Keskustelu:Emma Goldman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Tshernyshevski ei ollut anarkisti, joten pikku korjaus kirjan mahd. vaikutuksista". Kai sitä on ennenkin saatu kirjoista vaikutteita, joita niissä ei välttämättä ole lukenut?JP 08:55 kesä 24, 2004 (UTC)

Goldman ja Tshernyshevski[muokkaa wikitekstiä]

No kun väite oli: "toimi pohjana hänen anarkistisille aatteilleen ja itsenäiselle luonteelleen." Niin tästähän saa käsityksen että Tshernyshevski olisi ollut joku suuri anarkistiteoreetikko jonka oppeja Goldman olisi noudattanut. Ja näin ei varmaan ollut.

Tshernyshevski oli jonkinlainen sosialisti ja hänen kirjansa oli aikanaan hyvin suosittu Venäjän radikaalinuorten keskuudessa, mutta anarkistiksi häntä ei kai millään voi kutsua. Pikemminkin olen ymmärtänyt että Tshernyshevskin ajatukset olivat varsin autoritaarisia.

USA:ssa Goldman varmasti tutustui anarkististen teoreetikkojen (Bakunin, Krapotkin, Proudhon ym.) kirjoituksiin ja nämä varmaan loivat pohjaa hänen anarkistisille näkemyksilleen.

Ehkä itsenäinen luonne ei myöskään synny minkään yhden kirjan vaikutuksesta (vaikka olisi kuinka vaikuttava).

Ravelre 09:44 kesä 24, 2004 (UTC)

Totta, olet oikeassa. Se olikin englanninkielisessa wikipediassa (josta tuon siis käänsin) aika huonosti muotoiltu. JP 09:51 kesä 24, 2004 (UTC)

Johdannon sanamuodoista[muokkaa wikitekstiä]

Henkilöt ovat ensisijaisesti ajattelutapansa edustajia, jotka tunnetaan asiasta X. Syntypaikka näkyy jo syntymäajan vieressä ja Goldmanin juutalainen tausta mainitaan heti elämäkerta-kappaleen alussa, joten sen mainitseminen aloituksessa luo tarpeetonta etnisyyssävyä. --avanninen (keskustelu) 18. elokuuta 2013 kello 13.42 (EEST)[vastaa]