammen Maailman eläimet -peruskirjasarja ainakin tuntee nämä nimet, samoin esim. EU-komission asetusteksti [1].--norr 10. maaliskuuta 2008 kello 22.49 (UTC)
Joo, anteeksi pieni epähuomio. Joka tapauksessa WSOY:n Suuri eläintieto kuvaa sivulla 94 eläimen nimeltä Fanalokki (Eupleres goudoti), josta alunperin artikkelin kirjoitin. Kyse on tavallaan henkilökohtaisesta suhteesta: olen vuosien varrella tottunut käyttämään sanaa 'fanalokki', koska eläinkirjassani niin sanotaan. Ja em. kirjan sivulla 96 on Fossa (Cryptoprocta ferox). Molemmat madagaskarilaisia sivettieläimiä. Mutta olkoon: en rupea tappelemaan nimestä/kirjakustantajasta/mistään. – Vinksu 12. maaliskuuta 2008 kello 05.19 (UTC)