Keskustelu:Etelämanner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko suorat kuvalinkit tähän tyyliin suotavia?

http://en.wikipedia.org/upload/6/6b/Iceberg09.jpg

Onhan noi näppäriä käyttää, mutta onko kuvan pysyvyys taattu? Jpatokal 09:26 maalis 9, 2004 (UTC)

Totta, nuo ovat hieman "vaarallisia". Toistaiseksi yksikään noista linkeistä ei ole muuttanut sijaintiaan, mikä ei kylläkään takaa yhtään mitään. Kuvan mahdollisesti rikkoutuessa on tosin suhteellisen helppo etsiä vastaava kuva artikkelin nimen ja alkuperäisen urlin perusteella (ts. en/de/fr ym). Thumbnailithan eivät onnistu tällä kikalla. --Card 09:39 maalis 9, 2004 (UTC)

Itä/Länsi?[muokkaa wikitekstiä]

Miten pohjoisessa ja etelässä määritellään länsi/itä? pohjoisnavalta lähdettäessä mihin tahansa suuntaan, mennään suoraan etelään, ja vastaavasti etelästä suoraan pohjoiseen.

itä/länsi on hieman epämääräinen näissä pisteissä

No, aiankin kaikissa lähteissä mitä käytin,p uhuttiin Itä -ja Länsiosasta, että ne ovat vissiin ihan vakiintuneita termejä. --Jannev 18. tammikuuta 2005 kello 12:50 (UTC)
Itä ja länsi menevät pituusasteiden mukaan, kuten missä tahansa muuallakin. Jpatokal 18. tammikuuta 2005 kello 13:17 (UTC)
No missä päin on itäisin piste etelänapamantereella? Entä kun pääset sinne? matkaa on edelleen yhtä paljon itään.
No missa on maailman itaisin piste? Sieltakin voi jatkaa itaan pain, maailma kun on pyorea. Jpatokal 27. tammikuuta 2005 kello 07:18 (UTC)
Etelänavalta ei voi mennä muualle kuin pohjoiseen. Eli määritelläänkö navoilla itä/länsi jotenkin siten, että karttaa pidetään suorassa niin, että lontoo on ylöspäin?
Juu. Esim. McMurdon asema on 77° 50' etela, 166° 36' ita. Jpatokal 27. tammikuuta 2005 kello 07:18 (UTC)
Etelänapamantereella kun ollaan "euroopan puoleisella reunalla" tai navasta katsottuna vastakkaisella rannalla, itä on päinvastaisessa suunnassa.
Kuvan sininen nuoli osoittaa pohjoiseen ja oranssi itään.
Entä miten tämä on pohjoisnavalla?
No pohjoisnavalla ei ole pohjoista, itaa eika lantta, vain etela. Jpatokal 27. tammikuuta 2005 kello 07:18 (UTC)

Missä tahansa päin maapalloa olemme, kuljemme itään, mikäli kierrämme etelänapaan nähden myötäpäivää, tai pohjoisnapaan nähden vastapäivää. Eli tottakai sijainnin voi määrittää asteina, kuten tuon McMurdon aseman sijainnin. Mutta mihin tulokseen tultiin siitä, missä itä/länsi on etelänapamantereella koko manteretta ajatellen, eli siis mikä osa saaresta on saaren itäistä osaa? :) --Freedom 27. tammikuuta 2005 kello 17:20 (UTC)

En ymmarsa mika tassa on niin vaikeata. Itainen osa on se puoli, joka on Lontoon meridiaanista itaan, tassa kartassa siis oikea puoli. Jpatokal 28. tammikuuta 2005 kello 06:39 (UTC)



noniin, tulihan se sieltä. Eli siis lontoota pidetään jonkinlaisena kiinnekohtana määriteltäessä etelänapamantereen ilmansuunnat näin yleisesti ottaen. Mutta silti se tuottaa hieman hämminkiä kun käytetään kahdenlaista periaatetta tuohon ilmansuunnan määrittelyyn, koska tuossa kartassa "alareunassa" ilmansuunnat ovat eri suunnassa kuin "yläreunassa". Mielestäni sille pitäis keksiä joku toinen sana kuin itä/länsi.. esimerkiksi eiroopan puoleinen seutu, amerikan puoleinen seutu, australian puoleinen seutu. --Freedom 28. tammikuuta 2005 kello 12:05 (UTC)

Etelämanner vs Antarktis?[muokkaa wikitekstiä]

Etelämanner on Maan eteläisin maanosa ja ainoa, jolla ei sijaitse vakituista asutusta tai yhtään valtiota. Etelämanner mielletään yleensä Antarktiksen synonyymiksi, mutta Antarktikseen sisältyy myös napamannerta ympäröiviä saaria.
Kuinka on sitten mahdollista että kumpikin on englanniksi 'Antarctica'? "Antarctica" sisältää sellaista mitä "Antarctica" ei sisällä? Onko tämäkin suomalainen keksintö? (Kuten maanosa, joka on englanniksi sama kuin manner eli 'continent') 85.217.41.81 28. syyskuuta 2011 kello 19.43 (EEST)[vastaa]

Kysyisin samaa. Eli siis onko Etelämantereella ja Antarktiksella eroa? Vrt. Arktis. Pohjoisessa ei mannerta olekaan. --Hartz (keskustelu) 11. heinäkuuta 2014 kello 07.51 (EEST)[vastaa]
Etelämantereen ja Antarktiksen ero on selitetty artikkelissa lähteistetysti. Niitä vastaavat englannin kielessä käsittääkseni Antarctica ja Antarctic. Meiltä puuttuu artikkeli Antarktis (engl. Antarctic). --Savir (keskustelu) 11. heinäkuuta 2014 kello 10.32 (EEST)[vastaa]
Nyt se Antarktis-artikkeli on tehty. --Savir (keskustelu) 11. heinäkuuta 2014 kello 11.31 (EEST)[vastaa]