Keskustelu:Eskolan metsärata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radan navigaatiokartta[muokkaa wikitekstiä]

Navigaatiokartta on toistaiseksi tarkastamatta maastoreferenssien kanssa. Pituudet ovat merkattu kaytetavissa olleen kartta- satelliittikuva- ja tekstimateriaalin avulla.

Radan alkupisteena on kaytetty tassa vaiheessa nykyisen Veturitien ja valtion radan risteavaa pistetta jolloin Veturitien(Leppilammintie) ja Kajaanintien(28) risteykseen tulee mittaa 1,1km. Kun tarkat mitat asemasta ja sen radoista on saatu, voidaan navigaatiokartan kilometrilukemat korjata sen mukaan jos siihen on aihetta.

Paarataosasta (sis. molemmat haarat) erkanevien sivupistojen pituudet on mitattu paaradalta lisakilometreina ja merkattu n. 1 km:n likiarvoina referenssien epatarkkuuksien vuoksi. Esimerkki: Pitkajarven pisto 34,7km + 5,~km = 40,~ km. (Lue radan pituuksista alla ja kommentoi sinne)

Radan pituuksista ja sijainneista[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko joku asiaan paremmin perehtynyt tai paikallinen henkilo tarkistaa mista radan kokonaispituus 68km tulee? Jotain kummallista on pituuksissa, kun esim pikkuradan rakentaminen -sivu sanoo: Eskola-Haara 33km, Eskola-Teeriharju 55km, Haara-Suokanta 13km. Onko tuo 68km laskettu Eskola...Haara...Teeriharju(55km) + Haara...Suokanta(13km) = 68km? Jos on, niin missa sitten tarkalleen on sijainnut tuo teeriharju, koska haarasta nykyiseen teeriharjuun on vain 13,5km ja referenssi antaa 55km - 33km(Eskola...Haara) = 22km. Mittausten mukaan Syyryn vieressa olevaan Korpinen -jarveenkin on vain n. 50-52km. Ymmartaakseni kuitenkin vali Teeriharju-Korpinen(ja Syyry) oli talvipisto? Yhtena syyna liene, etta radan purkauksen jalkeen tehty metsa-auto tie on useasta paikasta oikastu n. 3 - 8 kilometria. Kuullostaa paljolta alle 10-20km pituisella osuudella...

Referensseissa sanotaan lestijarvesta puutavaraa tuotiin radanvarteen myös uittamalla. Missa tuo rata olisi lestijarveen asti mennyt? Ainut loytamani siihen viittaava on Raiviossa ennen Lestijokea lahteva haara (43,5km navigaatiokartassa), joka kulkee Lestijoen itareunaa etelaan pain kohti jarvea noin 1km matkan. Rata nayttaa kuitenkin loppuvan jo noin 5km ennen jarvea. Miksi puita olisi uitettu vastavirtaan nain pitkasti eika rataa jatkettu alajuoksulle pain? Toisinpain kuljetuksen ymmartaisin, mutta puuta oli tuotu nimenomaan jarvesta radalle pain, eika radalta jarven yli jonnekkin muualle.

Tarkastusta ja maastotutkimusta kaipaa myos talvipistot jotka on annettu referensseissa vain suurinpiirtein. Koska rata on purettu jo kauan sitten ja pistot silloinkin olivat vain valiaikaisia, pistojen tarkempi mittaus satelliittikuvista on mahdotonta. Tassa olisi Eskolan kylayhdistykselle hyva projekti... Hyvaa tyota olette tehneet tahankin asti! Baldwin040 3. heinäkuuta 2009 kello 14.43 (EEST)[vastaa]