Keskustelu:Etanoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Polttoainekäytöstä[muokkaa wikitekstiä]

Olisi kiinnostavaa tietää liikenne-etanolin ympäristövaikutuksista. Aiheuttaako etanolin palaminen aivan samalla tavalla kasvihuonekaasuja kuin bensiinin, vai onko siinä eroa? Eli perustuuko etanolin "ympäristöystävällisyys" ainoastaan siihen, ettei se ole fossiilista, eli se ei lopu vaan sitä voidaan valmistaa loputtomiin? Onko kellään tietoa...

Biopolttoaineiden kasvihuonepääsyt ovat pienet, koska niiden biopolttoaineita kasvattavat pellot toimivat hiilidioksidinieluina. -Samulili 11. huhtikuuta 2006 kello 07.44 (UTC)

19. heinäkuuta 2009 kello 23.01 (EEST) :Muodostuu ainakin asetonia. -Eräästä lehdestä luin kauan sitten.

St1 energiayhtiö on aloittanut tekemään etanolia jätteistä ja aloittanut E85 polttoaineen myynnin Suomessa huhtikuussa 2009. Etanoli palaa polttomoottorissa hieman puhtaammin lähinnä sen sisältämän hapen ansiosta. Myös etanolin korkea oktaani 110, mahdollistaa paremman hyötysuhteen, jos moottorin puristussuhdetta nostetaan esim ahtamalla. Mikäli etanoli valmistetaan jätteistä, kuten St1 tekee, on fossiilinen hiilijalanjälki todella pieni verrattuna öljyn käyttämiseen. Toki pakoputkesta tulee pakokaasuja, eli palamisjätteitä, mutta sama tavara tulisi muutenkin kaatopaikalta ilmakehään kompostin käydessä. Kaatopaikoilta tulee kaiken lisäksi ilmakehään metaania, koska prosessi ei ole hallittu. Metaani on paljon haitallisempi ja enemmän kasvihuoneilmiötä lisäävä. Etanoli on väkiviinaa, ja samoin voisi kysyä onko sen juominen ilmakehää saastuttavaa. Terveisin Matias.--136.8.150.5 16. lokakuuta 2009 kello 11.37 (EEST)


8.1.2010: Artikkelissa lukee "Etanoli on hyvin tulenarka yhdiste, ja se palaa nokeamattomalla, sinertävällä liekillä. Se kelpaa ilman muutoksia ottomoottorin polttoaineeksi, ja siitä kaavaillaan bensiinin korvaajaa tulevaisuudessa." Tämä on joko epäselvä tai väärä tieto. Puhutaanko tuossa muutoksista moottoriin vai alkoholiin? Moottoria tarvitsee muuttaa, jotta se sietää etanolia. Monissa nykisissä autoisa tarvittava tekniikka on jo, mutta etanolimäärän lisääminen saa kompensoimattomana koneen käymään laihalla. Lisäksi yli 5 % annokset ovat haitallisia monien moottorien tiivisteille jne. En muokannut artikkeliin kuin kiistotagin, sillä en tiiä sopiva lähteitä enkä ole 100 % varma asiasta. Päädyin lopulta poistamaan sieltä sen ilman muutoksia. Jätin, että kaavaillaan korvikkeeksi. Kommentin jätti 91.155.46.52 (keskustelu – muokkaukset)

Myrkyllisyys[muokkaa wikitekstiä]

Ehkä viilaan pilkkua, mutta jotenkin etanolin väittäminen yksinkertaisesti myrkylliseksi tuntuu asiattomalta. Etanolilla (kuten vedelläkin) on varsin toksinen vaikutus suurina annoksina. Avain on juuri tuo annostus. Happikin on myrkyllistä jos sitä saa liikaa. --4096 tavua 4. helmikuuta 2010 kello 23.17 (EET)

Kyllähän se myrkylliseksi on kuitenkin luokiteltu, toisin kuin vesi tai happi. --(λ (?) (!)) 26. joulukuuta 2011 kello 21.08 (EET)


Terveysvaikutukset[muokkaa wikitekstiä]

Nyt itse ainesosan vaikutukset katoavat aivan muualle. Kyllä karsinogeenisuus jne. tulee mainita itse ainetta käsittelevässä artikkelissa, vaikka laajemmin käsitellään toisalla. Samaten, alkoholijuomien terveysvaikutukset ovat eri asia kuin itse Etanolin terveysvaikutukset. Myös tästä syystä itse etanoli-artikkelissa tulisi säilyttää tieto etanolin vaikutuksista. Aivan kuten DDT-artikkelissa käsitellään toksisuutta ja sitten hyönteismyrkky-artikkelissa eri näkökulmasta. --(λ (?) (!)) 26. joulukuuta 2011 kello 21.08 (EET)