Keskustelu:Erämaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ERÄMAA ei ole AUTIOMAA, suomenkielen (nyt ei puhuta pelin erästä tai erääntyneestä maksuerästä) ERÄ tarkoittaa syötävää saalista... eli käydään erällä ja jotain syötävää otetaan eräksi. – Eränkäynti - erästäminen ei rajaa saalista kuten metsästäminen, kalastaminen, marjastaminen ja sienestäminen, vaan on yleisnimitys niille kaikille. – Erätaidot -sana tarkoittaa saaliin saamisen taitoja, kykyä löytää ja pyydystää riistaa, kuten lintuja, jäniksiä, hirviä ja kalaa, mutta myös sieniä ja marjoja. Kun tarkoituksena on saaliin saanti, joutuu tekemisiin erätaitojen kanssa. Ja tottakai, erälle mennään sinne, missä saalis on otettavissa eräksi – ERÄMAAhan.

Ruotsinkielessä autiomaata tarkoittaa sana ödemark tai vildmark, joka tarkoittaa luonnontilassa olevaa maata, mutta sana vild onkin hyvin lähellä sanaa vilt joka tarkoittaakin riistaa!!! -Lienee sanan alkuperäinen muoto, suomalaisen vastineen kanssa samaa tarkoittava sana, siis viltmark eli riistamaa eli erämaa –Vertaa vielä erämaavaellus [ruots. ödemarksvandring], eräretki [ruots. vildmarkstur] ja eräopas [ruots. vildmarksguide], joka on uusi asia, eikä aina tarkoita sitä, että eräopas opastaisi saaliille, jota sana varsinaisesti merkitsisi.

Sanat muuttuvat ja sanojen merkitys muuttuu. ERÄ-sanan merkitystä on muuttanut mm. Erä-lehti. Kun lehden sisältö ei vastaa nimeään, sisältö muuttaa erityissesti nuorempien käsitystä lehden nimenä olevan sanan tarkoitusta, tässä siis erä -sanan merkitystä... MUTTA erämaa on edelleenkin erämaa [jossa on eräksi saatavilla olevia eläimiä tai muuta syömistä] ja autiomaa on autiomaa [jossa ei ole mitään].

Aika pitkä monologi. Spuiqenizer (keskustelu) 25. kesäkuuta 2023 kello 15.33 (EEST)[vastaa]